Jard Struik, Roosmarijn Wind en Bo Maerten in 'SpangaS' seizoen 13

maandag 26 augustus 2019

'SpangaS' seizoen 13 trapt af op maandag 2 september met twee nieuwe leerlingen. YouTuber Jard Struik en Roosmarijn Wind sluiten zich aan bij de populaire cast van 'SpangaS'. Daarnaast speelt Bo Maerten een rol als stagiaire.

Ook dit seizoen worden de leerlingen op de proef gesteld. 'Waar sta jij voor?' staat centraal en dit raakt elke leerling van het Spangalis. De leerlingen nemen je mee in hun dilemma’s en keuzes die uit deze vraag voortvloeien.


'SpangaS' gaat over vriendschap, liefde en het plezier tussen de leerlingen. Maar ook over verdriet en twijfel, iedereen heeft zijn eigen verhaal. Soms heb je nog geen idee waarin je gelooft, wat je belangrijk vindt of wat je kunt kiezen. Hoe ver ga je om je doel te bereiken of wil je juist terugkomen op een keuze die je ooit hebt gemaakt? Hoe zelfstandig wil Dylan bijvoorbeeld echt zijn en wat levert de strijd van leerlingen als Jip, Jackie, Maud en Filiz henzelf op? En hoe houdbaar zijn de overlevingstactieken van leerlingen als Otis en Elza

Nieuwe karakters in 'SpangaS'
Joris Poppink (Jard Struik) en Luna van Velzen (Roosmarijn Wind) zijn nieuw dit jaar. Joris is een cynische, pesterige jongen die vanwege een dwarslaesie in een rolstoel zit. Luna is een gevoelsmens met een positieve instelling. Mo Duurfort, gespeeld door Giorgio Sanches, is dit jaar uitgegroeid van bijrol tot hoofdrol. Hij klikt vanaf dag één met nieuwkomer Joris. Het docententeam wordt uitgebreid met stagiaire Sophie Bleeker, gespeeld door Bo Maerten. Sophie is 19 jaar en volgt een opleiding tot docent Nederlands.

'SpangaS' maakt maatschappelijke thema’s bespreekbaar
Ieder jaar is er aandacht voor het onderwerp pesten. Zo wordt dit seizoen een docent het slachtoffer van een pestactie. Kenmerkend voor 'SpangaS' zijn de maatschappelijk relevante onderwerpen en taboedoorbrekende thema’s. In de afgelopen jaren ging het over transgender zijn, vluchtelingproblematiek, gezond leven, stille armoede, homoseksualiteit, Asperger en een burn-out hebben. Dit seizoen wordt er extra aandacht besteed aan onder meer discriminatie, milieu en duurzaamheid en leven met een (plotselinge) handicap.

'SpangaS' zet zich in tijdens de Week tegen Pesten 2019 van Zapp
Speciaal voor de Week tegen Pesten heeft 'SpangaS' een pestverhaal ontwikkeld voor Instagram en YouTube. Vijf dagen lang kun je via Instastories volgen hoe een leerling ten prooi valt aan een pestactie: wie doet zoiets, hoe reageren de Spangalisten en hoe kan het pesten gestopt worden? De ontknoping van deze pesterij is te zien in een 360 graden video op het YouTube-kanaal van NPO Zapp. In een speciale SpangaS Talk praten we met betrokken SpangaS acteurs over het onderwerp pesten.

'SpangaS' online: unieke YouTube videocontent en award-winning website
'SpangaS' is dagelijks via YouTube, Instagram en via de website in contact met de fans van het programma. Op het YouTube kanaal worden exclusieve videoseries geplaatst, zoals de sneakpreviews, 'SpangaS' react video’s en 'SpangaS Talks' waarin we met de acteurs verder praten over onderwerpen en thema’s uit de serie. De website van 'SpangaS' heeft dit jaar de Gouden SpinAward voor beste website ontvangen en een Zilveren Dutch Interactive Award.

'SpangaS', vanaf maandag 2 september dagelijks om 18.20 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO Zapp.

'SpangaS: De Week Tegen Pesten', van maandag 23 tot en met vrijdag 27 september op de Instastories van NPO Zapp.

DOSSIER: Najaar 2019: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers