Rosita Steenbeek geeft menselijkheid gezicht in nieuwe EO-serie

zaterdag 24 december 2022
Foto: © EO 2022

In de nieuwe vierdelige EO-serie 'Viva l'UmanitÓ', Leve de menselijkheid, gaat het over de wereld van vluchtelingen en migranten in Europa. Niet alle vluchtelingen kunnen rekenen op zo'n gastvrij onthaal als de vluchtende Oekra´ners. Aan de randen van Europa zijn er pushbacks, er is uitbuiting, mensenhandel en mishandeling.

Maar er is ook een andere kant. Mensen uit ngo’s, kerken en politiek die in actie komen en helpen en journalisten die het onrecht aan de kaak stellen. Schrijfster Rosita Steenbeek vertelt in 'Viva l’Umanità!' hun verhaal.


De kijker reist in deze serie, die op Eerste Kerstdag van start gaat, mee naar verschillende plaatsen en landen in Europa. In Italië wordt het werk van de Waldenzen getoond en is de burgemeester van Camini te zien, die juist blij is met de nieuwkomers. In Griekenland is het Athene dat centraal staat, daar vertelt Ingeborg Beugel over de pushbacks, de criminalisering van hulpverlening en de inperking van persvrijheid.

Verder wordt in 'Viva l’Umanità!' het werk getoond van de protestantse Waldenzen en het katholieke Sant’Egidio rond een ‘safe passage’, die de organisaties samen opzetten voor vluchtelingen die vanuit Libanon de levensgevaarlijke oversteek wagen naar Europa. Ook is Tineke Strik, hoogleraar Burgerschap en Migratierecht aan de Radboud Universiteit en Europarlementariër voor GroenLinks te zien, zij roept op tot naleving van de mensenrechten en de rechtsstaat.

De serie is gemaakt door regisseur Wilberry Jakobs, die eerder voor de EO ook de series 'Sign of the Times' en '#DorHout' maakte.

Rosita Steenbeek
Rosita Steenbeek is schrijfster en columniste en woont in Rome. Tegelijkertijd met de vierdelige tv-serie verschijnt haar boek Droomland Italië, van Aleppo naar Turijn bij uitgeverij Prometheus. Daarin reist ze door Italië en ziet hoe de situatie voor vluchtelingen en migranten verhardt, maar ook hoe hiertegen verzet rijst van onder meer de Waldenzen, een ooit zwaar vervolgde protestantse minderheid, die veel werk verzet om vluchtelingen op te vangen en hen helpen om zich thuis te voelen.

Aflevering 1: Italië
De zuidelijke kust van Italië, Calabrië is een landingsplaats voor vluchtelingen en migranten die via Libië, Turkije en Libanon het land inkomen. Ze mogen dan de Libische hel en de barre overtocht overleefd hebben, ook in Calabrië zijn de omstandigheden vaak slecht. Uitbuiting, slechte leef- en werkomstandigheden en agressie zijn hun lot. De keerzijde van de gruwelverhalen over de Libische hel is dat ook de menselijkheid hooggehouden wordt. In Rosarno doet Francesco van Mediterranean Hope, opgericht door de protestantse Waldenzen, er alles aan om de wantoestanden te veranderen en hun een thuis te bieden. Ook de burgemeester van Camini ontvangt nieuwkomers, Afghanen, Afrikanen en Syriërs met open armen. Niet in de laatste plaats omdat zijn vergrijsde dorp zo weer springlevend wordt.

'Viva l’Umanità!', vanaf zondag 25 december om 22.35 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers