EO's meidenplatform 'CHICA' komt met special in Week tegen Pesten

zaterdag 24 september 2022
Foto: © Evangelische Omroep 2022

De EO trapt de landelijke Week tegen Pesten af met een special van 'CHICA' over meidenvenijn. Hoe ga je ermee om als je achternaam wordt gebruikt om over jou te roddelen? En wat doe je als jij bewust wordt buitengesloten?

In deze special staan ervaringsverhalen van chica’s Temari, Sara, Dishanya, Faye en Tessa centraal. ‘CHICA’ is hét meidenplatform van de EO; voor, door en over meiden. Een plek waar tienermeiden zich gehoord en serieus genomen voelen. ‘CHICA’ is vanaf zondag 25 september 15.00 uur te zien bij de EO op het YouTube-kanaal van NPO Zapp.


Van zuchten, met je ogen draaien, subtiele schouderbewegingen tot het roddelen achter iemands rug om. Meidenvenijn is pestgedrag onder meiden en speelt zich veelal onder de oppervlakte af, daardoor is het lastig aan te pakken. Ook meiden zelf hebben vaak niet door wat hun gedrag bij de ander teweeg kan brengen. In deze online special gaan EO-presentatoren Anne-Mar Zwart en Rachel Rosier in gesprek met chica’s Temari, Sara, Dishanya, Faye en Tessa om meidenvenijn bespreekbaar te maken.

Anne-Mar: 'Ik vind het mooi dat we als 'CHICA' zo’n lastig onderwerp als meidenvenijn open durven te bespreken. In de afgelopen jaren heb ik veel programma's mogen maken over dit onderwerp, zoals De Plaagmuur en De Anti Pest Club. Praten over pesten kan soms best een beetje spannend zijn, maar het laat ook zien dat het belangrijk is om met elkaar in gesprek te gaan.'

Rachel: 'Ik hoop dat meiden door ‘CHICA’ gaan beseffen dat een veilige omgeving voor elkaar creëren begint bij jezelf. Dat meiden het lef hebben om er iets van te zeggen als meidenvenijn in hun vriendengroep voor komt. Kortom, dat ze in vriendschappen een voorbeeld zijn voor zichzelf en anderen.'

Gespreksvragen
De EO gelooft dat echte gespreken ertoe doen; thuis, in de klas en binnen een vriendengroep. In de aflevering gaan EO-presentatoren Anne-Mar Zwart en Rachel Rosier in gesprek met vijf tienermeiden. De stellingen en gespreksvragen die zij behandelen zijn als download beschikbaar op zapp.nl/chica om zelf aan de slag te gaan.

Week tegen Pesten
De EO trapt de Week tegen Pesten af met de special van het EO-meidenplatform ‘CHICA’ op NPO Zapp. Dit jaar is het thema van de landelijke Week tegen Pesten: ‘Grapje! Moet toch kunnen?!’. Het is een initiatief van Stichting School & Veiligheid en vindt plaats van 26 tot en met 30 september.

'CHICA', zondag 25 september om 15.00 uur bij de EO op het YouTube-kanaal van NPO Zapp.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Het Familiediner' (EO)

Opa Henk is ten einde raad. Zijn drie kinderen hebben al jaren geen contact meer met elkaar. Samen met kleindochter Sanne heeft hij Bert om hulp gevraagd. De grootste wens van opa Henk is dat de ruzie bijgelegd wordt, zodat ze samen het glas kunnen heffen om zijn overleden vrouw te herdenken. Ook Sonja roept de hulp van Bert in. Haar zus Ingrid is ongeneeslijk ziek en heeft een dochter die bijna 16 jaar wordt. Het is niet zeker of Ingrid daar nog bij zal zijn, dus Bert zorgt voor een vroeg verjaardagsfeest. Hij verrast Crystal met de sweet sixteen die ze verdient, met haar moeder en de rest van de familie erbij.

'Het Familiediner', om 21.35 uur bij de EO op NPO 1.

Dossiers