Ook komend jaar internationale topfictie bij de publieke omroep

donderdag 25 januari 2024

Vanaf vandaag is de spraakmakende Britse serie 'Mr Bates vs The Post Office' (BNNVARA) te zien op NPO Start. De serie vertelt het waargebeurde verhaal van de grootste gerechtelijke dwaling in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk: het Britse postschandaal.

Maar liefst 236 postkantoor eigenaren belandden onschuldig in de gevangenis nadat ze onterecht beschuldigd waren van fraude. De dramaserie maakte begin deze maand veel los in het eigen land. Het is de eerste in een lange lijst internationale topseries die komend jaar bij de publieke omroep te zien zijn.


Afgelopen jaar kon je bij de publieke omroep als eerste al kijken naar buitenlandse successeries als 'Carmen Curlers' (VPRO), 'Sanditon' (KRO-NCRV), 'Sisi' (KRO-NCRV), 'The Capture' (KRO-NCRV), 'Happy Valley' (KRO-NCRV), '1985' (VPRO), 'Blackwater' (KRO-NCRV) en 'Exit' (BNNVARA). Deze series worden door het publiek gewaardeerd met een cijfer tussen de 7,9 en 8,2 (Bron: MAP,GfK). Ook komend jaar staat het schema weer vol nieuwe kwaliteitsseries, maar ook spin-offs en vervolgseizoenen op eerdere successen.

'Mr Bates vs The Post Office' (BNNVARA, vanaf vandaag op NPO Start)
Alan Bates (gespeeld door Toby Jones) wordt ten onrechte beschuldigd van fraude en diefstal door de Britse post, en hij mag niet langer zijn postkantoor runnen. Als blijkt dat meer postkantoorhouders verschrikkelijk in de problemen komen door het gebrekkige computersysteem van de post, komt hij in actie. Het wordt een strijd tegen een van de machtigste overheidsinstanties die jarenlang gaat duren.

'Orphan Black: Echoes' (BNNVARA, vanaf 15 februari op NPO Start)
Lucy (gespeeld door Krysten Ritter) leidt een vredig leven op het platteland met haar vriend en zijn dochter, al heeft ze regelmatig nachtmerries over haar mysterieuze verleden. Als ze op een dag wordt opgespoord door een gewelddadige man, vlucht ze naar de stad, in de hoop daar meer informatie te vinden over haar identiteit.

'Best Interests' (KRO-NCRV, vanaf 16 februari op NPO 2 en NPO Start)
Nicci (gespeeld door Sharon Horgan) en Andrew (Michael Sheen) zijn gelukkig getrouwd en hebben twee jonge kinderen als het noodlot toeslaat. Hun jongste dochtertje Marnie blijkt een ernstige spierziekte te hebben, en dat zet het leven van het hele gezin op zijn kop. Ze komen voor ondenkbare keuzes te staan, met verstrekkende gevolgen.

'The Gold' (KRO-NCRV, vanaf 22 februari op NPO 2 en NPO Start)
Op 26 november 1983 overvallen zes mannen geldbedrijf Brink's-Mat. Ze zijn uit op buitenlandse valuta, maar vinden een berg goudstaven. Dan wordt het een race tegen de klok: de dieven proberen het goud te helen en wit te wassen, en inspecteur Boyce (gespeeld door Hugh Bonneville) en zijn team proberen de daders te vinden.

'Dopesick' (VPRO, vanaf 30 maart wekelijks twee afleveringen op NPO 3 en NPO Start)
Richard Sackler (gespeeld door Michael Stuhlbarg) van Purdue Pharma brengt een sterke pijnstiller op de markt. Een arts in Virginia schrijft het voor aan patiënten. Het OM klaagt jaren later Purdue Pharma aan omdat het middel toch zwaar verslavend blijkt te zijn.

'The Capture 2' (KRO-NCRV, binnenkort te zien)
Rechercheur Rachel Carey (gespeeld door Holliday Grainger) heeft promotie gemaakt na haar vorige zaak. Wanneer een computerexpert van Chinese afkomst thuis wordt doodgeschoten door een mysterieuze moordenaar, raakt ze verwikkeld in de bizarre wereld van Artificial Intelligence. Er is haast bij geboden, want het gevaar dreigt.

'Estonia' (KRO-NCRV, binnenkort te zien)
Net na middernacht op 28 september 1994 komt de MS Estonia in een catastrofale storm terecht. Ondanks de reddingsoperatie, zinkt het schip en komen 852 mensen om. In dit op feiten gebaseerd drama wordt een poging gedaan om vanuit verschillende perspectieven licht te schijnen op wat er daadwerkelijk is gebeurd.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Hunted into the Wild' (AVROTROS)

Pieter Valley en Appie Mussa, Sander en Jordy Huisman, Mátyás Bittenbinder en Sterrin Smalbrugge, Do en Loiza Lamers, Chatilla van Grinsven en Steven Brunswijk en Krista en Marcelle Arriëns slaan op de vlucht in Noorwegen. Wie blijven de hunters een stap voor in een gebied waar overal gevaar dreigt?

'Hunted into the Wild VIPS', om 20.35 uur bij AVROTROS op NPO 1.

Dossiers