Langs de nerven van de Indiase diaspora met Narsingh Balwantsingh in 'De reis van de Indiërs'

zaterdag 4 december 2021

Op 23 juni 1913 arriveert het schip Mutlah III in Suriname met aan boord de betovergrootouders van presentator Narsingh Balwantsingh. Het gezin behoort tot een groep van ruim 34.000 Indiase contractarbeiders die tussen 1873 en 1916 naar Suriname vertrekt -al dan niet onder valse voorwendselen- in de hoop een betere toekomst op te bouwen.

Eenmaal in Suriname worden ze te werk gesteld op de plantages, waar na de afschaffing van de slavernij een groot tekort aan arbeidskrachten was ontstaan.


In het drieluik 'De reis van de Indiërs' vertelt Narsingh Balwantsingh het verhaal van zijn voorouders, die van India via Suriname naar Nederland reisden. 'Het bezoeken van het geboortedorp van mijn betovergrootouders in India betekent veel voor mij. Zij keerden nooit terug naar India. Het voelt alsof ik ze eindelijk, na 108 jaar, thuis mag brengen. De cirkel letterlijk rond mag maken. Tegelijkertijd vertellen we het verhaal over de komst van Hindoestanen in Suriname en uiteindelijk in Nederland. Een deel van de Nederlandse geschiedenis dat nog veel te onbekend is', aldus Narsingh.

Waarom verlieten zoveel mensen India om op een ander continent een nieuw leven te beginnen? Wat waren de omstandigheden waaronder ze in Suriname moesten werken? Wisten ze waar ze terecht kwamen en hoe verging het hen en hun nazaten? Een deel van de hen verliet ook weer Suriname om naar Nederland te trekken, zoals de ouders van Narsingh. Hoe kijken zij terug op hun leven? Wat voor gevolgen heeft de beslissing die hun voorouders ruim 100 jaar geleden maakten op hun eigen leven gehad en waar staat de jongere generatie nazaten van de contactarbeiders in dit alles?

'De Reis van de Indiërs', vanaf 5 december om 19.45 uur bij de NTR op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers