Nola weg uit serie 'SpangaS'

vrijdag 5 april 2013

In de NCRV-jeugdserie 'SpangaS' wordt de minderjarige asielzoekster Nola het land uitgezet! Nola, gespeeld door Vera van der Horst, is een van de meest populaire karakters uit 'SpangaS'.

Toch heeft de NCRV ervoor gekozen om dit verhaal te vertellen, ten koste van de rol van de actrice.

De afgelopen maanden hebben de kijkers van 'SpangaS' de procedure rond het personage Nola kunnen volgen in de dagelijkse dramaserie voor kinderen. In de uitzending van vrijdag 5 april volgt de ontknoping. Het verhaal loopt slecht af: Nola wordt echt het land uitgezet. 'SpangaS' wil met deze verhaallijn aandacht vragen voor de schrijnende situatie van kinderen die in Nederland opgroeien, zich Nederlander voelen, en toch terug gestuurd worden naar het land van herkomst.

Gemma Derksen, eindredacteur van de serie: ''SpangaS' wil maatschappelijke thema's bespreekbaar maken voor kinderen. Om de zoveel tijd staat de pers bol van een bepaald schrijnend geval, zoals bijvoorbeeld Mauro. Wij vertellen een verhaal zoals er vele zijn: een kind dat vermalen wordt door onmenselijke regels. Nola moet ook echt weg. In de politiek wordt momenteel weer gepraat over een pardon voor minderjarigen, maar dan komt het probleem later toch weer terug.Het is heftig om voor onze jonge doelgroep deze slechte afloop te kiezen. Maar omdat we kunnen laten zien wat dit verhaal met de achterblijvers doet, kan het hier wel. Bovendien heeft 'SpangaS' ondertussen een naam opgebouwd als het gaat om het aan de kaak stellen van delicate zaken. We verliezen in de serie helaas wel een enorm leuke actrice, maar daarmee vertellen we wel een belangrijk verhaal.'

Korte samenvatting van de verhaallijn
Nola is in Nederland opgegroeid en woont al jaren in een pleeggezin. Maar Nola is geboren in Sri Lanka. Toen haar familie omkwam in de burgeroorlog van Sri Lanka, is zij naar Nederland gebracht. Ze woont bij haar pleegouders Rik en Marliek, met wie ze sindsdien een gelukkig familieleven leidt. Als blijkt dat haar biologische vader toch nog leeft, is dat voor de overheid voldoende reden om Nola's situatie te onderzoeken en haar mogelijk het land uit te zetten. Nola vreest het ergste. Ze kent niemand in Sri Lanka en spreekt de taal niet. Haar vader is een nieuw leven begonnen en zit ook niet op haar te wachten. Een aangrijpend drama dat 'SpangaS' al een hele tijd bezig houdt!


spangas

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS6 logo

Frits, Ad, Henny, Edwin en Estavana zijn in Nepal, waar de groep van de ene verbazing in de ander valt. De reisleidster heeft geregeld dat de mannen gaan 'riksja rijden' door het drukke centrum van Kathmandu. Het verkeer is chaotisch en Frits krijgt een botsing. Tijdens een klankschaalsessie krijgt Estavana de slappe lach en valt Ad in slaap. Samen praten ze over het unieke karakter van Ad en wat hij heeft meegekregen van zijn ouders. Als de groep een openbare lijkverbranding bezoekt, krijgt Estavana het te kwaad.

'Beter Laat Dan Nooit', om 20.30 uur bij SBS6.

Dossiers