Nieuw bij discovery+: 'The Curious Case of Natalia Grace'

dinsdag 30 mei 2023
Foto: discovery+ - © Discovery Benelux 2023

Het is een van de merkwaardigste verhalen van deze eeuw: de adoptie van Natalia Grace. Adoptieouders Michael en Kristine Barnett wisten in 2010 niet beter dan dat ze een 6-jarig meisje uit OekraÔne adopteerden met een zeldzame vorm van dwerggroei.

Gaandeweg raakten ze er echter van overtuigd dat ze veel ouder moest zijn. Mogelijk zelfs volwassen! Niet alleen dat: volgens de Barnetts dreigde het meisje ook hun gezin te vermoorden. Drie jaar later bleek Natalia uit het huis gezet en op haarzelf te wonen, wat weer leidde tot de arrestatie van de Barnetts vanwege verwaarlozing van een kind. Maar was het wel een kind? Wie spreekt hier de waarheid?


De achtdelige docuserie 'The Curious Case of Natalia Grace' duikt diep in deze merkwaardige zaak en heeft een onthullend en explosief interview met Michael Barnett die geen details schuwt. Ook andere betrokken komen aan het woord, waaronder familieleden, vrienden, juristen en voormalige buren van het gezin.

Ook is er een interview met zoon Jacob die negen was toen Natalia geadopteerd werd en die vertelt hoe bang hij destijds voor haar was. Jacob was een hoogbegaafde jongen die klassen oversloeg en ook al eens een TedTalk (voor tieners) had gehouden. Inmiddels woont hij als volwassen man in de kelder bij zijn vader die ondertussen is gescheiden. Dat is ook hoe Michael de zaak samenvat aan het begin van de docuserie: van een happy family met een kast van een huis, dure auto’s voor de deur en een goedgevulde bankrekening was hij door Natalie enkele jaren later alles kwijt.

Schaamhaar en menstruatie
Michael Barnett vertelt hoe gelukkig ze waren toen ze Natalia kregen, maar dat er ook al snel vraagtekens waren. Het kantoor waar ze haar ophaalden, zag er niet echt uit als een officieel adoptiekantoor en er werden amper vragen gesteld. Wel kwam Natalia blij op het hen afgerend, dus alles leek goed te komen.

Een grotere schok kwam toen bleek dat Natalie al schaamhaar had en zelfs al een menstruatiecyclus. Was dit wel een kind van zes? Ze was dan wel klein door haar dwerggroei, maar had ze eigenlijk wel het gezicht van een kleuter? Puur toevallig bleek er in de buurt een ander 6-jarig meisje te wonen met dezelfde zeldzame aandoening en de Barnetts schrokken toen ze zagen dat die er echt veel jonger uitzag.

‘Volwassen sociopaat’
Toen kwamen er ook nog de bedreigingen volgens Michael. Natalia zou gezegd hebben dat ze iedereen wilde vermoorden en bewaarde messen onder haar bed. Ze had zelfs een keer in hun slaapkamer gestaan met een mes en zou ook bleekmiddel in de koffie van Kristine hebben willen doen. Voor Michael was het inmiddels duidelijk: dit was geen kind, maar een ‘volwassen sociopaat die zich voordoet als een kind’.

Kan een volwassene zich voordoen als een kind en iedereen voor de gek houden? Niet iedereen in de documentaire is daarvan overtuigd. De serie bekijkt de zaak van alle kanten en het lijkt erop dat niet iedereen de waarheid spreekt. Een ding is wel zeker: het is een curieuze zaak die je nog lang bijblijft.

'The Curious Case of Natalia Grace' is vanaf woensdag 31 mei te zien op discovery+.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers