Tijs van den Brink onderzoekt de rol van journalistiek in coronatijd in tweeluik 'Dit is de kwestie'

dinsdag 28 november 2023
Foto: © Evangelische Omroep 2023

Dagelijks wordt EO-presentator Tijs van den Brink nog geconfronteerd met zijn eigen columns en tv-fragmenten uit de coronajaren. In een speciaal tweeluik van het EO-programma 'Dit is de Kwestie' gaat Tijs in gesprek met onder meer Maurice de Hond, Marianne Zwagerman, Maarten Keulemans en Jort Kelder. Daarbij staat één vraag centraal: is de coronakloof nog te overbruggen?

Vooral op X krijgt Van den Brink nog elke dag te maken met mensen die hem verwijten een schaap en een marionet van de overheid te zijn. Samen met regisseur Jos de Jager trekt hij nu het land door om het gesprek aan te gaan met mensen die het niet eens zijn met hoe hij in de coronatijd politici en wetenschappers interviewde en met de selectie van gasten voor zijn tv-programma’s. In de gesprekken wordt Tijs allesbehalve gespaard en krijgt hij het zwaar te verduren. Hij vraagt zichzelf af: Ben ik te braaf geweest? Had het anders gemoeten?Argwaan
'Als journalist sta ik voor de uitdaging om de waarheid te ontdekken', zegt EO-presentator Tijs van den Brink, 'Zelfs als dat betekent dat ik mijn eigen overtuigingen in twijfel moet trekken. In de bijzondere tijd van de coronapandemie, heb ik ervaren dat de zoektocht naar waarheid nooit stopt. Het voelt als mijn plicht om te reflecteren op mijn rol tijdens deze cruciale periode door met mensen in gesprek te gaan.'

Naïef
Tijs wil op zichzelf kunnen reflecteren door in gesprek te gaan met verschillende mensen die allemaal een ander perspectief hebben op de coronatijd. Hij spreekt onder anderen met opiniemaker Marianne Zwagerman en mede-presentator van 'Op1' Jort Kelder die bekend staan om hun kritische blik op het gastenbeleid van tv-programma’s. Ze vinden dat Tijs te naïef is geweest als het gaat om het selecteren van zijn gasten.

Gecanceld
Maurice de Hond, criticaster van het overheidsbeleid, vindt dat de media verantwoordelijk is voor de coronakloof die ontstaan is. Samen met hoogleraar waarschijnlijkheidsrekening Ronald Meester spreken ze zich uit tegen Tijs over hoe ze zich ‘gecanceld’ voelen. Daarnaast delen Volkskrant wetenschapsjournalist Maarten Keulemans en Willem Groeneveld van RTV-Noord hun inzichten over de impact die corona heeft gehad op hun beroepsgroep. Willem Groeneveld werd bedreigd en kreeg zelfs een molotovcocktail door de ruit gegooid. Nu wil hij in gesprek met de daders om te proberen hen te begrijpen en misschien zelfs de coronakloof te overbruggen.

Levensveranderend
Tijs ontmoet ook Carolien en Arianne. Hun leven werd door corona totaal ontregeld. Carolien, werd uit haar vriendinnengroep gegooid omdat ze anders dacht over corona. Haar man en kinderen konden niet wennen aan ‘die nieuwe activistische moeder’ die ze in coronatijd werd. Ze verwijt de EO-presentator de breuk met haar vriendinnen en het feit dat ze niet meer de moeder kan zijn die ze wil zijn. Arianne verloor haar corona-ontkennende broer aan deze ziekte. Nadat ze elkaar maanden niet meer spraken, verzoenden ze zich met elkaar vlak voor zijn dood. Hoe is het haar gelukt de kloof te dichten?

Het tweeluik van 'Dit is de kwestie' is te zien op woensdag 29 november en woensdag 6 december om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo KRO-NCRV logo

Dit jaar dompelt nieuw gezicht Herman van der Zandt zich samen met Sosha Duysker onder in de sfeer van de Vierdaagse. Met bijzondere verhalen van wandelaars, mooie plekken langs de route, de tomeloze inzet van honderden vrijwilligers en de uitbundige feestvierders langs de route.

'Het Gevoel van de Vierdaagse', om 21.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

Dossiers