Nieuwe misdaadserie 'Motief voor Moord' zet schuldvraag in ander licht

zaterdag 11 juli 2015

Is de dader in een moordzaak ook altijd de schuldige? Die vraag staat centraal in de 8-delige spannende scripted reality serie 'Motief voor Moord' van de Evangelische Omroep.

Rechercheur Helger Brandt (Jorrit Ruijs) krijgt elke week een nieuwe moordzaak voor zijn kiezen en neemt de kijker daarin mee. Met Brandt komt de kijker stukje bij beetje te weten wat er werkelijk is gebeurd, en vooral: wat iemand ertoe brengt om een ander te vermoorden.


De rechercheur maakt de kijker deelgenoot van forensisch onderzoek, mogelijke scenario's en zijn gedachten daarover. Wie spreekt de waarheid en waarom? Rechercheur Brandt gaat op zoek naar deze waarheid in het web van leugens waarin verdachten zich verschuilen en vindt uiteindelijk het motief voor de moord.

Is de dader de schuldige?
Vanaf het eerste moment zet de zoektocht van Helger Brandt de relaties tussen verdachten, getuigen en andere direct betrokkenen op scherp. Schimmige gebeurtenissen uit het verleden en waarheden die verdachten liever verborgen hadden gehouden, komen omhoog. Als de moord is opgelost, blijft de kijker achter met het gevoel: is de dader ook werkelijk de schuldige? Een vraag die ieder voor zichzelf zal moeten beantwoorden.

Wat is waar?
In dit nieuwe format spreken de verdachten de kijker rechtstreeks aan. Maar spreken ze wel altijd de waarheid? Jacomien Nijhof, eindredacteur TV bij de EO, licht toe: ''Motief voor Moord' is een misdaadserie, die in zijn vorm echt anders is dan een 'standaard' detective. Bij het maken van de serie gebruiken we elementen die we kennen van scripted reality. Zo zijn er geen uitgeschreven dialogen. De acteurs weten hoe de lijn van hun personage loopt, maar moeten zelf improviseren hoe ze daar komen. De afleveringen bestaan voor een groot deel uit 'testimonials', die de personages recht op de camera geven. Foto's, beveiligingsbeelden en ander bewijsmateriaal kloppen vaak niet met deze ontboezemingen. De kijker wordt dus echt uitgedaagd om de waarheid te ontdekken.'

'Moord staat bijna nooit op zichzelf'
Waarom doet een moordenaar wat hij doet? Dat is de vraag die in iedere aflevering van de nieuwe EO-serie naar voren komt. Nijhof: 'Moord staat bijna nooit op zichzelf, maar komt vaak voort uit slechte relaties, leugens en andere ingrijpende misstanden. Door het in beeld brengen van dit soort verhalen proberen we de kijker een beetje inzicht te geven in wat er in het hoofd van een dader omgaat.'

'Motief voor Moord', vanaf zondag 12 juli om 20.25 uur bij de EO op NPO 3.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers