Overval op Antwerp World Diamond Center in 'Inside The Heist' op discovery+

donderdag 17 november 2022
Foto: © Discovery Benelux 2022

Ze spreken toch altijd tot de verbeelding: minutieus voorbereide inbraken waarbij miljoenen worden buitgemaakt, terwijl er geen bloed vloeit.

De nieuwe serie 'Inside The Heist' bespreekt zes van de meest spectaculaire overvallen die ooit plaatsvonden en waarvan je bijna denkt dat het een filmscript is. Dit keer geen George Clooney, Brad Pitt en Matt Damon, maar echte doorgewinterde topcriminelen die op even brutale als ingenieuze wijze een kraak plegen waar soms jarenlange planning aan vooraf is gegaan. Zoals bij de allergrootste diamantroof ooit die in 2003 plaatsvond in Antwerpen en waar drie jaar tot in detail aan gewerkt is door het Italiaanse meesterbrein Leonardo Notarbartolo.


Het is misschien wel de meest ingenieuze inbraak ooit gepleegd. Zelfs de experts die de kraken van 'Inside The Heist' bespreken – journalisten, criminologen én voormalige bankrovers – kunnen hun bewondering niet onder stoelen of banken steken over hoe het dit team van vier gelukt is om langs de tien beveiligingslagen van het World Diamond Center te komen. Ook de andere vijf kraken van Inside The Heist spreken tot de verbeelding en worden tot in detail geanalyseerd. Van de grootste Amerikaanse geldroof ooit die binnen een half uur werd uitgevoerd tot een roof in Zweden met militaire precisie waarbij explosieven en helikopters werden ingezet. Hollywood kan nog een hoop leren van deze waargebeurde geldroven waarbij Ocean’s Eleven kinderspel lijkt.

1 – James Bond op de Theems
Het is het jaar 2000 en de belangrijkste attractie van de nieuwe Millennium Dome in Zuid-Londen is een unieke en prijzige diamant: de Millennium Star. Maar een diamant van 300 miljoen pond tentoonstellen in het hart van het louche Londen is als een wortel laten bungelen voor de criminele elite van East End. In deze aflevering van 'Inside The Heist' wordt het gedurfde plan onthuld waarbij een opgevoerde graafmachine wordt gebruikt om door de beveiliging heen te breken en een techniek ingezet om de behuizing van versterkt glas te doorbreken. Om vervolgens op een door James Bond geïnspireerde ontsnapping over de Theems uit te voeren. Het zal de boeken ingaan als een van de grootste overvallen in de geschiedenis – als het lukt.

2 - Militaire precisie met explosieven en een helikopter
Het hoofdkantoor van een beveiligingsbedrijf in Stockholm, dat miljoenen in contanten herbergt, is het doelwit van een buitengewone overval die met militaire precisie wordt uitgevoerd. 'Inside The Heist' vertelt hoe deze bende Zweedse criminelen een helikopter op de zesde verdieping laat landen, explosieven gebruikt en geen detail over het hoofd ziet om de geldtelkamer van dit zwaarbeveiligde gebouw binnen te dringen. Het brein achter deze overval is de politie bij elke stap te slim af, waardoor deze hulpeloos toekijkt, terwijl de dieven wegvliegen met zakken geld.

3 – Bejaarde criminelen plunderen miljoenen
Een speciaal gebouwde kluis in het centrum van de Londense diamantwijk is geen partij voor een bende ervaren dieven die tijdens een paasweekend in 2015 een van de grootste overvallen in de Britse criminele geschiedenis plegen. 'Inside The Heist' vertelt dit keer het verhaal van de Hatton Garden Kluisoverval waar een groep bejaarde dieven de grootste slag uit hun carrière slaan. Door jarenlange planning door het meesterbrein, de vindingrijkheid van een elektronica-expert én een reeks geluksmomenten kon dit team honderden kluizen plunderen en er met miljoenen aan contanten, juwelen en kostbaarheden vandoor gaan.

4 – Ocean’s Eleven in Antwerpen
Hoe wist het criminele meesterbrein Leonardo Notarbartolo de meest geavanceerde beveiligingssystemen ter wereld te slim af te zijn met de grootste diamantroof ter wereld? 'Inside The Heist' onthult het ongelooflijke verhaal van de Italiaan en zijn zorgvuldig uitgekozen team die het extreem beveiligde World Diamond Center in Antwerpen wisten binnen te dringen. Ze omzeilden maar liefst tien lagen van beveiliging, waaronder hittesensoren, magnetische velden, talloze camera’s en een kluisdeur van 30 centimeter dik en met een cijfercombinatie van een miljard opties! Notarbartolo besteedde drie jaar aan het uitvoeren van zijn plan waarmee hij in 2003 voor meer dan 400 miljoen aan diamanten en edelstenen wist te stelen.

5 – Een overval als kunstwerk
Een Argentijnse kunstenaar die nog nooit een misdaad heeft begaan, wil een wel heel bijzonder kunstwerk creëren: de perfecte bankoverval. Bij zijn lumineuze idee houdt hij de politie voor de gek door ze te laten geloven dat ze met succes een bankoverval hebben verijdeld, terwijl de echte overval plaatsvindt in de ondergrondse kluis. Om deze ondergrondse uitvlucht tot een goed einde te brengen, doet hij een beroep op zijn vriend die uitvinder/ingenieur is en op enkele ervaren criminelen. 'Inside The Heist' onthult de details van dit ingenieuze plan waar maanden aan gewerkt is met het bouwen van een tunnel en het maken van op maat gemaakte gereedschappen.

6 – Partycashers
In minder dan dertig minuten weet een Amerikaanse bende bijna 19 miljoen dollar aan biljetten te stelen, waarmee het de grootste gelddiefstal ooit in de Amerikaanse geschiedenis is. 'Inside The Heist' onthult hoe deze diefstal met militaire precisie werd gepland en uitgevoerd door een groep vrienden uit Los Angeles die nog nooit eerder een overval hadden gepleegd. Alles is grondig doordacht en om een perfecte alibi te creëren, voeren ze overval uit terwijl ze die avond ook op een huisfeest in L.A. zijn. Ze verlaten kort het feest, plegen de kraak en keren dezelfde avond nog terug naar het feest. Maar waar ze niet op hebben gerekend, is een hardnekkige FBI-agent die hen op de hielen blijft zitten.

'Inside The Heist' is vanaf donderdag 1 december te zien op discovery+.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers