Rick Nieman in nieuwe WNL-serie 'Haagse Lobby'

donderdag 8 september 2016

De NPO komt met een nieuwe tv-serie over de politiek in ons land. In 'Haagse Lobby' onderzoekt Rick Nieman van WNL elke week op NPO 2 de machten en krachten in politiek Den Haag. Wat speelt er onder de spreekwoordelijke 'Haagse kaasstolp'?

Deze vrijdag staat de nieuwe liberalisering van de gokmarkt centraal in 'Haagse Lobby'. In de nieuwe gokwet moet vooral het online gokken wettelijk worden geregeld. Maar liefst 130 partijen staan te trappelen om deze lucratieve markt te betreden. Er ontstaat een machtsstrijd tussen rijke buitenlandse gokbedrijven, waarvan niemand weet wie er precies achter zit. En de machtige bestaande loterijen. Zij schakelen hun politieke vrienden in. Tot op het hoogste niveau.


In WNL 'Haagse Lobby' draait het in elke aflevering om een belangrijk politiek dossier, dat de burger soms zelfs miljarden euro's aan belastinggeld gaat kosten. En die dossiers zijn talrijk. Van het vrijgeven van de gokmarkt, subsidies op elektrische auto's, de aanschaf van nieuwe straaljagers of gewoon statiegeld op plastic flessen.

In een zoektocht in het Haagse labyrinth spreekt Rick Nieman met politici, lobbyisten en belanghebbenden en doet hij verrassende ontdekkingen. Rick Nieman: 'Wie heeft het in Den Haag allemaal voor het zeggen. Gaat het altijd wel om het algemeen belang? Of speelt er meer? Het is verrassend hoe open politici en lobbyisten daarover zijn.'

Voor Omroep WNL gaat met de lancering van het politieke onderzoeksprogramma een lang gekoesterde wens in vervulling. Hoofdredacteur Bert Huisjes: 'Over lobby bestaan oordelen en vooroordelen. Vaak wordt het als een schimmige wereld betiteld. Maar zonder deze belangenbehartiging zouden er nooit goede besluiten kunnen worden genomen. Ik ben er trots op dat met dit programma beide kanten van deze medaille worden belicht.'

'Haagse Lobby', vrijdag 9 september om 22.50 uur bij WNL op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2016: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers