Thomas van Luyn verteller in 'The Passion'

vrijdag 10 maart 2023
Foto: © KRO-NCRV 2023

Op Witte Donderdag 6 april vertelt Thomas van Luyn het paasverhaal tijdens de live-uitzending van 'The Passion' vanuit Harlingen. Thomas neemt de kijker mee in het eeuwenoude paasverhaal, dat vandaag de dag nog verrassend actueel is.

In een tijd waarin we elkaar meer dan ooit nodig hebben, lijkt de samenleving juist steeds verder uiteen te vallen. Thomas wil in zijn rol als verteller van dit Bijbelse verhaal, de kijkers verbinden en inspireren, dit jaar met het thema 'Leun op mij'. 'The Passion 2023' wordt live vanuit Harlingen uitgezonden op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.


'Ik heb dierbare herinneringen aan het paasverhaal uit mijn jeugd. Ik ben niet gelovig, maar het blijft ontzagwekkend, iemand die bereid is op die manier te sterven voor het goede. Hij weet dat het gaat gebeuren, en ondergaat het zonder verzet. Dat is heel aangrijpend. Jezus toont hiermee hoeveel zijn leer hem waard is. Nou hoeven we gelukkig niet allemaal Jezus te zijn, maar het is mooi dat iemand heeft getoond waar de lat ligt, qua compassie en vertrouwen. Dat hoop ik ook in mijn teksten over te dragen: de boodschap waarvóór hij bereid was te sterven – ‘oordeel niet, de ander is hetzelfde als jij’  - een simpele waarheid, waar we ons zó tegen verzetten, maar ècht de weg uit de meeste ellende is', aldus Thomas van Luyn.

Vertelling in meer vormen
Naast de live-vertelling door Thomas van Luyn op 6 april, wil KRO-NCRV het paasverhaal voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk maken. Daarom wordt de dertiende editie voorzien van audiodescriptie van KRO-NCRV-dj Wouter van der Goes op NPO Radio 2. Ook is dit jaar op het plein een gebarentolk aanwezig en is er voor de kijker thuis een gebarentolk beschikbaar op NPO 1 Extra. Op deze manier wordt 'The Passion' voor iedereen een zelfde ervaring op hetzelfde moment.

Cast 'The Passion 2023'
Eerder werd bekend dat Sinan Eroglu (Jezus), Marlijn Weerdenburg (Maria), Buddy Vedder (Judas), Ferdi Stofmeel (Petrus), Bertrie Wierenga (Maria Magdalena), Dragan Bakema (Pilatus) en Anita Witzier (verslaggever) de hoofdrollen vertolken in KRO-NCRV’s muzikale paasevenement op Witte Donderdag 6 april in Harlingen.

Universeel verhaal over geloof, hoop en liefde
KRO-NCRV vindt het belangrijk dat dit universele verhaal over geloof, hoop en liefde verteld blijft worden en iedereen aanspreekt. Het verhaal blijkt vandaag de dag nog steeds actueel. In een steeds individualistischere samenleving staan we vaak meer stil bij wat ons verdeelt dan wat ons verbindt, terwijl de behoefte aan saamhorigheid en verbinding juist is toegenomen. KRO-NCRV ontwikkelt vanuit de christelijke traditie programma’s en initiatieven, zoals 'The Passion', waarin liefde voor je naasten een grote rol speelt. Door de koppeling met maatschappelijke en actuele onderwerpen in de vertelling, wil de omroep kijkers uit het hele land met elkaar verbinden.

Meelopen tijdens processie
Na drie edities zonder publiek, verwelkomt 'The Passion' dit jaar weer publiek tijdens het live-evenement. Daarnaast trekt er een processie rondom het bekende grote verlichte kruis door Harlingen. De aanmelding voor de processie is gestart en via kro-ncrv.nl kunnen lopers zich aanmelden. Ook kruisdragers kunnen zich aanmelden via de website.

Dit jaar worden 'The Passion' en 'The Passion Hemelvaart 2023' mede mogelijk gemaakt door Protestantse Kerk in Nederland, Kansfonds, Bartiméus Fonds, de gemeenten Harlingen en Súdwest-Fryslân, Provincie Fryslân en worden geproduceerd door Mediawater.

'The Passion 2023' wordt vanuit Harlingen uitgezonden op Witte Donderdag 6 april om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. 'Passion Talk' wordt direct na de live-uitzending uitgezonden op NPO 3. 'The Passion Hemelvaart' wordt uitgezonden op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Perfecte Plaatje Op Reis' (RTL 4)

De zes fotografen staan voor dag en dauw op om het magische ochtendritueel van de monniken in Chiang Mai vast te leggen. Na dit moment van bezinning komt Tijl met het nieuws dat ze vandaag nog door zullen reizen naar het zuiden van Thailand. Maar niet zonder een tussenstop in.... Bangkok! Tijdens een wilde nacht shoot op uitgaansstraat Khao San Road trekken de fotografen alles uit de kast.

'Het Perfecte Plaatje op Reis', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers