NOSop3 explainer over EBI Vught wint YouTube-prijs

woensdag 14 december 2022

De prijzenkast van NOSop3 is gisteren weer een stukje uitgebreid. Tijdens Starry Night van YouTube, een prijsuitreiking voor de best bekeken Trending-video's van 2022, viel de explainer over de EBI 'Uit deze gevangenis ontsnapte (nog) niemand' in de prijzen.

Vrijwel de hele Nederlandse YouTube-community was erbij: van 'BOOS' tot de 'Bankzitters' en Enzo Knol. En NOSop3 dus ook.


De video, gemaakt door redacteuren Bobby Schinkel en Salwa van der Gaag, ontwerper Ewoud ten Hove, eindredacteur Hilde Bouwman en HPM-cameraman Rick van den Berg, legt uit hoe moeilijk het is om te ontsnappen uit de Extra Beveiligde Inrichting in Vught en wat het voor die plaats betekent dat de zwaarste criminelen van het land er opgesloten zitten.

Er staat veel entertainment op YouTube en juist daarom is deze prijs een opsteker. Omdat het bewijst dat, als je informatie, context en graphics in één waardevolle video verpakt, je meer kijkers bereikt dan de vlogs en challenges van andere YouTubers.

De video is een sterk voorbeeld van een explainer met een perfect YouTube-onderwerp: crime, spanning, gevaar. Omdat het onderwerp tijdloos is ingestoken, is de video door de maanden heen flink aangegroeid. Na vier maanden stond de teller op net geen 1 miljoen – in de maanden daarna is het aantal views nog bijna verdubbeld (op dit moment 1,7 miljoen). Bovendien: doordat deze zo tijdloos is, kan de video ook op de eigen NOS-platformen vaak worden hergebruikt in artikelen over de gevangen Ridouan Taghi.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers