Merel Westrik bespreekt alcoholgebruik vrouwen in 'Slokje Teveel?'

woensdag 26 januari 2022
Foto: Net5/Talpa Network - © Cornelie Tollens 2022

Na dagen van proosten aan het einde van het jaar, proberen steeds meer Nederlanders in januari niets te drinken. Aan het eind van Dry January zet Net5 in dit programma alle feiten en fabels rond alcohol op een rij.

Waarom vinden we drinken toch zo normaal? En waarom is het lastig om het níet te doen? Hoe slecht is het? Of valt er juist iets voor te zeggen om wél te drinken? In 'Slokje Teveel?' bespreekt Merel Westrik het alcoholgebruik onder vrouwen. Deze Powered by LINDA-special wordt uitgezonden op 27 januari om 20.30 uur op Net5.


Een wijntje bij het eten, een glas bier na een dag hard werken. We vinden het in Nederland volstrekt gewoon. Van kinderverjaardag tot supermarkt; de drank is nooit ver weg. De Gezondheidsraad adviseert om helemaal geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Maar meer dan de helft van de Nederlanders komt daar ver bovenuit.

Merel Westrik: 'Onze band met alcohol; het heeft iets intrigerends. Ik denk dat ik op alle hoogte- en dieptepunten in mijn leven een glas in mijn hand heb gehad. Valt er iets groots te vieren: champagne. Is er verdriet, dan moet dat gestild worden met iets sterks. Ik hoor het mezelf vaak zeggen: ‘ik ben wel toe aan een borrel’. En het is ook zo geaccepteerd. Als je niet drinkt ben je al snel ‘ongezellig’ of ‘saai’. Moet je het nog uitleggen ook. En als je niet zwanger, islamitisch of aan de antibiotica bent, word je vaak ook nog overgehaald. ‘Ah, kom op, ééntje...'

Waar komt dat vandaan? En wanneer slaat ‘gezellig’ drinken om in een probleem? In het programma praat Merel met ervaringsdeskundigen en experts. Ook heeft zij, voor het eerst in de Nederlandse televisiegeschiedenis, een bijeenkomst van ex-alcoholverslaafden bijgewoond. Daar ontmoet zij vrouwen die hun vaak aangrijpende verhalen over alcohol voor de camera durven te delen.

Speciaal voor 'Slokje Teveel?' doen twintig bekende Nederlandse vrouwen een boekje open over hun drankgebruik. Hoeveel drinken zij en hoe vaak? En is dat meer of minder dan ze denken?  Onder andere Anita Witzier, Susan Smit, Roos Schlikker en Isa Hoes hielden een maand lang een alcoholdagboek bij en delen hun ervaringen.

'Slokje Teveel?' wordt geproduceerd door Concept Street en is donderdag 27 januari om 20.30 uur te zien bij Net5 en op KIJK.nl.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers