Sahar Meradji onderzoekt rechts-extremisme in Nederland in nieuwe docuserie 'Eigen Volk Eerst'

zondag 26 november 2023
Foto: © PowNed 2023

In de vierdelige serie 'Eigen Volk Eerst' volgt documentairemaker Sahar Meradji ('Ik Woke van Jou'/'Verdoofd') een aantal mensen die, volgens de definitie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), rechts-extremist zouden zijn.

Wie zijn deze mensen die rechts-extremist genoemd worden? Hoe zien zij de wereld, waar dromen ze van, en bovenal: waarom?


De AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, waarschuwt ons al jaren voor de toenemende groei van het rechts-extremisme in Nederland. De kans op ontwrichtende aanslagen zou inmiddels aanzienlijk zijn. De AIVD stelt: als we nu niet ingrijpen, dan komt onze democratie in gevaar. Deze maatschappelijke ontwikkeling roept onmiddellijk vragen op. Waar hebben we het concreet over? Wie zijn deze mensen die als rechts-extremist worden beschouwd?

Sahar stapt gedurende enkele maanden in de, voor de mainstream media vaak afgesloten, uiterst rechtse wereld in Nederland. Van publiekelijke demonstraties tot aan de keukentafel, tot in Telegram-groepen waarin jongeren over zuivering en rassenoorlog fantaseren. We blijven achter met een mogelijk beeld van hoe Nederland eruit zal zien als de mensen die het label rechts-extremist dragen aan de macht komen. En we zullen voelen hoe ver, of juist hoe dichtbij, een revolutie is.


Meradji: ''Eigen Volk Eerst' is een oordeelloze schets van de steeds groter wordende, uiterst rechtse realiteit van de samenleving. Rauw, ongefilterd en van dichtbij.'

'Eigen Volk Eerst' wordt geproduceerd door Man Op De Maan en Monday Media en is vanaf maandag 27 november om 21.15 uur wekelijks te zien op NPO 3.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Kist' - William Rutten (EO)

Na een traumatiserende gebeurtenis in haar jeugd besluit schrijfster Saskia Noort zichzelf het zwijgen op te leggen. Met deze gebeurtenis sterft ook een deel van haar onbezorgde jeugd. Pas tientallen jaren later treedt ze in de openbaarheid met haar verhaal. Dit voelt als een herrijzenis.

'De Kist', om 23.25 uur bij de EO op NPO 2.

Dossiers