Nieuwe reeks 'Nederland Geeft Thuis' toont de gastvrijheid voor mensen zonder thuis

zondag 25 september 2022

Honderden mensen die op de grond slapen voor de hekken van het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de afgelopen weken leidden de beelden op tv hiervan tot schaamte, frustratie en ongeloof. Hoe was dit mogelijk in een land als Nederland?

De asielprocedure veranderde deze zomer in een asielcrisis. De opvang hangt nu met pleisters en noodverbanden aan elkaar, maar tegelijkertijd ontstaan er ook mooie particuliere initiatieven. De dagelijkse serie 'Nederland Geeft Thuis' van KRO-NCRV, samen met Kansfonds en Kerk in Actie, laat zien hoe Nederlanders hun harten en huizen openstellen voor mensen in nood. Het toont de kracht van onze samenleving, inspireert en draagt zo bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. Want morgen kan liever.


In tien portretten laat de KRO-NCRV serie 'Nederland Geeft Thuis' zien hoe Nederlanders zich ontfermen over mensen in kwetsbare situaties. Hoe opvang wordt gezocht en gevonden voor mensen uit alle windstreken. En hoe het de Oekraïners en hun gastgezinnen vergaat, nu ze al meer dan een half jaar in Nederland zijn. Wat betekent het om een thuis te geven aan mensen die huis en haard hebben verlaten?

De dynamiek, na de massale steun voor Oekraïense vluchtelingen, is nu anders, maar de creativiteit om onderdak te vinden is noodgedwongen nog groter. Particulieren die ruimte zoeken, kerken die crisisopvang verlenen en met hulp van vrijwilligers honderden asielzoekers opvangen. Lokale kerkgemeenten zijn vaak zeer actief met hulp aan asielzoekers en statushouders. Kerk in Actie is samen met hen actief op zoek naar een structurele oplossing in samenwerking met lokale overheden. Jurjen De Groot, directeur Kerk in Actie: 'Wij geloven in de kracht van kleinschaligheid. Je biedt mensen een menswaardig bestaan als je hen bij naam kent en hen opneemt in de gemeenschap. Wij voelen ons door God geroepen om vreemdelingen te verwelkomen, hen te helpen en voor hen te zorgen.'

'Nederland Geeft Thuis' wordt gemaakt in samenwerking met Kerk in Actie en met Kansfonds, het maatschappelijk fonds dat werkt vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op een thuis: een dak boven je hoofd, voldoende geld om van te leven en het gevoel erbij te horen. Daarom helpt Kansfonds de samenleving om thuis te geven, zodat mensen in kwetsbare situaties niet buitengesloten raken.

'Nederland Geeft Thuis', maandag 26 september om 19.05 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers