Nieuwe Videoland documentaire 'Payboys' over de schimmige wereld van jongensprostitutie

dinsdag 15 november 2022
Foto: Videoland - © RTL 2022

Door de ogen van jonge ex-sekswerkers zien we de omvangrijke wereld van jongensprostitutie in Nederland in de rauwe Videoland Original documentaire 'Payboys'. Honderden vaak jonge kwetsbare jongens worden geronseld en als payboy ingezet voor seks tegen betaling.

Vaak zijn deze payboys nog minderjarig, want hoe jonger de jongens, hoe meer de klanten bereid zijn ervoor te betalen. Hoe komen deze jonge jongens in deze duistere en schimmige wereld vol systematisch misbruik en uitbuiting terecht? En waarom is het zo moeilijk om er weer uit te komen? Een groot netwerk dat tot op de dag van vandaag voor politie en samenleving buiten beeld blijft. 'Payboys' is vanaf 16 november exclusief te zien bij Videoland.


In 'Payboys' nemen Tristan, Giovanni, Deniz en Gino ons mee in hun herinneringen. Ze maken voelbaar hoe je als payboy wordt gegroomed om vervolgens onderdeel te worden van een web waar je maar moeilijk uitkomt. Mede aan de hand van de zaak rond het seks-netwerk van de inmiddels veroordeelde pooiers Hans A. en Nico L. uit Utrecht illustreert 'Payboys' de geraffineerdheid waarmee jongens worden gelokt en uitgebuit.

Tristan: 'Ik geloofde lange tijd dat ik alleen maar bestond om een seksobject te zijn, om oudere mannen te pleasen. Ik leefde niet, ik bestond gewoon. Ik had niet door dat het niet oké was... tot de inval van de politie.'

Regisseur Willem Timmers: 'Begin vorig jaar zijn twee mannen terechtgesteld die een illegaal homobordeel runden in Utrecht. Ze zouden jarenlang jonge kwetsbare jongens seksueel hebben uitgebuit. Politie en hulporganisaties gaven aan dat het oprollen van dit bordeel maar het topje van de ijsberg is. Maar als dat zo is, hoe kan het dan dat we er zo weinig over weten? Waarom is er zo weinig zicht op deze kwetsbare groep? Dit waren voor mij belangrijke vragen die de aanleiding vormden om de documentaire te maken. Tijdens de research sprak ik dan ook met veel (ex-)payboys die ervaring hadden met uitbuiting en geweld. Wat ik opmerkelijk vond was dat zij zichzelf vaak niet als slachtoffer zagen, omdat ze vrijwillig begonnen waren met het sekswerk. Maar hoe vrijwillig is die beslissing nou écht wanneer je zo jong en kwetsbaar bent? Met deze docu hoop ik dat het taboe wordt doorbroken dat veel payboys hebben over het werk en hun slachtofferschap. Ze zijn niet alleen in hun ervaringen, de groep is veel groter dan je denkt.'

Jongensprostitutie, vooral daar waar sprake is van minderjarige jongens of sekswerk onder dwang, is een grote blinde vlek in Nederland. Het aantal mannelijke sekswerkers is volgens onderzoek van Stichting Lumens (een maatschappelijke welzijnsorganisatie die de zorg coördineert voor mensen die seksueel worden uitgebuit, misbruikt of slachtoffer zijn van seksueel geweld) even groot als dat van vrouwelijke sekswerkers, maar sekswerk door mannen speelt zich veel meer onder de radar (en dus ook illegaal) af. In de Videoland documentaire 'Payboys' wordt het perspectief belicht van jonge (ex-)payboys en wat hen beweegt om het werk op te pakken in deze rauwe en verborgen wereld, maar vooral hoe ze er uiteindelijk uit zijn gestapt.

De documentaire 'Payboys' werd geregisseerd door Willem Timmers en geproduceerd door Skyhigh TV. Vanaf 16 november exclusief te zien bij Videoland.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers