Thomas Quartier: Theoloog des Vaderlands en ongelovige Thomas

zaterdag 5 november 2022

Op zondag 6 november zendt de EO een portretterende documentaire uit over Thomas Quartier. Deze Benedictijner monnik en hoogleraar theologie is de huidige Theoloog des Vaderlands.

Hij mengde zich dit jaar fanatiek in het publieke debat. Dit leidde niet alleen tot juichende reacties, sommigen vonden zelfs dat zijn titel ingetrokken moest worden.


Tijdens het afgelopen jaar is Thomas Quartier gevolgd door regisseur Ruut van der Beele en schrijver Jonah Falke. Enkele jaren eerder raakte Falke geïntrigeerd door deze monnik die twijfel als tweede natuur heeft en zich telkens weet te ontpoppen als een progressief denker in een conservatieve wereld. Aangezien twijfel Quartier dus niet vreemd is, onderzochten de makers wat Quartier drijft en of hij een monnik is of een monnik speelt.

Extravert
In dit persoonlijke portret is te zien wat Quartier beweegt, waarom hij als extravert persoon voor deze ingetogen levensvorm koos. Gaan de makers terug naar zijn uitbundige jeugd in Duitsland en is te zien hoe de band met zijn moeder is, die in het afgelopen jaar in haar laatste levensfase is aanbelandt.

Tien jaar
In een vorig leven was de Theoloog des Vaderlands zanger van een dansorkest, hield hij van punkmuziek en zocht hij naar een relatie, een passende levensvorm. Die vond hij niet. Tien jaar geleden jaar besloot hij de meest extreme keuze te maken die er voor hem te maken viel en in te treden in het klooster.

Sindsdien is hij uitgesproken over zijn twijfels over zijn geloof, en bij vlagen is hij zelfs een geestige uitdrager van het geloof van God. Het werk van een monnik bestaat uit het zoeken naar God. Thomas zoekt en bevraagd, steeds luider lijkt het wel.

Maatschappelijk debat
Als Theoloog des Vaderlands mengde Quartier zich fanatiek in het maatschappelijke debat en daar maakte hij ook vijanden mee. Vooral rond zijn uitspraken rond de oorlog in Oekraïne ontstond rumoer. Sommigen vonden zelfs dat de titel Theoloog des Vaderlands vanwege zijn uitlatingen ingetrokken had moeten. ‘Maar als het niet schuurt, dan zeg je niks,’ aldus Thomas Quartier.

'De Theoloog des Vaderlands: Thomas Quartier', zondag 6 november om 11.55 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Gaby en Jerry vertrekken met hun twee zoontjes in een iets te oude camper naar Spanje, op zoek naar een plek om een camping te starten. Hun Hollandse huis en haard hebben ze verkocht, maar ze hebben nog geen idee waar ze terecht zullen komen. Onderweg beleven ze spannende momenten, zoals wanneer ze bijna aangehouden worden door de politie en de camper in brand vliegt. Zullen ze hun droomplek nog wel vinden?

'Het Roer Om', om 21.20 uur op NET 5.

Dossiers