Het geheime en ongeziene leven van planten onthuld in nieuwe EO-natuurserie

vrijdag 24 februari 2023

In de door de BBC gemaakte zogeheten 'landmark' serie worden markante leefgebieden belicht: van woestijnen, tropische oerwouden en onderwaterbiotopen tot biotopen met seizoenswisselingen, en de stad.

In elke aflevering wordt van een aantal planten duidelijk welke gevaren ze moeten trotseren en hoe ze op ingenieuze wijze weten te overleven. Nieuwe verhalen, nog niet eerder vastgelegd gedrag van dieren en planten en verrassende helden.


Freek Vonk
Na 'The Mating Game' is 'The Green Planet' de tweede serie die Freek Vonk voor de EO heeft ingesproken als verteller. Hij is onder de indruk van de beelden: 'In deze serie betreden we de magische wereld van planten als nooit tevoren. Planten worden vaak ten onrechte gezien als decorstukken in een landschap. Ze kunnen zich niet verplaatsen, ze maken geen geluid en ze kunnen al helemaal niet met anderen communiceren. Maar de werkelijkheid zit heel anders in elkaar! Planten knokken om voedsel, om licht, om zich voort te planten en om hun nakomelingen te verspreiden. Planten zijn net zo vastberaden om te overleven als dieren. In de eerste aflevering worden we meteen meegevoerd naar een plek waar meer planten groeien dan waar dan ook ter wereld, tropische regenwouden. Dit resulteert in hevige concurrentie tussen de planten, en een ware veldslag in het gevecht om zonlicht. 'The Green Planet' onthult het geheime en bizarre leven van planten, en is absoluut een serie die je niet mag missen!'

Wereld van de tropen – zaterdag 25 februari
In het tropisch regenwoud zijn meer planten dicht op elkaar gepakt dan waar ook ter wereld. Het resultaat: overweldigende schoonheid en intense concurrentie. Een ware plantenoorlog. Door middel van nieuwe filmtechnieken is de wereld te zien vanuit plantenperspectief, in hun levensritme. De kijker ziet snelgroeiende bomen, bloemen die zich als dode dieren voordoen, gevechten op leven en dood om zonlicht, en ontdekt het geheim van regendruppels. Een reis door een wondere wereld met een totaal andere tijdschaal.

Wereld van water – zaterdag 4 maart
Waterplanten creëren de prachtigste, meest bizarre en belangrijkste leefgebieden ter wereld. Om niet weg te spoelen in zwaar weer gebruiken planten een soort superlijm. Sommige zijn uitgerust met geduchte wapens voor de strijd om ruimte. Andere vormen perfecte bollen en ontsnappen aan dierlijke vijanden door zich op te rollen. Op plekken waar voedingsstoffen wegspoelen, maken planten jacht op dieren. Ze zetten vallen en tellen zelfs om hun succes veilig te stellen. Felgekleurde bloemen overdekken meren en in een rivier in Brazilië borrelt het water als champagne, door de fotosynthese van planten.

Wereld van seizoenen - zaterdag 11 maart
Tussen de tropen en de ijskoude polen ligt een regio die elk seizoen opnieuw grote veranderingen ondergaat. De planten daar staan elk seizoen voor grote uitdagingen: sneeuw en ijs, verzengende branden, intense concurrentie en verrassende vijanden, zowel dieren als planten. Het is een wereld met een buitengewone variatie en felle kleuren. Om te overleven, moeten planten strategisch te werk gaan, misleiding inzetten en opzienbarende prestaties leveren. En het belangrijkste van alles is timing.

Wereld van woestijnen - zaterdag 18 maart
Woestijnen zijn vijandige leefomgevingen met hoge temperaturen en waterschaarste. Toch kunnen planten hier overleven. Soms groeien ze uiterst langzaam of gaan ze elders op zoek naar water. Andere wachten tientallen jaren schijndood de regen af om dan uit te barsten in een explosie van kleur. Woestijnplanten schermen hun watervoorraad af voor dieren en voor elkaar, met gevaarlijke stekels, camouflage of door verbonden aan te gaan met dieren. Planten zijn doorgedrongen tot de gevaarlijkste woestijnen ter wereld, in weerwil van zout, brand en giftige vogelpoep, om leven en kleur te brengen in dit meedogenloze landschapstype.

Wereld van mensen - 25 maart
Voor bijna alles zijn we van planten afhankelijk: van de lucht die we inademen tot het voedsel dat we eten. Twee op de vijf wilde planten staan op uitsterven, maar er zijn nieuwe manieren om ze te helpen: van projecten in Afrika om nieuwe zaden in het landschap te introduceren tot de wederopbouw van een regenwoud in Brazilië, boom voor boom. In de woorden van David Attenborough: ‘We kunnen allemaal iets met planten doen om onze wereld wat wilder te maken. Dat biedt een veiligere, gezondere toekomst, en mijn ervaring is dat je er ook gelukkiger van wordt. Planten zijn onze oudste bondgenoten’.

'The Green Planet', verteld door Freek Vonk, vanaf zaterdag 25 februari om 19.00 uur op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'2Doc: Eddy's Oorlog' (BNNVARA)

Vier seizoenen lang reist Eddy van Wessel langs de Oekraďense frontlinies. Nu hij zich als Nederlands meest bekroonde oorlogsfotograaf al drie decennia op de frontlijn bevindt, wil hij nog altijd de ultieme foto maken, het beeld dat het hele conflict samenvat en dat alle worstelingen, trauma’s en tegenslagen die hij heeft moeten doorstaan de moeite waard maakt.

'2Doc: Eddy's oorlog', om 22.20 uur bij BNNVARA op NPO 2.

Dossiers