FBI-agenten geven inkijkje in enkele spectaculaire zaken

woensdag 15 november 2023
Foto: © discovery+ 2023

De zesdelige serie 'FEDS' neemt een exclusief kijkje achter de schermen van de FBI en spreekt met special agents die betrokken waren bij enkele spectaculaire zaken.

Van het oprollen van de gevaarlijkste straatbendes tot het voorkomen van binnenlandse terreuraanslagen – en van het aanpakken van de pillenfabrieken die medeverantwoordelijk zijn voor de Amerikaanse opioïdenverslaving tot het opsporen van kidnappers en professionele juwelendieven. De verhalen laten zien met welke gevaren de FBI-agenten te maken hebben en hoe ze met slim denkwerk de criminelen te pakken kunnen krijgen.


MS13
Dat het werk van de FBI niet zonder gevaren is, wordt meteen duidelijk in de eerste aflevering die gaat over MS13, een van de gewelddadigste gangs van Amerika. De bende werd opgericht in Los Angeles door jongeren uit El Salvador en verspreidde zich daarna snel over de rest van de grote steden in Amerika. Onder meer in Boston waar het rond 2012 aan een enorme opmars bezig was die gepaard ging met veel schietpartijen en doden.

MS13 had daarbij de reputatie om heel jonge kinderen van vaak pas 11 jaar te rekruteren op scholen en ze zo afhankelijk te maken van de criminelen. Dat was een ernstig probleem voor de armere buurten van Boston waar veel Latijns-Amerikaanse immigranten woonden die zo in de greep kwamen van de bende en waarbij kinderen al op jonge leeftijd tot moorden werden aangezet. FBI-agent Jeff Wood en Mario Millet van de Massachusetts State Police vertellen in de serie dat ze mede om die reden een speciale taskforce oprichtten om MS13 op te rollen en de rust terug te brengen in de stad: Operation Mean Streets.

Infiltrant met levensgevaarlijke rol
Cruciaal in deze aanpak was het werken met een infiltrant. Die vonden ze in de ex-crimineel ‘Mako’ die bij een kartel in El Salvador had gezeten, maar nu op het rechte pad was gekomen. Hij wilde meewerken om MS13 in Boston uit te schakelen om zo af te rekenen met zijn verleden en jonge kinderen te helpen. Maar hij wist ook dat als hij ontmaskerd zou worden dat niet alleen hij, maar ook zijn hele familie in El Salvador vermoord zou worden door MS13.

In een spannend verslag vertellen Mako en de agenten hoe ze te werk gingen om het vertrouwen te winnen bij de leiders van MS13 in Boston en Mako zo steeds dieper in de organisatie krijgen. Levensgevaarlijk, maar wel de enige manier om de bende echt van binnenuit op te kunnen rollen. Operation Mean Streets werd een project van meerdere jaren en kenden enkele hachelijke en dubieuze momenten. Maar gelukkig kan iedereen het nu nog terug vertellen.

'FEDS' is vanaf donderdag 16 november te zien op discovery+.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo NPO 2 logo

Goed leren kijken is de eerste stap om natuurbeschermer te worden. Regisseur Sanne Rovers gaat op pad met 'gewone mensen' die de teloorgang van hun postzegel natuur proberen tegen te houden. Als kind vond Sanne haar vaders liefde voor natuur vooral irritant. Altijd maar stoppen tijdens het wandelen om naar planten en insecten te kijken. Dat is door de jaren heen veranderd. Naast de vader van Sanne zien we een aantal andere natuurbeschermers in 'hun' natuurgebied.

'2Doc: Groenkijkers', om 22.20 uur bij de NTR op NPO 2.

Dossiers