NPO en omroepen: 'Snel actieplan voor veilige werkomgeving'

zaterdag 19 november 2022
Foto: © NPO 2021

De NPO stelt op korte termijn samen met alle omroepen een actieplan op om ervoor te zorgen dat er te allen tijde sprake is van een veilige werkomgeving voor alle medewerkers van de publieke omroep. Dit heeft NPO-voorzitter Frederieke Leeflang vandaag bekendgemaakt, naar aanleiding van een gesprek hierover met staatssecretaris Gunay Uslu van Mediazaken.

Directe aanleiding voor dit gesprek was het vrijdagavond verschenen Volkskrant-artikel over de ‘jarenlange angstcultuur’ achter de schermen van het BNNVARA-programma DWDD.

Leeflang: 'Bij de publieke omroepen zijn we allemaal enorm geschrokken van grote aantal medewerkers die negatieve en angstige ervaringen hebben opgedaan tijdens hun werk bij het programma DWDD. Dit had nooit mogen gebeuren. Vanmorgen heb ik daar met staatssecretaris Gunay Uslu over gesproken en beiden zijn we tot de conclusie gekomen dat we snel en grondig moeten uitzoeken wat hier precies gebeurd is en wat we als publieke omroep kunnen doen om dergelijke zaken in de toekomst te voorkomen.'

Doel is om tot concrete acties te komen, gericht op verbeterpunten om een veilige werkomgeving te kunnen realiseren. 'We doen dit ten eerste voor alle medewerkers van de publieke omroep; iedereen die voor en achter de schermen werkt bij onze programma’s. We willen ook begrijpen wat er nu precies gebeurd is bij DWDD, zodat we hiervan kunnen leren voor de toekomst.'

Ondertussen is de NPO al enige tijd constructief in gesprek met andere grote mediapartijen, zoals RTL, Talpa en ITV Nederland, om te komen tot een gezamenlijke aanpak tegen grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer. Hiertoe wordt een gezamenlijk convenant voorbereid dat ook binnen afzienbare tijd zal worden gepresenteerd. Daarnaast hebben deze mediapartijen zich eerder dit jaar aangesloten bij het onafhankelijke meldpunt Mores, waar slachtoffers met meldingen terecht kunnen. Deze optie is er gekomen, naast de reeds bestaande vertrouwenspersonen bij NPO en alle omroepen.



Lees ook:
NPO: 'Enorm geschrokken' na ophef rond 'De Wereld Draait Door'
NTR legt opnames voor de 'Top 2000 Quiz' met Mattijs Van Nieuwkerk stil

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers