National Geographic en Disney+ brengen serie over het leven van Miep Gies

donderdag 16 februari 2023

De nieuwe serie 'A Small Light' gaat over het inspirerende, waargebeurde verhaal van Miep Gies, die een cruciale rol speelde bij het verbergen van Anne Frank en haar familie tijdens de nazi-bezetting in Amsterdam.

Om Miep te eren op wat vandaag haar 114e verjaardag zou zijn geweest, kondigt National Geographic met trots aan dat de serie op dinsdag 2 mei om 20.30 uur in première gaat op National Geographic en dezelfde dag ook te streamen is op Disney+.


'A Small Light' vertelt het opmerkelijke verhaal van secretaresse Miep Gies (Bel Powley), een jonge zorgeloze en eigenzinnige vrouw. Wanneer haar baas, Otto Frank (Liev Schreiber), haar vraagt om te helpen zijn familie te verbergen voor de nazi's tijdens de Tweede Wereldoorlog stemt Miep zonder aarzelen in. De volgende twee jaar waakten zij en haar moedige en toegewijde man Jan (Joe Cole), samen met enkele andere helden, over de families Frank, van Pels en Pfeffer die zich in het achterhuis op de prinsengracht verborgen hielden.

De serie beschrijft hoe Miep's leven veranderde op het moment dat ze 'ja' zei tegen Otto Frank. Van dagelijkse voedselruns tot het bij elkaar scharrelen van rantsoenbonnen en het verkopen van geliefde erfstukken, het vergde talloze onbaatzuchtige opofferingen. Uiteindelijk was het ook Miep die het dagboek van Anne Frank vond en het bewaarde, zodat zij en Otto het later met de wereld konden delen en het als een testament voor toekomstige generaties kon dienen.

'A Small Light' werd gefilmd op locaties in Amsterdam en Praag. De serie onthult ook dat het dappere echtpaar niet alleen de acht zielen in het achterhuis verborgen hield voor de nazi's, maar tegelijkertijd met hulp van het Nederlandse verzet vele anderen in en rond Amsterdam verborgen hield. Powley's felle optreden haalt de spinnenwebben uit de geschiedenis en maakt Miep's verhaal relevant en actueel. Het publiek wordt gedwongen zich af te vragen wat zij in Miep's schoenen zouden hebben gedaan; of zij, in de huidige tijdsgeest, de moed zouden hebben om op te staan tegen haat. De titel van de serie komt van een uitspraak van Miep Gies zelf: 'Ik houd er niet van om een held genoemd te worden, omdat niemand ooit moet denken dat je speciaal moet zijn om anderen te helpen. Zelfs een gewone secretaresse, een huisvrouw of een tiener kan een klein lichtje aansteken in een donkere kamer.'

De cast bestaat verder uit Amira Casar, die Edith Frank speelt, de moeder van Margot en Anne; Billie Boullet, die Anne Frank uitbeeldt; Ashley Brooke, die Annes oudere zus Margot Frank speelt; Andy Nyman als Hermann van Pels, Caroline Catz als Auguste van Pels, Rudi Goodman als Peter van Pels, en Noah Taylor als dr. Fritz Pfeffer, die zich samen met de familie Frank in het achterhuis verborgen houden; Eleanor Tomlinson als Tess, Miep's beste vriendin; Sally Messham als Bep Voskuijl, Ian McElhinney als Johannes Kleiman en Nicholas Burns als Victor Kugler, Miep's collega's; en Liza Sadovy als Mrs. Stoppelman, Laurie Kynaston als Casmir en Sebastian Armesto als Max Stoppelman. Een Nederlandse rol is weggelegd voor Hanna van Vliet, als Frieda Belifante, een celliste die actief was in het verzet.

'A Small Light' wordt geproduceerd door ABC Signature en Keshet Studios voor National Geographic. Executive producers en schrijvers Joan Rater en Tony Phelan (ABC's 'Grey's Anatomy', CBS' 'Fire Country') dienen als showrunners, en DGA Award-winnares en Emmy®-genomineerde executive producer Susanna Fogel ('The Flight Attendant', 'Cat Person') regisseert meerdere afleveringen, waaronder de pilot. Uitvoerend producenten zijn Peter Traugott en Lisa Roos voor Keshet Studios, Alon Shtruzman voor Keshet International en Avi Nir voor Keshet Media Group.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers