NPO-programmering in mei extra in het teken van racisme, discriminatie en diversiteit

zaterdag 30 april 2022
Foto: © NPO 2022

De publieke omroep is er voor alle Nederlanders. Onder de noemer 'De ander zien, jezelf zijn' komen de gehele maand mei racisme, discriminatie en diversiteit bij de NPO extra onder de aandacht op televisie, radio en online.

In 'De Roze Supporters' (KRO-NCRV) staat de ingewikkelde combinatie van homoseksualiteit en voetbal centraal en worden regenboogvoetbalsupportersverenigingen gevolgd in hun pogingen om homofobie uit voetbalstadions te bannen. De '3Doc: OMARI; geen gezeik' (BNNVARA) vertelt over YouTube-ster Selma Omari, die al jaren moet opboksen tegen haatdragende reacties maar tegelijkertijd een rolmodel is van de nieuwe bi-culturele en digitale generatie. De observationele documentaire 'Kleine mensen, grote dromen' (KRO-NCRV) laat zien hoe het leven van kleine mensen tot 1 meter 50 eruitziet in een wereld die is ingericht voor mensen met een gemiddelde lengte.


Ook is er in mei veel aandacht voor muziek. In 'Concert for Change' (MAX/WNL/EO/BNNVARA) zetten topartiesten zoals Emeli Sandé, Edsilia Rombley en de Oekraïense Jamala bijzondere Nederlanders in de spotlight die een positieve beweging in gang hebben gezet op het gebied van diversiteit en acceptatie. 'Podium ZWART' (Omroep ZWART) omarmt de wereld van R&B en hiphop, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres in optredens van de beste nationale en internationale performers van dit moment. 'All of the Lights' (EO) is een nieuw muzikaal programma waarin bekende hiphop-artiesten Frenna, Broederliefde, Glen Faria en Yung Nnelg hun hits in het licht van de gospel uitvoeren.

TV

'Concert for Change' (zondag 1 mei, NPO 1, 21.30 uur) MAX/WNL/EO/BNNVARA
In 'Concert for Change' zetten topartiesten live vanuit Studio 21 bijzondere Nederlanders in de spotlight. Mensen die vanuit hun eigen kracht een positieve beweging in gang hebben gezet als het gaat om inclusiviteit en acceptatie. De indringende verhalen zijn de bron van inspiratie voor de artiesten die aansluitend optreden.

Thema’s die centraal staan zijn onder meer discriminatie, racisme en gelijkheid. Lisette Wellens en Dwight van van de Vijver brengen in reportages de inspirerende verhalen van onder meer meervoudig paralympisch kampioene Esther Vergeer, musicalster Sorayah Gerrits, topvoetbalster Merel van Dongen, concertpianiste Iris Hond en haar Foundation, danser Redouan Ait Chitt en Barbara Pravi. Verder verlenen o.a. minister-president Mark Rutte en vicepremier Sigrid Kaag een speciale bijdrage. Met optredens van grote buitenlandse artiesten als Emeli Sandé uit Groot Brittannië en Jamala, de Oekraïense winnares van het Eurovisie Songfestival in 2016 en letterlijk op de vlucht voor de oorlog in haar land. Uit Nederland optredens van Iris Hond, Edsilia Rombley, HAEVN, Berget Lewis, Elske DeWall & Tania Kross. Zij treden op met de grote live-band onder leiding van Eric van Tijn. Presentatie door Giovanca Ostiana en Carrie ten Napel.

'Puberruil' (vanaf mei, NPO 3, 21.10 uur) KRO-NCRV
In 'Puberruil' stappen twee pubers uit hun vertrouwde bubbel en wisselen een paar dagen van leven. Zo ruilt Troy, die genderfluïde en non-binair is, VWO doet, theaterlessen volgt en interesse heeft in de 'drag queen wereld' met Boerin Wilke van leven, die op het MBO zit en later de melkveehouderij van haar ouders wil overnemen. En puber Maxim, die later chirurg wil worden, ruilt van leven met DJ Jaimy Lorenzo: een verschil van dag en nacht! Hoe vergaat het de pubers? Presentatie: Jan Kooijman.

'Vergeten Helden' (vanaf maandag 2 mei, NPO 2, 22.15 uur) MAX
In deze driedelige serie duikt presentator Jörgen Tjon in het leven van een aantal heldhaftige strijders uit de Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich in Nederland met gevaar voor eigen leven tijdens de Tweede Wereldoorlog aansloten bij het verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of hielpen Joden om onder te duiken.

'Zwarte Bevrijders' (donderdag 5 mei, NPO 2, 22.10 uur) WNL
Limburg wordt in 1944 bevrijd door de Amerikaanse strijdkrachten, in die tijd nog streng gesegregeerd naar huidskleur. Zwarte en witte soldaten nemen deel aan de bevrijdingsfeesten en leren de lokale bevolking kennen. Uit deze ontmoetingen komen ook een aantal kinderen voort.

Cor en Wanda worden geboren in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog. Hun jeugd staat in het teken van hun ongebruikelijke huidskleur, een zeldzaamheid in zuidelijk Nederland in de jaren vijftig. Hun moeders doen er het zwijgen toe. Het enige wat ze weten over hun vaders, is dat het zwarte Amerikaanse soldaten moeten zijn geweest.

Dankzij nieuwe DNA-technieken weten zij in de herfst van hun leven hun herkomst te ontdekken. Cor en Wanda reizen naar de Virginia en New Orleans om hun nieuwe familie te ontmoeten, verbonden door een bloedband, maar afkomstig uit andere cultuur. Kinderen van Zwarte Bevrijders vertelt de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en discriminatie in de V.S. en Nederland, bezien door de ogen van mensen die het zelf hebben meegemaakt.

'I Don’t Wanna Dance' (vrijdag 6 mei, NPO 3, 22.55 uur) VPRO
Filmdrama. Na twee jaar bij hun tante gewoond te hebben, worden de 15-jarige Joey en zijn jongere broertje tot hun grote vreugde teruggeplaatst bij hun moeder, Daphne. Aanvankelijk gaat alles goed: het huis is opgeruimd, de koelkast gevuld, Daphne heeft werk en Joey vindt zijn draai bij een dansgroep. Maar al snel valt Daphne terug in haar oude patronen. Joey zet alles op alles om jeugdzorg buiten de deur te houden, maar hoe lang kan hij dat volhouden, ten koste van zijn eigen geluk? Een waargebeurd verhaal, verteld en gespeeld door de jongen die het meemaakte.

'Buladó' (zondag 8 mei, NPO Zapp, 15.30 uur) NTR
De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen de twee uitersten. De nuchtere mentaliteit van Ouira biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft en geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa. De film 'Buladó' is geregisseerd door Eché Janga die samen met Esther Duysker ook het script heeft geschreven. Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen wordt deze oude verteltraditie voortgezet.

'Hoofdzaken' (vanaf zondag 8 mei, NPO Zapp, 18.40 uur) VPRO
In deze speciale afleveringen van 'Hoofdzaken' krijgen kinderen een knipbeurt bij kapper Marko, terwijl ze praten over wat er in de wereld leeft en hoe zij daar mee te maken krijgen. De kinderen vertellen over hun kopzorgen, of waar ze juist heel blij van worden. Aan bod komen thema's als de ramadan, omgaan met racisme en de oorlog.

'First Day' (vanaf maandag 9 mei, NPO Zapp. 17.50 uur) KRO-NCRV
Australische jeugdserie over de 12-jarige Hannah, een onzeker transgender meisje, dat naar de middelbare school gaat. Op de nieuwe school weet vrijwel niemand dat ze trans is. Hoe zal ze ontvangen worden door haar medeleerlingen?

'Kleine mensen, grote dromen' (vanaf dinsdag 10 mei, NPO 3, 22.30 uur) KRO-NCRV
Van de 7,6 miljard mensen op de wereld zijn er maar 650.000 die aan de zeldzame genetische aandoening dwerggroei lijden en die daardoor niet groter worden dan zo'n 1 meter 50. In deze hartverwarmende serie volgen we het dagelijks leven van bijzondere mensen die het leven in Groot-Brittannië door hun kleine postuur vanuit een uniek perspectief ervaren. De observationele documentaire laat zien hoe het leven van kleine mensen eruitziet in een wereld die is ingericht voor mensen met een gemiddelde lengte. Deze kleine mensen jagen grote dromen na en krijgen daarbij met vooroordelen te maken. Kan iemands lengte succes in de weg staan? We zien hoe met deze aandoening geboren kinderen hun leven ervaren en waarom sommigen van hen ervoor kiezen om operaties te ondergaan om groter te worden. Ook de situatie van kleine mensen op de werkvloer komt aan bod.

