Gloednieuwe danswedstrijd 'The Greatest Dancer van Vlaanderen' vanaf zaterdag te zien bij VRT

donderdag 2 februari 2023
Foto: Eén - © VRT 2022

Vanaf 4 februari staat de Vlaamse zender En elke zaterdagavond volledig in het teken van geweldig danstalent. In het nieuwe programma 'The Greatest Dancer van Vlaanderen' wordt op zoek gegaan naar het beste, het mooiste en het meest virtuoze danstalent in Vlaanderen.

Presentatoren Siska Schoeters en Aster Nzeyimana brengen een ode aan de dans in al zijn stijlen: van hiphop en hedendaagse dans over vogueing, popping en Afrikaanse dans tot ballet en ballroom. Jong, oud, solo’s, duo’s en groepen; alle gepassioneerde dansers krijgen een podium op Eén en kunnen meestrijden om de titel 'The Greatest Dancer'.


Bij de audities komen alle dansers terecht in de dansstudio van 'The Greatest Dancer' van Vlaanderen, en dat is niet zomaar een dansstudio: achter de spiegel kijkt namelijk een publiek van 700 mensen mee naar het optreden. Dat publiek beslist of ze de auditie leuk vindt of niet. Pas als 75 procent van het publiek ‘ja’ stemt, dan schuift die gigantische spiegel open. Welke danser slaagt erin zijn energie over te brengen en het publiek aan de andere kant van de spiegel te raken?

De kandidaten die de spiegel open krijgen, maken kans om door de coaches gekozen te worden om mee te gaan naar de grote shows. Want op het einde van de vijf auditie-afleveringen kiezen de coaches elk hun top drie om verder mee te werken en mee te dingen naar de titel 'The Greatest Dancer van Vlaanderen'. En die coaches zijn niet de minsten. De in Amsterdam wonende Annabelle Lopez Ochoa is een van de meest gevraagde choreografes ter wereld. Choreografe en danseres Laurien Decibel werkt al acht jaar in Los Angeles waar ze mag dansen met onder andere Dua Lipa en Jennifer Lopez. En Niels Destadsbader is dé populairste artiest van Vlaanderen en een van de weinigen in Vlaanderen die tijdens zijn show met dansers werkt. Niels heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid, ook een oprecht en persoonlijk verhaal kan hem raken. 

De drie coaches nemen elk hun top drie acts mee naar de shows. Welk danstalent stijgt boven zichzelf uit, kroont zich tot 'The Greatest Dancer van Vlaanderen' en wint de geldprijs om verder in zijn danscarrière te investeren?

'The Greatest Dancer van Vlaanderen', vanaf 4 februari elke zaterdag rond 20.15 uur op Eén. Deze zender is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 51 en op KPN-kanaal 29.

'The Greatest Dancer van Vlaanderen' is een programma van Fremantle voor Eén.

Over de presentatoren
Aster Nzeyimana (1993) is de rijzende ster bij VRT. Aster begon zijn loopbaan als sportjournalist achter de radiomicrofoon van jongerenzender MNM. Al snel maakte hij de overstap naar televisie, waar hij de sportberichten van het journaal voor zijn rekening nam. Momenteel is Aster te horen als voetbalcommentator en te zien als presentator van voetbaltalkshow 'Extra Time'.

Vorig jaar verruilde Aster voor de docureeks 'Those Were The Days' de sportredactie tijdelijk in voor Belgische discotheken uit de jaren 90. Daarnaast deed hij samen met zijn vriendin Lize Feryn mee aan 'The Masked Singer' waarin het duo, verkleed als robotten, het 5 afleveringen volhield.

'The Greatest Dancer' van Vlaanderen is het eerste showprogramma dat Aster presenteert.

Volgens co-presentator Siska is Aster 'meer dan een typische sportjournalist, hij is niet vies van een vleugje glamour. Aster is een heel inspirerende persoonlijkheid. Als het gaat over de jonge generatie en kunnen zijn wie je bent dan vind ik Aster een heel groot voorbeeld. Aster is gewoon Aster. Iemand die houdt van voetbal maar ook van showprogramma’s met heel veel camera’s. Dat valt toch perfect te combineren?'

Siska Schoeters (1982) begon haar carrière bij VRT in de radiostudio. Ze was 15 jaar te horen op Studio Brussel, nam onder andere deel aan 'Het Glazen Huis', waarna ze de overstap maakte naar Radio2. Tegelijkertijd is ze geregeld te zien op tv. Siska presenteerde samen met Bart Peeters de talkshow 'Bart & Siska' en is sinds 2019 het gezicht van humaninterestprogramma 'Durf Te Vragen'.

'We tonen echt een doorsnede van de maatschappij. Een jongen die in een supermarkt werkt maar na zijn uren een echt danstalent blijkt te zijn. Of een stelletje dat in een verzorgingstehuis zit en bij ons komt walsen. We hebben ook een danser met een beperking, een Oekraïense vluchtelinge en een Cubaanse dansleraar op leeftijd die op zoek is naar een danspartner. Je krijgt echt van alles te zien', vertelt Siska over 'The Greatest Dancer van Vlaanderen'.

Maak kennis met de coaches
De kandidaten van 'The Greatest Dancer van Vlaanderen' kunnen rekenen op feedback en coaching van een fantastisch team danscoaches. Ze vertegenwoordigen een breed spectrum aan stijlen en achtergronden. Met deze drie danscoaches heeft 'The Greatest Dancer van Vlaanderen' een fantastisch team om op zoek te gaan naar het grootste danstalent van Vlaanderen.

Annabelle Lopez Ochoa
De Belgisch-Colombiaanse Annabelle Lopez Ochoa is een choreografe van uitzonderlijk internationaal niveau. Ze is op dit moment een van de meest gevraagde choreografes ter wereld. Ze creëerde hedendaagse en klassieke dansvoorstellingen voor meer dan zeventig dansgezelschappen waaronder het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, het Nationale Ballet van Nederland, English National Ballet, New York City Ballet, les Grands Ballets Canadiens, Hong Kong Ballet, Ballet van Moskou, Ballet Nacional de Cuba, West Australian Ballet, Ballet de Marseille, om maar een paar te noemen.

Annabelle woont al dertig jaar in Amsterdam, maar groeide op in Brussel en kreeg haar professionele dansopleiding aan de Koninklijke Balletschool in Antwerpen. Na haar studies danste ze onder andere bij Djazzex, en als soliste bij het vermaarde Scapino Ballet in Rotterdam. Na haar danscarrière heeft ze haar ultieme droom waargemaakt: de wereld rondreizen om te choreograferen.

Voor haar werk kreeg ze lovende recensies in bladen als US Dance Magazine, Dance Europe, The Guardian en The New York Times. Ze won met haar werk tal van prijzen waaronder de National Dance Awards UK, de Villanueva Award, de Jacob’s Pillow Dance Award en haar ballet 'A Streetcar Named Desire' werd genomineerd voor de prestigieuze Olivier Award.

''The Greatest Dancer van Vlaanderen' wordt een fantastisch avontuur. Ik ben bijzonder benieuwd wat Vlaanderen te bieden heeft op het vlak van dans', vertelt Annabelle.

Laurien Decibel
Laurien Decibel trok acht jaar geleden van het Belgische Vilvoorde naar Los Angeles om haar professionele carrière als danseres, choreografe en styliste verder uit te bouwen. Daar danst ze met de grootste popsterren van de wereld: Dua Lipa, Jennifer Lopez, Jason Derulo, Camilla Cabello, Anitta, Maroon 5, En Vogue, Cardi B, Meek Mill, AJ van de Backstreet Boys, Hailee Steinfeld en vele anderen. Met deze artiesten was ze te zien in bekende Amerikaanse shows zoals The Late Late Show met James Gordon, American Music Awards, MTV Music Awards en de Billboard Awards.

'Ik ben super trots dat ik danscoach ben in 'The Greatest Dancer'. Ik kijk er ongelofelijk naar uit om het Belgisch danstalent te ontvangen en met hen allemaal deze uitdaging aan te gaan!', zegt Laurien.

Als choreografe bracht ze letterlijk de poppen aan het dansen in 'The Masked Singer America' en was ze assistent choreografe voor Nike en Reebok. Ze co-creerde de choreographie voor Camilla Cabello's eerste wereldhit 'Havana'.

Laurien is experte in house, diverse hiphopstijlen, commercial dance en salsa. Haar bijnaam ‘Laurien Decibel’ kreeg ze niet toevallig: Laurien is altijd ‘aanwezig’ en neemt nooit een blad voor de mond. 

Niels Destadsbader
Niels Destadsbader is de populairste artiest van Vlaanderen, die moeiteloos de grootste zaal van het land meerdere malen uitverkoopt. Hij is ook een van de weinige Vlaamse artiesten die met dansers werkt op het podium en is een meester in het opbouwen van een show volg entertainment. Zelf is Niels geen onverdienstelijk danser, maar heeft oeverloze bewondering voor de dansers waarmee bij werkt. En hij maakt er een zaak van om altijd zelf mee te dansen. Voor de choreo’s werkt Niels samen met de Nederlandse Roy Julen, die hem ook in 'The Greatest Dancer van Vlaanderen' zal bijstaan in het coachen van zijn team.

'Het beoordelen van de techniek van een danser of danseres laat ik over aan de andere coaches. Je mag als danser nog zo technisch sterk zijn, alleen het verhaal dat je overbrengt zal het verschil maken het publiek. Ik wil vooral voelen hoe een performance bij mij binnenkomt', laat Niels weten.

Niels is een talentspotter met ervaring in meerdere jury’s. Hij heeft niet alleen oog voor présence, persoonlijkheid, uitstraling en podiumvastheid; ook een straf verhaal weet hem steeds te raken. En Niels is de enige coach die dansers echt een job kan bieden op de grootste podia van Vlaanderen.

Ontdek een aantal dansers uit aflevering 1 (4 februari)

Mattias (15)  
Mattias is een allround danser. Hij is als kind gestart met hiphop maar heeft zich de laatste jaren verdiept in modern. Hij is een zeer gevoelsmatige danser en leeft voor zijn passie. Toen hij enkele jaren geleden tijdens een dansles twee permanente breuken in zijn rug opliep, stond zijn wereld even stil. Ondanks de zware blessure blijft hij gaan voor wat hij het liefste doet: dans. Hij droomt ervan om in het buitenland workshops te mogen volgen bij gerenommeerde choreografen en hij ziet 'The Greatest Dancer van Vlaanderen' als de eerste stap in de juiste richting.

Melvin en Kiran (11)  
Deze twee beste vrienden staan vaker op hun handen dan op hun voeten en ze houden ervan om nieuwe tricks te bedenken. Melvin en Kiran zijn de jongste breakers op het podium van 'The Greatest Dancer van Vlaanderen'. Ze dansen al sinds ze kunnen lopen en ze hopen met hun breaking tricks Vlaanderen te veroveren. Ze hebben elkaar leren kennen op de breaking school van Sam Revell, oprichter van de Battle Droids crew en het brein achter hun knallende choreo’s. ​

Female Future (23 – 21 – 25)  
Female Future bestaat uit Chelsea (23), Zoë (21) en Eliene-Louize (25), drie sterke vrouwen die samen commercial hiphop brengen. Ze hebben elk hun eigen stijl. Zo is Chelsea iets meer thuis in funk en girly, Eliene-Louize in old school hiphop en is Zoë iets meer extravagant in haar dansmoves. Als ze samen dansen versterken ze elkaar, iets wat uitmondt in een explosieve en krachtige choreografie. Ze willen met hun performance een lans breken voor plussize dansers en de boodschap meegeven dat dans voor iedereen is, ongeacht huidskleur, culturele afkomst of lichaamstype. 

Ivan Selleslaghs (51)  
Ivan is een sympathieke boekhouder. Hij wil tonen dat je ook nog na je vijftigste kan dansen en plezier hebben. Hij heeft naast enkele ballroomlessen nooit een dansopleiding gevolgd, maar dat is niet te merken aan zijn freestyle dansmoves. Als Ivan op een podium staat, verandert hij in een eersteklas entertainer. Iets wat hij geleerd heeft door in zijn jonge jaren deel te nemen aan playbackshows. Zijn twee dochters, Davina en Naëmi, en zijn echtgenoot Eric zijn zijn grootste fans. Voor hen heeft hij nu al gewonnen, simpelweg door deel te nemen. Maar weet Ivan ook het publiek te overtuigen om de spiegel te openen?   

Ivan Holy Pop (27)  
Ivan verhuisde van Portugal naar België toen hij twaalf was. Hij heeft pas vrij laat zijn liefde voor dans ontdekt, maar sindsdien kan hij zich geen leven zonder dans meer voorstellen. Hij is gespecialiseerd in popping met invloeden van hiphop en breakdance en hij hoopt dat hij van dans zijn beroep kan maken. Als alleenstaande vader is het niet altijd makkelijk om voor die droom te gaan, maar hij heeft een nachtjob als dispatcher in een takelbedrijf aangenomen om zich zo overdag te kunnen focussen op de twee belangrijkste zaken in zijn leven: zijn dochter Aaliyah en dans. 

'The Greatest Dancer van Vlaanderen', vanaf 4 februari elke zaterdag rond 20.15 uur op Eén. De zender is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 51 en op KPN-kanaal 29.

Persbericht Talking Birds
https://een.be
Meer artikels over En

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers