'Ondertussen aan de Hofvijver' geeft interessante inkijk op gesloten Haagse Binnenhof

zaterdag 30 april 2022
Foto: © AVROTROS 2022

Voor het eerst sinds mensenheugenis is toegang tot het Haagse Binnenhof gesloten voor het publiek en zijn de ministers en kamerleden hier niet meer in het wild te zien.

Toch kunnen we het ingrijpende renovatie-proces van dichtbij volgen in het AVROTROS-programma 'Ondertussen aan de Hofvijver' met Splinter Chabot. Elk kwartaal komt Splinter met een een update over de ingrijpende verbouwing van ons parlementair huis.


Experts geven duiding aan de actuele gebeurtenissen en de uitdagingen die overwonnen moeten worden in deze complexe operatie waarvoor vijf jaar uitgetrokken is.  

Via de renovatie komen er culturele, parlementaire en kunsthistorische anekdotes naar boven die verteld worden door spraakmakende betrokkenen. De voorzitters van de Eerste en Tweede kamer komen met Splinter nog een keer terug op hun oude werkplek waar elke muur, elke dakpan en elk gebouw een verhaal vertellen.

In deze tweede aflevering zijn ook prominente oud-politici Jeltje van Nieuwenhoven (oud-voorzitter) en Hans Wiegel te zien. Wiegel ziet de oude Tweede Kamer-zaal graag weer in ere hersteld. De klassiek-Engelse opbouw, waarbij links en rechts tegenover elkaar zitten vindt hij erg belangrijk. Jeltje van Nieuwenhoven vindt hem hopeloos nostalgisch. In de tijd dat de oude zaal in gebruik was, was politiek volgens de oud-voorzitter een mannenzaak. 'Als je als vrouw naar de WC moest, kon je eerst een kwartier lopen voor je het eerste damestoilet tegenkwam.' Wiegel wil met Splinter ook per se een bezoekje brengen aan het Torentje. De VVD-er maakte als laatste niet-premier gebruik van deze bijzondere werkruimte.

Dit programma is geproduceerd door IDTV & Pos Video.

'Ondertussen aan de Hofvijver' is te zien op 27 mei om 20.25 uur bij AVROTROS op NPO 2.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers