'Terug in Irak': driedelige serie met Tom Kleijn

zondag 5 maart 2023
Foto: © NTR 2023

Op 20 maart 2023 is het precies twintig jaar geleden dat de oorlog in Irak begon. Een omstreden oorlog die dictator Saddam Hussein weliswaar ten val bracht, maar die daarna grote instabiliteit veroorzaakte, met een burgeroorlog en veel geweld tot gevolg.

Journalist Tom Kleijn deed voor diverse media de afgelopen twintig jaar veelvuldig verslag vanuit Irak. In deze nieuwe serie gaat hij terug om de balans op te maken. Hij reist door het land naar de plaatsen waar hij toen verslag deed, en zoekt de mensen op die hij in de voorbije jaren leerde kennen. Hoe hebben zij het land zien veranderen? Hoe kijken zij terug, en hoe zien zij de toekomst? Is er sprake van wrok, van hoop, van optimisme?


Aan de hand van Kleijns eigen reportages van de afgelopen twintig jaar en van uniek amateurmateriaal van achter de schermen, zien we hoe Irak zich ontwikkeld heeft: van dictatorschap tot burgeroorlog, van de opkomst van IS tot een land met een jonge generatie die protesteert voor vernieuwing.

Aflevering 1 (6 maart): Bommen op Bagdad
Amerika beschuldigt het Irak van dictator Saddam Hussein van het hebben van massavernietigingswapens en het negeren van internationale afspraken. Tom Kleijn reist voor het eerst naar Bagdad en ziet hoe een oorlog zich aandient. Irak wordt gebombardeerd met politieke steun van Nederland. Kleijn praat met diegenen die het meemaakten: een Belgische vredesactivist die zich vrijwillig liet bombarderen in een fabriek, een voormalig tolk van het regime en het meisje dat op de lagere school zat en geloofde dat 'superheld Saddam' het land zou redden. Het bleek allemaal niet te kloppen. Het was slechts een voorbode van veel ergers dat nog zou komen.

Aflevering 2 (13 maart): De Nederlanders komen
Vijf maanden na de inval in Irak arriveren Nederlandse militairen in de zuidelijke provincie Al-Muthanna. Het vechten is voorbij en het is tijd om de lokale bevolking te helpen om in vrede het lokale bestuur op poten te zetten. Het blijkt een misrekening: ondanks het goede contact van de militairen met de plaatselijke bevolking legt die een hinderlaag waarbij een Nederlandse militair omkomt. Hebben wij ons dan zo vergist? Tom Kleijn reist terug naar de plaats waar het allemaal gebeurde, en gaat kijken naar wat er nog over is van de Nederlandse missie in Irak.

Aflevering 3 (20 maart): Verantwoording
Een jaar na het begin van de oorlog zijn de Amerikanen van bevrijders bezetters geworden. Ze hebben het land niet onder controle en er volgt een brute burgeroorlog: Al Qaeda komt op en daarna IS. Een internationale coalitie bevrijdt het land en voorzichtig komt er stabiliteit. Maar die bevrijding komt met een prijs: in Hawija, de stad waar IS als laatste wordt verdreven, zorgt een Nederlandse vliegtuigbom voor een ongekende tragedie. Een drama waar de bewoners van Hawija nog steeds genoegdoening van Nederland voor willen. Net als de nieuwe generatie Irakezen in Bagdad. Zij demonsteren voor een betere toekomst en voor een regering die verantwoording aflegt voor wat ze doet. Zodat Irak eindelijk vooruit kan.

'Terug in Irak', maandag 6, 13 en 20 maart rond 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers