Hoofdredactie NOS Sport treedt dan toch per direct terug

maandag 13 maart 2023

De hoofdredactie van NOS Sport treedt per direct terug. Dat heeft de NOS-directie in goed onderling overleg met de leden van de hoofdredactie besloten.

Op korte termijn wordt een interim-hoofdredacteur aangesteld, die aanblijft totdat een nieuwe hoofdredacteur is geworven, waarna een nieuwe hoofdredactie wordt samengesteld.


De huidige hoofdredactie van NOS Sport bestaat uit hoofdredacteur Maarten Nooter en adjunct-hoofdredacteuren Pim Marks, Selma Schuurman en Ewoud van Winsen. De NOS gaat per direct op zoek naar een interim-hoofdredacteur.

Pim Marks en Selma Schuurman treden terug, maar dragen -met de interim-hoofdredacteur- vanuit hun huidige rol zorg voor de kennisoverdracht en de lopende dossiers tot de nieuwe hoofdredacteur is aangetreden. Vanzelfsprekend wordt medezeggenschap betrokken bij de werving van een nieuwe hoofdredacteur.

Algemeen directeur van de NOS Gerard Timmer: 'Door de gesprekken die we de afgelopen dagen hebben gevoerd over de uitkomsten van de inventarisatie, is het eerder aangekondigde gefaseerde terugtreden in een stroomversnelling geraakt. Er breekt nu een fase aan waarin we gaan kijken wat de sportredactie op de korte termijn en in de toekomst nodig heeft.'

Reactie NPO op terugtreden hoofdredactie NOS Sport
De Raad van Bestuur van de NPO heeft kennisgenomen van het bericht dat de hoofdredactie van NOS Sport alsnog direct terugtreedt naar aanleiding van de inventarisatie naar grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer van NOS Sport. De NPO steunt dit besluit van de NOS-directie.

Het is goed dat de NOS zijn primaire verantwoordelijkheid als werkgever neemt, nu blijkt dat er jarenlang structureel sprake was van een onveilige werkomgeving bij NOS Sport. Dit bleek niet alleen uit de eigen inventarisatie, maar werd nog eens versterkt door het beeld dat dit weekend in de media werd geschetst.

Bij de publieke omroep mag geen ruimte zijn voor grensoverschrijdend gedrag. Het is van vitaal belang dat iedereen zich gesteund voelt om ongewenst gedrag op de werkvloer niet te accepteren en te corrigeren, maar ook dat iedereen zich veilig genoeg voelt om zich hierover uit te spreken. De NPO prijst dan ook de moed van iedereen die hierover naar buiten is gekomen - en nog zal komen.

Naast het vertrek van de hoofdredactie zullen verdere maatregelen van de NOS moeten zorgen voor een veilige werkomgeving bij NOS Sport. De NPO stuurt vanuit haar wettelijke taak sterk aan op de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de aanpak van grensoverschrijdend gedrag en het daarbij behorende leiderschap binnen de publieke omroep; hoewel de NPO geen werkgeversverantwoordelijkheid voor de individuele omroepen draagt.

De NPO vraagt iedereen die binnen de publieke omroep te maken heeft (gehad) met elke vorm van grensoverschrijdend gedrag zich te melden bij de onafhankelijke Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen (OGCO), onder leiding van Martin van Rijn, zodat echt gekeken kan worden naar de onderliggende systemische oorzaken van deze problemen binnen de gehele publieke omroep.

De OGCO heeft al in december 2022 kenbaar gemaakt, en heeft dat donderdag nogmaals bevestigd, dat ook de situatie bij NOS Sport onderdeel is van haar onderzoek. De NPO heeft deze commissie in november 2022 ingesteld, op verzoek van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), om onderzoek te doen naar grensoverschrijdend gedrag en de onderliggende systemische oorzaken binnen de gehele publieke omroep. Dit onderzoek loopt en de verwachting is dat dit rond de zomer is afgerond.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'De Streken van Van Boven' (AVROTROS)

Yvette gaat naar 't Gooi, waar ze de rijken nu eens links laat liggen en op bezoek gaat bij oude boerenfamilies, hele deftige duivenbitterballen proeft en kookt met Blaricumse boekweit en gerookte vis.

'De streken van Van Boven', om 21.00 uur bij AVROTROS op NPO 2.

Dossiers