Kees van der Spek spoort nabestaanden op van anonieme doden

zaterdag 28 november 2015

Op de Nederlandse begraafplaatsen liggen 300 personen in anonieme graven. In het nieuwe SBS6-programma 'Graf zonder Naam' gaat Kees van der Spek op zoek naar de identiteit van de anonieme doden in de hoop nabestaanden, die in onzekerheid leven, op te sporen.

Kees krijgt exclusieve inzage in de politiedossiers en zet alles op alles om informatie over de overledenen en hun nabestaanden boven water te krijgen.


Wie zijn het? Door wie worden ze gemist? Wat is hun verhaal? Kees van der Spek zoekt tot op de bodem uit wat het verhaal is achter de anonieme doden. Hij bezoekt de graven, spreekt met getuigen en bestudeert samen met verschillende cold caseteams de dossiers uit de archieven. Wat volgt is een onthullende en vaak aangrijpende zoektocht naar familieleden. 'Het is heel bijzonder om na een lange reis opeens oog in oog te staan met een broer van iemand die al tien jaar vermist is', zegt Van der Spek. 'Eerst is er de schok, maar dan de berusting. De nabestaanden zijn uiteindelijk opgelucht en dankbaar dat ze na zoveel jaren van onzekerheid weten wat er gebeurd is met hun zus, neefje, kennis of opa.'

Om absolute zekerheid te krijgen neemt Van der Spek wangslijm af van de gevonden nabestaanden voor DNA. Het stoffelijk overschot wordt opgegraven, zodat medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut hier ook DNA af kunnen nemen zodat gekeken kan worden of er een match is. Het onderzoek voert het team van Graf zonder Naam naar Rusland, Turkije, België, Iran en Duitsland. Dit leidt tot bijzondere ontmoetingen en vaak ook tot een antwoord op de prangende vraag: wie is de onbekende dode en wat is zijn of haar verhaal? Door DNA-vergelijking komt er eindelijk duidelijkheid en krijgen de anonieme graven na jaren een naam.

'Graf zonder Naam', vanaf zondagavond 29 november om 21.30 uur bij SBS6.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers