NOS maakt eindejaarsprogrammering 2022 bekend

dinsdag 29 november 2022

Traditiegetrouw opent het 'NOS|NOC*NSF Sportgala' de eindejaarsprogrammering van de NOS. Met de kersttoespraak van koning Willem-Alexander, een groot aantal jaaroverzichten, het Aftelmoment en tot slot – op Nieuwjaarsdag – natuurlijk het Nieuwjaarsconcert, skispringen in Garmisch Partenkirchen en het NK Marathonschaatsen.

'NOS|NOC*NSF Sportgala 2022'
Op woensdagavond 21 december worden de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt op het 'NOS|NOC*NSF Sportgala'. In de AFAS Live in Amsterdam maakt de absolute top van de Nederlandse sport bekend wie zich Sportman, Sportvrouw, Paralympische sporter, Sportploeg en Coach van het jaar mag noemen.


Het 'NOS|NOC*NSF Sportgala' is dit jaar anders van opzet: het gala-concept is vervangen door een inhoudelijk journalistiek programma met volop aandacht voor de verhalen van de genomineerde sporters en coaches en hun prestaties. De uitzending wordt omlijst met muziek en terugblikken op de memorabele sportmomenten van het afgelopen jaar.
De presentatie is in handen van Dione de Graaff en Herman van der Zandt.

Woensdag 21 december, 20.34-22.05 uur, NPO 1 en BVN.

'NOS Jeugdjournaal Jaaroverzicht 2022'
In het 'Jaaroverzicht 2022' van het 'NOS Jeugdjournaal' nemen Evita Mac-nack en Benjamin Kat kinderen mee langs de grote nieuwsonderwerpen van het afgelopen jaar: de oorlog in Oekraïne, de stijgende prijzen, het overlijden van de Britse koningin Elizabeth en het gedoe over de wolf in ons land. Ook aandacht voor kinderen die dit jaar in het nieuws waren. En de toponderwerpen volgens de kinderen zelf: hun favoriete nieuws over dieren, muziek, bloopers, virals en nog meer!

Zaterdag 24 december, 19.05-19.51 uur, NPO 3 en BVN.

Kersttoespraak koning Willem-Alexander
Op Eerste Kerstdag spreekt koning Willem-Alexander vanaf Huis ten Bosch zijn jaarlijkse kerstboodschap uit.

Zondag 25 december
13.00-13.10 uur, NPO 1 (met gebarentolk: NPO 2) en BVN.
18.05-18.15, NPO 1 (herhaling).

'Lang Jaar Kort' – bonusafleveringen podcast 'Lang Verhaal Kort'
Op de nietszeggende dagen tussen kerst en oud en nieuw hoef je je niet te vervelen, want NOS op 3 komt vijf dagen op een rij met een bonusaflevering van 'Lang Verhaal Kort': 'Lang Jaar Kort'.

Kun je wel een opfrisser gebruiken bij het dossier over de stikstofcrisis of ben je nieuwsgierig hoe het er nu voor staat met de oorlog in Oekraïne? In elke aflevering blikt presentator Jasper Stads in vijf minuten terug op een nieuwsthema van het afgelopen jaar. Zo kun je het nieuws volgend jaar nog beter volgen.

Maandag 26 december t/m vrijdag 30 december, via NPO Luister of je favoriete podcast-app.

'NOS Schaatsen: NK allround en sprint'
Na kerst komen de beste Nederlandse schaatsers in actie op de NK Allround en Sprint. De NOS is er twee dagen live bij vanuit Thialf. Presentatie: Jeroen Stomphorst. Commentaar: Herbert Dijkstra, Erik van Dijk en Martin Hersman.

Dinsdag 27 december, 13.15-19.51 uur NPO 1, NOS.nl, NOS-app en BVN.
Woensdag 28 december, 13.15-19.51 uur NPO 1, NOS.nl, NOS-app en BVN.

'Jaaroverzicht NOS Journaal 2022'
Het jaar 2022 werd gedomineerd door de oorlog in Oekraïne, de stikstofcrisis en de ongekend grote inflatie. Presentator Winfried Baijens reist door de geschiedenis van dit jaar en bezoekt locaties waar het nieuws vandaan kwam. Met betrokkenen, zoals boeren en gezinnen die krap bij kas zijn komen te zitten, blikt hij terug ​op het afgelopen jaar én vooruit naar het nieuwe jaar. Ook heeft de NOS enkele Oekraïners gevolgd sinds het begin van de Russische inval. Zoals een Oekraïense vrouw uit de buurt van Kiev, die – nadat de Russen haar man hadden vermoord – het leven met haar kinderen weer probeert op te bouwen. Of de Oekraïners die destijds naar Nederland vluchtten: hoe zijn ze opgevangen en hoe vergaat het hen sindsdien?

Woensdag 28 december, 21.21-22.27 uur, NPO 1 en BVN.

'NOS Uit het Leven 2022'
Voor de dertiende keer biedt Herman van der Zandt een overzicht van bekende en minder bekende mensen die in het afgelopen jaar zijn overleden. Nederlanders (Hennie Vrienten, Leontien Ceulemans, Pierre Kartner, Remco Campert en de oudste groenteman van Nederland) en mensen uit andere landen (Jerry Lee Lewis, koningin Elizabeth, Michael Gorbatsjov, Madeleine Albright, Olivia Newton John en de uitvinder van de GIF’jes). En nog vele anderen.

Donderdag 29 december, 21.24-22.25 uur, NPO 1 en BVN.

'NOS Oranje Jaaroverzicht 2022'
Terugblik op de belangrijkste gebeurtenissen van het afgelopen jaar rond de koninklijke familie. Met extra aandacht voor kroonprinses Amalia. Zij begon aan haar studie, maar kon vanwege bedreigingen niet haar studentenhuis in Amsterdam betrekken en ook niet deelnemen aan het studentenleven daar. Daarnaast was ze voor het eerst aanwezig op Prinsjesdag, omdat ze inmiddels 18 jaar is. Verder wordt teruggekeken op de staatsbezoeken aan Oostenrijk, Zweden en Griekenland en op de buitenlandse reizen van koningin Máxima, in haar hoedanigheid van speciale VN-gezant voor het toegankelijk maken van financiële diensten. Ook de populariteit van het koningshuis komt aan de orde en er is een vooruitblik naar 2023, wanneer koning Willem Alexander tien jaar op de troon zit. De uitzending wordt gepresenteerd door Malou Petter. Voor de duiding wordt zij terzijde gestaan door verslaggever Koninklijk Huis Albert Bos.

Zaterdag 31 december, 19.14-19.50 uur, NPO 2 en (op maandag 2 januari) BVN.

'Nationaal Aftelmoment 2022'
Vanuit het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum, waar dan de laatste platen van de Top 2000 klinken, haalt presentator Sjoerd van Ramshorst nog één keer de mooiste momenten van 2022 terug in de herinnering. Natuurlijk wordt afgeteld naar het nieuwe jaar, dat wordt ingeluid met vuurwerk en een proost met het publiek.

Zaterdag 31 december, 23.49-00.10 uur, NPO 1, NPO 2 en BVN.

'NOS Nieuwjaarsconcert 2023'
Het traditionele Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker staat onder leiding van Franz Welser-Möst. Het is – na 2011 en 2013 – de derde keer dat de Oostenrijker op de bok staat tijdens het Nieuwjaarsconcert. De muziek van de Strauss-familie en tijdgenoten wordt uitgezonden in meer dan negentig landen. Het commentaar bij de uitzending is in handen van Margriet Vroomans.

Zondag 1 januari, 11.15-13.45 uur, NPO 1.

'NOS Sport: Skispringen Garmisch-Partenkirchen'
Het eerste sportprogramma van het nieuwe jaar is zoals altijd het schansspringen in Garmisch-Partenkirchen. Op 1 januari is de rechtstreekse uitzending van de tweede wedstrijd van het Vierschansentoernooi. Het commentaar is van Ayolt Kloosterboer.

Zondag 1 januari, 14.01-16.53 uur, NPO 1.

'NOS Sport: NK Marathon Schaatsen'
Grotendeels rechtstreeks verslag van de Nederlandse Kampioenschappen Marathonschaatsen op kunstijs, vanaf IJsbaan Twente. Eerst komen de vrouwen in actie; daarna is het de beurt aan de mannen. De presentatie is in handen van Jeroen Stomphorst.

Zondag 1 januari, 16.58-18.46 uur, NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Perfecte Plaatje Op Reis' (RTL 4)

De zes fotografen staan voor dag en dauw op om het magische ochtendritueel van de monniken in Chiang Mai vast te leggen. Na dit moment van bezinning komt Tijl met het nieuws dat ze vandaag nog door zullen reizen naar het zuiden van Thailand. Maar niet zonder een tussenstop in.... Bangkok! Tijdens een wilde nacht shoot op uitgaansstraat Khao San Road trekken de fotografen alles uit de kast.

'Het Perfecte Plaatje op Reis', om 20.35 uur op RTL 4.

Dossiers