Op zoek naar de kracht van de kerk in 'Zie je Zondag!'

zaterdag 7 september 2019

Waarom zou je anno 2019 bij een kerk willen horen? In het nieuwe EO-programma 'Zie je Zondag!' gaat presentator Marleen Stelling op zoek naar de kracht van de kerk.

Zij duikt in de wereld van protestantse gemeenten, van conservatief tot vrijzinnig, van ingetogen tot uitbundig, van traditionele dorpskerk tot migrantenkerk. 'Overal in Nederland komen mensen samen in de kerk om hun geloof in God te delen. Op zondagochtend, maar ook doordeweeks', zegt Marleen. 'Ik ga ontdekken wie die mensen zijn en wat hen met elkaar verbindt. Ik ben net moeder geworden en snap nu nog meer hoe we elkaar nodig hebben. Kerken zijn zeker nog relevant; voor veel mensen is de kerk dé plek waar je elkaar ontmoet.'


In de eerste serie van drie afleveringen staat de Eltheto-gemeenschap op de Javastraat in Amsterdam centraal. Een bloeiende kerk met bezoekers uit alle hoeken en gaten van de samenleving. We ontmoeten en leven mee met een aantal mensen uit de woon-gemeenschap. Ook maken we kennis met mevrouw Van ter Meij, die al 85 jaar in de kerk komt. Carla is in de kerk terecht gekomen uit wanhoop om haar zieke kat. En pianist Jan Cornelis ervoer de kracht van de kerk toen hij zelf ziek werd en in het ziekenhuis vaak mede-kerkgangers naast zijn bed zag zitten.

De zondagochtend
Ook in het nieuwe televisieseizoen, dat in september van start gaat, blijft de zondagmorgen op NPO 2 een plek van ontmoeting met God én met elkaar. De nieuwe programmering ziet er als volgt uit: het begint met het vertrouwde 'Ik Mis Je', gevolgd door het nieuwe programma 'Zie Je Zondag!'. De overdenkingen uit 'De Kapel' zijn terug te vinden in 'Nederland Zingt Dichtbij', dat verschuift naar de tweede helft van de zondagochtend. Op deze manier staat de nieuwe zondagochtend in het teken van het delen van geloof, het ontmoeten, de persoonlijke beleving, het gemeenschap-zijn; samen het geloof ervaren en delen met elkaar.

'Zie je Zondag!', vanaf zondag 8 september om 9.20 uur op NPO 2.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Musical Awards Gala 2024' (AVROTROS)

Naast de feestelijke uitreiking van de awards, krijgen we ook een voorproefje van musicals die nu en komend seizoen in de Nederlandse theaters te zien zijn. Niet alleen de bekende musicals, maar ook nieuwe musicals passeren de revue. Van het betoverende 'Frozen de musical' tot het epische drama '40-45, de musical'.

'Musical Awards Gala 2024', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers