Sinan Can zoekt de laatste overgebleven Jood van Afghanistan in '2Doc: De Laatste Zoon'

maandag 26 december 2022

In de lente van 2021, net nadat de Amerikanen hun vertrek uit Afghanistan aankondigden, spreekt Sinan Can in Kabul met de Joodse Zabulon Simintov.

Hij vertelt Sinan dat hij de laatst overgebleven Jood is in het land, en zweert Afghanistan nooit te zullen verlaten. Zelfs niet wanneer de Taliban terugkomen. De maanden na de inval van de Taliban verdwijnt Zabulon echter van de radar. De synagoge van zijn opa, die hij beheert, blijkt verlaten. Sinan probeert te achterhalen waar Zabulon is. Is hij weer opgepakt door de Taliban of is hij gevlucht? Zal Sinan hem vinden?


Tijdens de eerste machtsperiode van de Taliban (1996 tot 2001) is Zabulon meerdere keren opgepakt. Andersgelovigen en andersdenkenden werden namelijk gewantrouwd en velen van hen vertrokken uit Afghanistan. Hij had het zwaar in de gevangenis, maar overleefde het en kwam vrij. Ondanks alle dreiging bleef hij in Afghanistan, want als Zabulon zou vertrekken, komt er een einde aan de eeuwenlange Joodse aanwezigheid in Afghanistan, en zou hij voor zijn gevoel zijn ouders en grootouders verloochenen.

Sinan: 'Zabulon Simintov is een fenomeen in Afghanistan. De laatst nog levende Jood. Een markante Afghaanse man, die vastbesloten is in zijn synagoge te blijven. Hij deed daar elke dag zijn gebed en leefde volgens traditionele Joodse rituelen en gebruiken. Zabulon voelt zich een Afghaan en heeft twee keer in het Afghaanse leger gediend. Op een gegeven moment kreeg ik geen contact meer met hem. Ik was bezorgd en zo benieuwd wat er was gebeurd, dat ik hem moest gaan zoeken.'

'2Doc: De Laatste Zoon', dinsdag 27 december om 23.00 uur bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Even Tot Hier' (BNNVARA)

Niels van der Laan en Jeroen Woe proberen in één week een muzikale voorstelling over die week te maken. Met de muzikale gast, het liedje van één minuut, scherpe grappen en rake observaties.

'Even Tot Hier', om 21.25 uur op NPO 1.

Dossiers