Klaas van Kruistum gaat op zoek naar 'Het Vuur van Sint Maarten'

dinsdag 1 november 2022
Foto: KRO-NCRV - © Stijn Ghijsen 2022

Op 11 november lopen kinderen jaarlijks traditiegetrouw met lampionnen zingend langs de deuren, maar wat is het verhaal achter Sint Maarten? Deze middeleeuwse heilige is al eeuwenlang het symbool van naastenliefde en solidariteit.

In het programma 'Het Vuur van Sint Maarten' gaat Klaas van Kruistum in de stad Utrecht op zoek naar de actuele betekenis van Sint Maarten. Het programma van KRO-NCRV wordt uitgezonden om 18.30 uur op vrijdag 11 november op NPO 2.


In een winter waarin velen wel wat extra steun kunnen gebruiken, ontmoet Klaas tijdens zijn zoektocht mensen die zich inzetten voor de ander. De boodschap van Sint Maarten: barmhartigheid, het delen van de mantel, is een universele waarde geworden. Zo runt Sabiet al 17 jaar op vrijwillige basis een voedselbank: 'Ik heb het meest dankbare werk dat er bestaat maar daarnaast ook het meest verdrietige omdat het nog steeds zo ontzettend hard nodig is.'

Warme lunches
Basisschool directeur Michelle Hess ziet veel kinderen in armoede opgroeien. Zij doet wat ze kan om de scholieren een beetje extra te geven. Sinds kort organiseert ze warme lunches op school. Een ander bijzonder verhaal is van Hassan. Hij vindt na een moeilijke tijd op straat zijn geluk als beheerder bij de 24-uursopvang. Daar ontmoet hij zijn grote liefde Bo: 'Ik ben een tijd dakloos geweest en heb me altijd thuisloos gevoeld, waar ik ook was. Sinds Bo heb ik mijn vaste plek gevonden.'

Vreugdevuren
In november branden in verschillende Utrechtse wijken vreugdevuren, als opmaat naar de viering van Sint Maarten. De stad bestaat dit jaar 900 jaar. Alle reden om extra stil te staan bij de legende van de middeleeuwse heilige. Bij het vuur vindt Klaas de geest van Sint Maarten: buurtbewoners komen er samen om op te warmen en hun ervaringen te delen. Op weg naar 11 november bereidt Utrecht zich voor op de jaarlijkse parade. De optocht van levensgrote sculpturen, dwars door de stad, brengt jong en oud samen.

'Het Vuur van Sint Maarten' is een samenwerking van KRO-NCRV en RTV Utrecht en wordt uitgezonden op 11 november om 18.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers