Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji en Hans Goedkoop in nieuw drieluik 'Oorlog is Erfelijk'

maandag 22 april 2024

De EO en War Child zenden vanaf dinsdag 23 april drie nieuwe afleveringen uit van 'Oorlog is erfelijk'. Journalist Natascha van Weezel spreekt in deze serie met Isa Hoes, Evgeniy Levchenko, Sahar Meradji, Naz Kawan, Bert Woudstra en Hans Goedkoop over hoe oorlog hun leven heeft bepaald.

Ook nadat een oorlog is gestopt, worden oorlogstrauma’s vaak van generatie op generatie doorgegeven. Om dit bespreekbaar te maken slaan de EO en War Child ook dit jaar de handen ineen.


Oorlog kruipt onder je huid en kan je een leven lang blijven achtervolgen als je het niet op tijd verwerkt. Niet alleen in het eigen leven, maar ook in de generaties daarna. Daarom worden in ‘Oorlog is erfelijk’ verschillende generaties die op een verschillende manier met oorlog te maken hebben gekregen geïnterviewd. In elke aflevering zijn twee gesprekken te zien. Op 23 april de gesprekken met Isa Hoes en Evgeniy Levchenko, op 30 april Sahar Meradji en Bert Woudstra en op 7 mei de verhalen van Hans Goedkoop en Naz Kawan. Het drieluik is geregisseerd door Deborah van Dam.

Isa Hoes en Evgeniy Levchenko
In de eerste aflevering van de nieuwe serie van het EO-programma zijn Isa Hoes en Evgeniy Levchenko te gast. De Joodse moeder van Isa zat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken. Veel familieleden overleefden de oorlog niet. 'Ik had een ingewikkelde relatie met mijn moeder. De oorlog was bij ons thuis altijd aanwezig, maar er werd niet over gesproken', zegt Hoes. 'Op dit moment sta ik anders in het leven, dan toen ik dertig was en alleen maar vooruitkeek. Nu vraag ik me af of mijn moeder de traumatische ervaringen aan mij heeft doorgegeven? En wat geef ik door aan mijn kinderen?'

Voormalig profvoetballer Evgeniy Levchenko komt uit Oekraïne: 'In mijn vaderland zijn veel mensen al generaties lang getekend door oorlog en conflict. Mijn opa en mijn vader hebben daar last van gehad, maar de oorlog zit ook in mij. Ik doe er nu alles aan om de oorlog niet aan mijn eigen zoon door te geven. Ik wil dat hij opgroeit als een onbezorgd kind.'

Zwijgen
Natascha van Weezel (37) over het drieluik: 'Het is belangrijk om inzichtelijk te maken hoelang de effecten van oorlog kunnen doorwerken. Daarom vind ik het essentieel om mee te werken aan 'Oorlog is Erfelijk'.  Zelf ben ik het kleinkind van vier Holocaustoverlevenden en behoor dus tot de derde generatie. Thuis voelde ik altijd veel pijn en verdriet. Ik probeerde mijn grootouders gelukkig te maken, maar dat lukte niet. Daardoor had ik het idee dat ik faalde. Daarnaast werd ik angstig, omdat ik had meegekregen dat de wereld een gevaarlijke plek is. Sinds kort ben ik zelf moeder. Ik wil koste wat kost voorkomen dat mijn zoontje óók weer wordt beïnvloed door die oorlog. Als hij oud genoeg is ga ik hem wél de familieverhalen vertellen, maar tegelijkertijd wil ik hem meegeven dat hij niet bang hoeft te zijn voor het leven.'

Andere sprekers
Naz Kawan (Erbil, 1993), oprichter en directeur van het duurzame modemerk 2050, Sahar Meradji (Teheran, 1984) Nederlandse documentairemaakster van Iraanse komaf en Bert Woudstra (Enschede, 1932), Holocaustoverlevende zijn de andere sprekers in het drieluik. Allen vertellen hoe de oorlogspijn hun levensloop heeft beïnvloed. Omdat de angst, woede of schaamte bij sommigen te groot was, heeft het jaren geduurd, voordat ze er openlijk over konden praten.

'Oorlog is Erfelijk' is een samenwerking van de EO en War Child. In elke aflevering zijn twee gesprekken te zien. Op 23 april de gesprekken met Isa Hoes en Evgeniy Levchenko, op 30 april Sahar Meradji en Bert Woudstra en op 7 mei de verhalen van Hans Goedkoop en Naz Kawan. Het drieluik is te zien vanaf 23 april om 21.00 uur bij de EO op NPO 2 of via NPO Start.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Hofkar' (PowNed)

De BoerBurgerBeweging (BBB) groeit als kool. Dit gaat ten koste van de voormalige boerenpartij CDA. Willemien Koning-Hoeve, Statenlid in Noord-Holland ťn melkveehouder, gaat bij deze Europese verkiezingen de agrarische stemmen proberen terug te winnen voor haar partij. Hoe gaat ze dat doen? En hebben de boeren het CDA nog wel nodig?

'De Hofkar', om 22.10 uur bij PowNed op NPO 2.

Dossiers