'Sort Of' (vanaf donderdag 12 mei, NPO 3, 23.32 uur) VPRO
In de Canadese serie 'Sort Of', gemaakt door Bilal Baig (Acha Bacha) en Fab Fillippo (Save Me), voelt Sabi Mehboob, een genderfluïde millennial en jongste kind in een grote Pakistaanse familie, dat zijn zijn leven op losse schroeven komt te staan. Daarom klinkt het ook als het perfecte aanbod wanneer Sabi’s beste vriend 7ven aanbiedt om naar 'de queerste plek in het heelal' te verhuizen: Berlijn. Na een serieus fietsongeluk van de moeder van Sabi’s oppasgezin, die hierna in een coma raakt, besluit Sabi voor de kinderen te zorgen. Krijgt Sabi spijt van de keuze? Sort Of.

'Sexual Healing' (maandag 16 mei, NPO 2, 20.25 uur) BNNVARA
Evelien, spastisch vanaf haar geboorte, snakt naar intiem contact en erkenning voor wie ze is. 'Sexual Healing' volgt haar moedige zoektocht naar intimiteit, waarbij ze taboes niet uit de weg gaat. Een film over ons oermenselijk verlangen naar intimiteit en hoe cruciaal dit is voor de eigenwaarde van elk mens.

'De Roze Supporters' (vanaf maandag 16 mei, NPO 3, 22.15 uur) KRO-NCRV
Wekelijks juichen honderdduizenden voetbalfans hun club toe. Staan te springen als er gescoord wordt of te balen als er een tegengoal valt. Mannen, vrouwen, van hoogbejaard tot kleuters. De liefde voor de club verbroedert. Maar homoseksualiteit en voetbal, dat blijft een ingewikkelde combinatie. De roze supporters volgt in vier afleveringen leden van regenboogvoetbalsupportersverenigingen, zoals De roze règâhs (ADO Den Haag) en De roze kameraden (Feyenoord) in hun pogingen om homofobie uit de voetbalstadions en van de tribunes te bannen. Een strijd die gestreden moet worden, ondanks alle tegenwerking en intimidatie.

'All of the Lights' (vanaf woensdag 18 mei, NPO 3, 22:55 uur) EO
'All of the Lights' is een nieuw muzikaal programma waarin Défano Holwijn in gesprek gaat met bekende hiphop-artiesten die hun hits in een ander daglicht uitvoeren; in het licht van de gospel. Dit doen Frenna, Broederliefde, Glen Faria en Yung Nnelg in vier verschillende afleveringen samen met het ZO! Gospel Choir en een liveband.

'Close Up: The Photograph, James van der Zee' (woensdag 18 mei, NPO 2, 23.20 uur) AVROTROS
In de jaren 20 van de vorige eeuw fotografeerde de beroemde zwarte fotograaf James van der Zee de grootvader van filmmaker Sherman de Jesus. De foto brengt filmmaker De Jesus 100 jaar later terug naar de New Yorkse wijk Harlem, waar de zwarte bevolking voor het eerst in de Westerse geschiedenis een rijke, eigen cultuur ontwikkelde. Wandelend door Harlem ontdekt de filmmaker meer over dit verleden én heeft hij inspirerende ontmoetingen met hedendaagse bewoners van de wijk.

'Het M-woord' (donderdag 19 mei, NPO 3, 20.20 uur) NTR
Documentaire van journalist en schrijver Haroon Ali waarin hij onderzoekt of moslim zijn samen kan gaan met homoseksualiteit. Toen Haroon Ali op zijn 21ste uit de kast kwam als homo, vertelde hij zijn ouders ook dat hij geen moslim meer kon zijn. Hij had het gevoel dat de islam hem niet accepteerde zoals hij is, en dat hij moest kiezen tussen zijn geloof en zijn geaardheid. Maar is dat zo? Met aansluitend (om 21.15 uur) een talkshow onder leiding van Ajouad El Miloudi.

'Hello Goodbye – Achter de Voordeur' (donderdag 19 mei, NPO 1, 20.35 uur) KRO-NCRV
In 'Hello Goodbye' ontmoet Joris Linssen in de aankomsthal van Schiphol mensen met bijzondere verhalen. Over langverloren liefdes, over vlucht uit oorlogsgebieden, mensen die hun familieleden na lange tijd weer eindelijk kunnen omhelzen. In deze speciale aflevering van 'Hello Goodbye' gaat Joris langs bij mensen die hij eerder op Schiphol heeft ontmoet.  Hoe gaat het nu met ze? Waar staan ze nu in het leven en wat heeft dat bijzondere moment op Schiphol, waar Joris getuige van mocht zijn, voor ze betekend?

'2Doc: Petite Fille' (donderdag 19 mei, NPO 2, 22.30 uur) HUMAN
Al haar hele leven droomt de zevenjarige als jongen geboren Sasha ervan een meisje te mogen zijn. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij. Dat is anders in de buitenwereld. Zo moet ze van de schoolleiding op school jongenskleren dragen en wordt ze anders behandeld dan haar klasgenoten. Sasha vindt het soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil. Met veel zorg schetst regisseur Sébastien Lifshitz een ontroerend portret. Close-ups van Sasha en beelden van haar hechte gezin geven de film een zachte intimiteit. Een film over een familie die vecht voor het geluk van hun dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender.

'3Doc: OMARI; geen gezeik' (maandag 23 mei, NPO 3, 22.10 uur) BNNVARA
Al jaren moet YouTube-ster Selma Omari opboksen tegen haatdragende reacties, maar dat houdt haar niet tegen om te vechten voor de vrijheid van haar eigen mening. Selma is een rolmodel van de nieuwe bi-culturele en digitale generatie, een dame die niet eerst netjes aanbelt maar met een ongekende drive de deur opentrapt en haar ongezouten mening geeft. Iemand met het hart op de tong, die niet schroomt om zich te verzetten en uit te spreken tegen heersende conservatieve wetten. Of het nou gaat om de mode- en beautywereld of de Islam; Selma zegt waar het op staat. Een publiekelijke discussie gaat ze dan ook niet uit de weg want rechtvaardigheid gaat boven alles, zelfs wanneer zij daarmee buiten de lijntjes kleurt of kans maakt haar eigen glazen in te gooien. Wat gaat er schuil achter deze ogenschijnlijk zelfverzekerde, modebewuste en stijlvolle vrouw? En wat drijft haar op een dieper niveau?

'Ryan is zwanger' (donderdag 26 mei, NPO 3, 21.00 uur) BNNVARA
Als je Ryan en David -allebei met volle baard- op straat tegenkomt zou je niet denken dat zij samen een biologisch kind kunnen krijgen. En toch gaat die kinderwens wat hen betreft wel vervulling. Ryan (die/hen) is transpersoon en wil zwanger worden. Gesteund door diens partner David (hij/hem) trotseren ze alle hobbels op de weg naar het ouderschap. Een avontuur dat aanzet tot nadenken over hoe modern en inclusief onze samenleving eigenlijk is.

'Pointer' (vrijdag 27 mei, NPO 2, 21.10 uur) KRO-NCRV
De anti-homobeweging slaat een nieuwe koers in: je mag wel homo zijn, maar niet doen. In aanloop naar een mogelijk verbod op 'homogenezing' lijken orthodox christelijke organisaties van standpunt te veranderen: de inzet is niet langer de homoseksualiteit te 'genezen' maar te accepteren. Praktiseren is echter uit den boze; een goed christen met homoseksuele gevoelens wordt geacht een celibatair leven te leiden. Pointer onderzoekt deze koerswijziging, hoe orthodox christelijke scholen hiermee omgaan en waar het onderdrukken van deze gevoelens toe kan leiden.   

'Podium ZWART' (vrijdag 27 mei, NPO 3, 22.45 uur) Omroep ZWART
Muziekprogramma gepresenteerd door Glen Faria en Veronica van Hoogdalem.
'Podium ZWART' omarmt de wereld van R&B en hiphop, maar zoekt ook de grenzen op met andere genres zoals afrobeat, latin, reggae, jazz en nog ontelbaar veel meer. Een programma met ruimte voor bijzondere verhalen, jong regionaal talent en optredens van de beste nationale en internationale performers van dit moment.

'Podium Witteman' presenteert Barok in Paramaribo (zondag 29 mei, NPO 2, 18.25 uur) NTR
In mei van dit jaar gaat het ensemble Holland Baroque samen met twee jonge zangers, Arturo den Hartog en Lucretia Starke, naar Suriname. Arturo en Lucretia zijn beiden studenten van de opleiding Zang Klassiek aan het Koninkijk Conservatium in Den Haag. Deze twee jonge klassieke muziektalenten nemen Holland Baroque mee naar waar zij ooit begonnen zijn: de Kathedrale Koorschool in Paramaribo. Ze reizen af naar Suriname met maar een doel: met zoveel mogelijk kinderen muziek maken. Het is een wisselwerking tussen het ensemble aan de ene kant en de kinderen aan de andere kant, beide leren van elkaar. Met als uitsmijter een concert.

'Leven in Limbo' (vanaf maandag 30 mei, NPO 2, 22:18 uur) HUMAN
Wat als je al een leven opgebouwd hebt in dit land, maar toch niet mag blijven? Je op papier in geen enkel land bestaat? Of Nederland moet verlaten, maar in je geboorteland niet welkom bent of al jaren wacht op een verblijfsvergunning? De vierdelige documentaireserie 'Leven in Limbo', van de makers van De Wasstraat, neemt ons mee in de levens van mensen die zonder (geldige) papieren in Nederland wonen, een bestaan dat risico’s en onzekerheden met zich meebrengt. Hoe is het om te leven in een land waar je niet mag bestaan?

'Het Grote Hokjesexperiment' (woensdag 1 juni, NPO 1, 20.30 uur) EO
Giovanca Ostiana en Tijs van den Brink presenteren op 1 juni 'Het Grote Hokjesexperiment' bij de EO op NPO 1. Hieraan doen diverse groepen Nederlanders mee die vaak in een hokje worden geplaatst en gediscrimineerd, zoals ouderen, mensen van kleur of mensen met een handicap. In verschillende rondes wordt duidelijk hoe discriminatie werkt en wat het met mensen doet. Het Grote Hokjesexperiment focust zich vooral op het zoeken naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Professor Erik Scherder legt uit hoe vooroordelen werken in het brein en maakt daarmee voor de kijker inzichtelijk wat er gebeurt, maar ook hoe het anders kan.

'JoJo & Ouma' (elke schooldag, NPO Zappelin, 7.15 uur) KRO-NCRV
JoJo is bijna vijf en Ouma is haar wijze en liefhebbende grootmoeder. Ze wonen dicht bij elkaar en oma heeft altijd wel iets leuks in petto als JoJo op bezoek komt. Noraly Beyer spreekt de stem in van Ouma.

'Anansi de Spin' (elke zaterdag, NPO Zappelin, 7.40 uur) KRO-NCRV
Een serie over volksvertellingen die al eeuwenlang van generatie op generatie worden verteld in veel Surinaamse, Caribische en West-Afrikaanse gebieden. De serie wil kind en ouders kennis laten maken met deze eigenwijze en blije spin, die iedereen te slim af denkt te zijn. Voor de animatieserie zijn de bestaande verhalen bewerkt door Iven Cudogham, die onder andere geïnspireerd raakte door zijn zeven kinderen.

'Lief Monster' (elk weekend, NPO Zappelin, 7.15 uur) EO
'Lief Monster' voelt zich soms buitengesloten, want hij is anders dan de rest en wil het anderen steeds naar de zin maken. Gelukkig helpen de andere dieren hem vaak over de drempel heen.

Online

'GRIJP IN' (vanaf zondag 29 mei, NPO3.nl) BNNVARA
Je staat bij de supermarkt, op het schoolplein of in de kroeg en je ziet dat iemand wordt gediscrimineerd. Wat doe je als je zelf niet het slachtoffer bent maar wel de omstander? Grijp je in of niet? En áls je dat al doet, hoe dan?

Dat is waar het om draait in het nieuwe sociale experiment 'GRIJP IN'. We kennen allemaal het liedje '...ik stond erbij en ik keek ernaar!', maar daarmee lossen we niks op. Of het nu draait om discriminatie, geweld, seksueel overschrijdend gedrag, pesten of machtsmisbruik, in alle gevallen houden we dit in stand wanneer we op het moment zelf niet ingrijpen. Maar, ingrijpen is lastig. Dat vraagt lef én kennis over hoe dit te doen. En daar gaan wij bij helpen.

Audio

'Podcast All Inclusive' (vanaf vrijdag 29 april, NPO Radio 2) BNNVARA
Hoe zou het zijn als je één dag met iemand anders van leven ruilt? Die vraag wordt beantwoord in de podcast ‘All Inclusive’. Iedere week ruilen twee mensen, die op het oog veel van elkaar verschillen, met elkaar van leven. Wat zijn uiteindelijk de belangrijkste verschillen? En waarin komen ze juist met elkaar overeen? In deze podcast volgen we de ruil en komen we zo tot antwoord op die vragen. Luister 'All Inclusive' vanaf 29 april elke vrijdag via je favoriete podcast-app, nporadio2.nl/podcasts, de NPO Radio 2-app of de NPO Luister-app.

Start
Op NPO Start zijn alle programma’s van De ander zien, jezelf zijn overzichtelijk te vinden via de collectiepagina https://www.npostart.nl/collectie/de-ander-zien-jezelf-zijn. Ook is er een uitgebreide selectie aan programma’s, films en documentaires rond vergelijkbare thema’s te vinden die eerder bij de publieke omroep te zien waren.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers