Loodzware voorbereiding op Olympisch goud in Videoland-docu 'Koen en Jutta – Alles of Niets'

woensdag 19 januari 2022
Foto: Videoland - © RTL 2022

Professioneel topschaatsers Koen Verweij (31) en Jutta Leerdam (23) hebben beiden maar één doel: Olympisch goud op de Winterspelen in Peking. Maar daarvoor moeten zij zich eerst zien te plaatsen op het Olympische kwalificatie toernooi in Heerenveen.

Het tweetal moet goed beslagen ten ijs komen maar het blijkt een weg vol hobbels. Documentairemaker Nick Hoedeman volgt het stel in de aanloop naar dit belangrijke toernooi. De driedelige documentaireserie 'Koen en Jutta – Alles Of Niets' is vanaf donderdag 20 januari te bingewatchen bij Videoland.


Trainingskampen, wedstijden en sportscholen: voorafgaand aan de Olympische Winterspelen die 4 februari starten in Bejing werkt het stel zich dagelijks in het zweet om zich mentaal en fysiek klaar te stomen voor hun grote droom. De schaatsen zijn geslepen, de spanning is leesbaar op hun gezichten en de adrenaline giert door alle aders in hun lijf. Full-focus. Slechts één kans hebben zij. Eén kans om op het Olympisch Kwalificatie Toernooi te bewijzen dat zij de beste van de wereld zijn en thuishoren op de Olympische Spelen.

Wie zijn Koen en Jutta
Koen was op de Olympische Spelen in Sochi (2014) slechts 3 duizendste van een seconden langzamer dan de nummer 1. Met zo’n minuscuul klein verschil de gouden plak uit je handen zien glijden is op zijn minst gezegd uiterst zuur. Juist die 3 duizendste van een seconde is zijn drijfveer om nog één keer te strijden voor individueel goud op zijn favoriete afstand: de 1500 meter.

Na zijn succesvolle jaren volgde een sabbatical waarna hij zijn draai moeilijk kon vinden bij andere teams. Hij kan zijn droom alleen nog verwezenlijken door het opzetten van een eigen schaatsploeg. Voor hem is hierdoor de kou uit de lucht.

Echter staat Jutta nog maar aan het begin van haar schaatscarrière en wordt zij nu al gezien als het grootste Nederlandse talent – met op jonge leeftijd al een wereldtitel op zak. De bekende schaatsploegen staan voor haar in de rij om haar in hun team op te nemen. Toch besluit Jutta mee te gaan in het avontuur van Koen. Samen richt het stel Team NXTGEN op. Met deze stap heeft Koen naast zijn Olympische ambitie nog een andere uitdaging: de schaatsploeg managen. Dit zorgt voor de nodige fysieke en mentale spanningen.

Fysiek en mentaal
De voorbereidingen zijn loodzwaar en lijken soms hun tol te eisen. Omdat groepsdynamiek van groot belang is en het team elkaar er doorheen moet trekken, is het van belang dat zoveel mogelijk teamleden gekwalificeerd worden voor de Spelen.

Privé
Naast het compleet afzien zijn er ook momenten voor ontspanning. Zo gaan Koen en Jutta op vakantie naar St. Moritz en wordt geregeld familie bezocht. Tijdens de familiebezoeken spreken ouders, broers en zussen openlijk over de impact die het schaatsleven van Koen en Jutta op hun familieleven heeft.

Koen en Jutta zetten alles op het spel voor de Olympische Spelen. Het is alles of niets.

De driedelige documentaire 'Koen en Jutta – Alles Of Niets' wordt geproduceerd door The Hood en is vanaf donderdag 20 januari in zijn geheel te zien bij Videoland.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers