Tom Waes reist Daan Schuurmans achterna met 'Het Verhaal van Vlaanderen'

dinsdag 6 december 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

Tom Waes gaat op verkenningstocht in het Vlaamse verleden en komt oog in oog te staan met Galliërs, Romeinen, rebellen en revolutionairen. De vlotte stijl van Tom Waes, historische re-enactments, toelichting van experts en indrukwekkende animaties maken van 'Het Verhaal van Vlaanderen' een toegankelijke en meeslepende reeks over de Vlaamse geschiedenis, van 38.000 jaar geleden tot nu.

Het van oorsprong Deense format is in Nederland bekend onder de naam 'Het Verhaal van Nederland' en werd eerder dit jaar uitgezonden op NPO 1. Daan Schuurmans nam de kijker toen mee langs Friezen en Franken en Geuzen en Papen. In de Vlaamse versie neemt presentator en acteur Tom Waes deze rol voor zijn rekening. Tom Waes is in Nederland bekend als undercoveragent in de Netflix-reeks 'Undercover' en van het reisprogramma 'Reizen Waes'.


In de regio die we nu als Vlaanderen kennen, wonen al tienduizenden jaren mensen die, net zoals wij nu, hun weg zochten in het leven. In de documentairereeks 'Het Verhaal van Vlaanderen' legt Tom Waes met behulp van talloze historici en archeologen de puzzelstukken van het verleden samen. Het verhaal van Vlaanderen gaat over zowel gewone mensen als sleutelfiguren die de loop van de geschiedenis ingrijpend hebben bepaald.

De gedeelde geschiedenis
Tom Waes: 'De geschiedenis van Vlaanderen is deels ook die van Nederland, dat vergeten ze soms boven de Moerdijk. Ik ben benieuwd hoeveel ze daar over de Vlaamse geschiedenis afweten. Ik heb zelf ongelooflijk veel bijgeleerd tijdens het maken van deze reeks.'

In 'Het Verhaal van Vlaanderen' wordt er uiteraard ook stilgestaan bij de tachtigjarige oorlog, het langdurige conflict dat de Nederlanden uit elkaar scheurt. Een andere aflevering richt de lens op de opstand tegen koning Willem I. Een oproer die uiteindelijk zal resulteren in de onafhankelijkheid van België. Daarnaast werden in de Bourgondische periode de Lage Landen voor het eerst verenigd. Het zijn stuk voor stuk belangrijke momenten in de gedeelde geschiedenis van Vlaanderen en Nederland. In tegenstelling tot 'Het Verhaal van Nederland' focust 'Het Verhaal van Vlaanderen' wel op deze ingrijpende gebeurtenissen die voor zowel Vlamingen als Nederlanders grote gevolgen hadden.

Tien afleveringen lang dompelt Tom zich telkens onder in een specifieke periode. Hij reist als het ware met een teletijdmachine naar het verleden en stapt binnen in het leven van de mensen van toen. De realistische re-enactments maken de geschiedenis tastbaar en nemen de kijker mee naar het slagveld van de Guldensporenslag in Kortrijk, de tijd van de Romeinen of zelfs naar de badkamer van Filips de Goede.

'Het Verhaal van Vlaanderen' kwam tot stand met behulp van zorgvuldig overleg met historici, archeologen en experten allerhande. Zij komen in het programma zelf aan bod en leggen uit wat er op dit moment geweten is. Waar het kan, gaat Tom zelf mee op onderzoek.

Een productioneel huzarenstuk
'Het Verhaal van Vlaanderen' is het resultaat van drie jaar hard werk. Uitgebreide research in de eerste plaats, maar ook productioneel was het een enorme uitdaging om alle verschillende periodes en personages tot leven te wekken. Voor zowel de eerste homo sapiens, de hertogen van Bourgondië en de loopgraven van de Eerste Wereldoorlog moesten geschikte locaties, decors, kostuums en special effects gevonden of gemaakt worden.

Tom Waes: 'Het was echt een huzarenstuk om 38.000 jaar geschiedenis tot leven te brengen. Een enorme uitdaging. Hier hebben zoveel mensen zo hard aan gewerkt. En al zeg het zelf: ik ben geweldig tevreden met het eindresultaat.'

De make-up- en kostuumafdeling maakte honderden historisch accurate pruiken en kledingstukken. Location hunters zochten naar locaties die precies leken op lang vervlogen landschappen en plekken. Het visuele effecten-team bracht veldslagen tot leven. Van in het begin van de productie werd ingezet op een reeks die indruk moest maken, én historisch correct bleef.

Het resultaat mag er zijn: in tien afleveringen komt de kijker samen met Tom zowel op een Romeinse veldslag terecht, als bij een arbeidersgezin in de 19e eeuw en in de studeerkamer van koning Albert I.

Aflevering 1 – De prehistorie
Aflevering 2 – De Romeinen komen
Aflevering 3 - ​ 'Duistere' middeleeuwen
Aflevering 4 - ​ De Guldensporenslag
Aflevering 5 – Zwarte dood en gouden tijden
Aflevering 6 – Hoe kom ik in de hemel?
Aflevering 7 - Opstand en revolutie
Aflevering 8 – De industriële revolutie
Aflevering 9 – De Groote Oorlog
Aflevering 10 – Van 1939 tot 1999

'Het Verhaal van Vlaanderen' is een productie van De Mensen voor Eén, in samenwerking met verschillende partners. De reeks kwam tot stand met steun van de Vlaamse Overheid; met de steun van het VAF/Mediafonds en Screen Flanders; en in samenwerking met de stad Antwerpen, de stad Brugge, het Brussels Gewest, en de stad Gent.

'Het Verhaal van Vlaanderen' is vanaf zondag 1 januari te zien op Eén.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Keuringsdienst van Waarde' (KRO-NCRV)

Alle eendjes heerlijk warm in het ijskoude water: de mens keek ernaar en wilde dat ook. En dus namen we hun dons en stopten het in onze jassen en dekbedden. Lang bleek dat niet bepaald diervriendelijk te gaan. Er waren verhalen over levende pluk en dwangvoeding bij eenden en ganzen. Maar koop nú iets met dons en je krijgt er gratis een stapeltje beloftes bij. 'Verantwoord' staat erop. Eerlijk en zelfs diervriendelijk. Maar hoe komen ze eigenlijk aan verantwoord, diervriendelijk dons? 'De Keuringsdienst' kleedt zich extra warm en komt erachter dat een eend eigenlijk nog een kuiken is als-ie koud gemaakt wordt.

'Keuringsdienst van Waarde', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers