Nieuw programma Antoinette Hertsenberg 'Beter!' over gezondheid en leefstijl in volkswijk Voorstad

zondag 24 april 2022
Foto: AVROTROS - © Mark Uyl Photography 2022

Inwoners van Nederlandse volkswijken hebben gemiddeld 14 gezonde jaren minder, vergeleken met de bewoners van andere wijken die soms maar een kilometer verderop liggen. Hoe komt dat, en hoe ingewikkeld is het om dat te veranderen?

In het nieuwe AVROTROS -programma 'Beter!' helpt presentatrice Antoinette Hertsenberg vier inwoners van de volkswijk Voorstad in Deventer om gezonder te leven. Ze krijgen daarbij hulp van de plaatselijke huisarts Kees Pricker en leefstijlcoach Meriel Hendriks.


De vier hoofdpersonen laten zien hoe zij leven en welke keuzes zij maken op het gebied van gezondheid. Tony is slechts 41 jaar maar rijdt al in een scootmobiel, Corina kampt na veel roken met COPD, Sevda ervaart als alleenstaande moeder veel stress en Jolanda is gewend aan heel veel suiker. Ze willen alle vier een gezonder leven gaan leiden, maar dat blijkt in de praktijk niet eenvoudig. In Voorstad is roken binnenshuis nog heel normaal, wordt een snack weigeren gezien als aanstellerij en is het elke maand de vraag of je rond kunt komen. De hoofdpersonen en de professionele begeleiders staan voor een flinke uitdaging. Welke hobbels gaan ze tegenkomen, zijn de verwachtingen te hoog gespannen en zal er uiteindelijk winst zijn?

De overkoepelende vraag is of het inzetten van persoonlijke leefstijlbegeleiding een oplossing kan zijn voor de grote verschillen in gezondheid tussen volkswijken en de rest van Nederland. Kun je individueel oplossen wat maatschappelijk gezien ontspoort? Of is daar méér voor nodig? Door met de hoofdpersonen mee te leven en een inkijkje te krijgen in hun leven in Voorstad, probeert 'Beter!' in zes afleveringen inzicht te geven in deze maatschappelijke ongelijkheid.

'Beter!', vanaf maandag 25 april om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers