Sinan Can verblijft jaar in banlieues van Europa in 'Breuklijnen'

zondag 25 september 2022
Foto: © BNNVARA 2022

In de vierdelige serie 'Breuklijnen, Sinan in de banlieues van Europa' gaat Sinan Can naar vier kwetsbare wijken van Parijs, Londen, Stockholm en Brussel. Hij gaat naar die plekken waar de armoede het grootst is en de werkloosheid het hoogst.

Een jaar lang verbleef hij op en af in deze zogeheten Shariawijken en no go-zones om te zien of deze enclaves diepe breuklijnen zijn geworden. Welke rol speelt de lokale overheid in deze wijken? Hoe houden de inwoners hun hoofd boven water en waar lopen ze tegenaan?


Sinan: 'In Nederland hebben we zulke wijken nog niet, dankzij de wijkagenten, de buurthuizen, de maatschappelijk werkers... maar het zou zomaar kunnen gebeuren met de aankomende recessie en met een overheid die steeds kleiner is geworden. Ik heb deze serie ook echt gemaakt voor beleidsmakers in Nederland: kijk hier alsjeblieft naar en zorg dat het niet gebeurt, grijp tijdig in, geef jongeren niet op. Ik hoop dat ze kijken en denken: wat er in deze wijken aan de hand is, mag in Nederland niet gebeuren, in geen enkele wijk.'

Aflevering 1, 26 september: Parijs
Een jaar lang verbleef Sinan Can op en af in de banlieue van Parijs. Hij gaat naar het armste gedeelte van Clichy sous Bois. Met grote verbazing aanschouwt hij de verpauperde flatblokken, waarvan de Afrikaanse immigranten hem vertellen, dat de sloppenwijken waar zij vandaan komen nog beter waren. Sinan wil weten hoe het is om onder zulke erbarmelijke omstandigheden te overleven en gaat langs bij een groep Algerijnse criminele illegalen. Ook spreekt Sinan met Sofiane, die in de banlieue woont en voelt dat de Franse waarden vrijheid, gelijkheid en broederschap hier ver te zoeken zijn.

'Breuklijnen, Sinan in de banlieues van Europa' is een serie van Sinan Can en Daniëlle van Lieshout. Camerawerk is van Bruce Amende.

'Breuklijnen, Sinan in de banlieues van Europa' is vanaf maandag 26 t/m donderdag 29 september dagelijks om 22.15 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers