Hoofdrollen in dramaserie 'Rampvlucht' over Bijlmerramp zijn bekend!

donderdag 4 augustus 2022

In de vijfdelige dramaserie 'Rampvlucht' die dit najaar te zien is bij KRO-NCRV vervullen Joy Delima, Thomas Höppener en Yorick van Wageningen de hoofdrollen.

Delima neemt de rol van de jonge dierenarts Asha Willems op zich, Höppener kruipt in de huid van Trouw-journalist Vincent Dekker en Van Wageningen speelt de rol van Volkskrant-journalist Pierre Heijboer.


Samen zoeken zij naar antwoorden rondom een van de meest mysterieuze vliegrampen van de twintigste eeuw. Andere rollen zijn voor onder anderen Guy Clemens, Kenneth Herdigein, Katrien van Beurden, Gijs Scholten van Aschat, Emmanuel Ohene Boafo, Cees Geel, Saskia Temmink, Belinda van der Stoep, Joy Wielkens, Chris Peters, Porgy Franssen, Marieke Heebink en Hannah van Lunteren. 'Rampvlucht' wordt geproduceerd door Big Blue en is vanaf donderdag 29 september om 21.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1.

'Rampvlucht'
Als op 4 oktober 1992 een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al neerstort op een flatgebouw in de Amsterdamse Bijlmermeer is Nederland in een klap wereldnieuws. Het onderzoek naar de oorzaak wijst uit dat er een veiligheidspen bij één van de motoren is losgeschoten. Gelukkig was het een goederenvliegtuig met aan boord slechts parfum, bloemen en computeronderdelen, zegt Den Haag. De zwarte doos is onvindbaar. Maar in de maanden die volgen krijgen bewoners en reddingswerkers medische klachten en huisdieren worden ziek. Zou het kunnen dat er nog meer werd vervoerd in dit vliegtuig, houdt iemand iets achter? Bijna alle journalisten en overheidsmedewerkers zijn inmiddels weer overgegaan tot de orde van de dag, behalve dierenarts Asha Willems en journalisten Vincent Dekker (Trouw) en Pierre Heijboer (Volkskrant). Zij belanden door hun aanhoudende vragen in een zes jaar durende strijd met de luchtvaartwereld, geheime diensten en de overheid die uiteindelijk leidt tot de veelbesproken parlementaire enquête in 1998.

De op de werkelijkheid gebaseerde, gedramatiseerde scenario’s zijn geschreven door creator Michael Leendertse. Hoofdregisseur Lourens Blok en co-regisseur Edson da Conceicao zijn verantwoordelijk voor de regie en de serie is geproduceerd door Fleur Winters van Big Blue.

In juli is bekend gemaakt dat de dramaserie is geselecteerd voor de Gouden Kalf Competitie van het Nederlands Film Festival (NFF) 2022. De nominaties die uit de selecties volgen, worden in september bekendgemaakt.

KRO-NCRV presenteert multimediaal concept 'Rampvlucht'
De dramaserie 'Rampvlucht' is een gedramatiseerde interpretatie van de werkelijkheid en is onderdeel van het multimediale concept 'Rampvlucht' dat KRO-NCRV presenteert. Naast de dramaserie is vanaf donderdag 29 september ook een documentaire, een podcast en een digitale reconstructie beschikbaar. De verschillende vertelvormen van 'Rampvlucht' bieden 30 jaar na dato een unieke inkijk in de Bijlmerramp en staan stil bij de verhalen van Bijlmerbewoners en direct betrokkenen en belichten de ramp vanuit verschillende kanten, inclusief een koppeling naar vandaag de dag. Want wat hebben we eigenlijk geleerd? Met 'Rampvlucht' brengt KRO-NCRV de onbeantwoorde vragen opnieuw in kaart.

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraïense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers