'Noord Scoort!': een jeugddocumentaire over doorzettingsvermogen

zaterdag 13 april 2024
Foto: © NTR 2024

Op zondag 14 april is om 19.20 uur bij NPO Zapp 'Noord Scoort!' te zien. Een jeugddocumentaire over nooit opgeven als je iets graag wilt in een wereld die helemaal nieuw voor je is.

De meiden van hockeyclub Noorderlicht in Amsterdam-Noord zitten nog niet zo lang op hockey. Sterker nog: hiervoor wisten ze zelfs niet wat deze sport inhoudt. In hun multiculturele buurt speelde namelijk niemand hockey. Dit veranderde toen de meiden op hun basisschool een clinic kregen. Ze waren meteen enthousiast. Raphaisa ook. Ze smeekte haar moeder om haar in te schrijven bij de club, maar moeder Genista zag het niet meteen zitten. Raphaisa liet zich niet kisten en verzon een list om op de club te mogen. Met succes.


In Raphaisa’s hockeyteam zitten nu meerdere kinderen uit haar wijk, zoals Ghaya en Roya. Evenals alle andere hockeymeiden willen zij ook graag winnen en doelpunten scoren. Het woord opgeven kennen ze niet - inmiddels staan ze bovenaan in de competitie. Raphaisa is topscoorder van haar team en haar moeder, die het in begin totaal niet enthousiast was, is nu de coach die als geen ander in dit team gelooft.  

Dit zijn de makers van 'Noord Scoort!':

Fouzia El Hannouti is freelance redacteur/researcher bij onder andere 'Het Klokhuis' en bij de afdeling levensbeschouwing van de NTR. Ze woont in Amsterdam-Noord en heeft ook een dochter die deel uit maakt van deze hockeyclub.

Rinske Bosch is freelance regisseur voor verschillende publieke omroep waaronder de NTR. Ze maakt onder andere (jeugd)documentaires, journalistieke en informatieve programma’s. De maatschappelijke betekenis van sport speelt een belangrijke rol in haar werk.

'Noord Scoort!', zondag 14 april om 19.20 uur bij de NTR op NPO Zapp.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Marjolein woont in een villa met zwembad op het Spaanse eiland Ibiza. Ze is trainer, spreker en auteur. Ze leert mensen door optimaal gebruik van hun bewustzijn 'hun mooiste leven te leven'. Het ontbreekt Marjolein aan niets, maar ze kent ook de andere kant van de medaille. In 2011 vluchtte ze van haar ex-man, die haar fysiek en mentaal mishandelde. Marjolein belandde met haar kinderen op straat, maar wist zich terug te vechten en uiteindelijk vier succesvolle bedrijven op te richten. Alleenstaande moeder Monique Molenberg heeft het iets minder goed voor elkaar. Ze werkte elf jaar in de zorg, maar nadat ze werd mishandeld door haar ex-partner, raakte ze haar baan kwijt en belandde ze in de schulden. Nu, vijf jaar later, zijn de schulden bijna afgelost, maar het gezin moet wekelijks zien rond te komen van vijftig euro per week en is aangewezen op een 'voedselkast'.

'Steenrijk, Straatarm', om 20.30 uur op SBS6.

Dossiers