EO zendt indrukwekkende nieuwe driedelige documentaireserie over D-Day uit

zondag 9 juni 2024

Dit jaar is het 80 jaar geleden dat de geallieerden op de stranden van NormandiŽ landden. Tijdens D-Day op 6 juni 1944 kwamen 156.000 troepen in Frankrijk aan om te vechten voor de bevrijding van Europa.

In de nieuwe driedelige documentaireserie 'D-Day: The Unheard Tapes' wordt het verhaal van de grootste zee-invasie uit de geschiedenis verteld aan de hand van nooit eerder uitgezonden geluidsopnames. De EO zendt de drie delen van de documentaire uit op 10 en 17 juni.


'D-Day: The Unheard Tapes' maakt gebruik van zeldzame en voorheen ongehoorde geluidsopnames die zijn gelipsynct door acteurs. In het epicentrum van de invasie bevinden zich talloze jonge mannen en vrouwen, van wie vele verhalen tot nu toe nog nooit zijn verteld. De driedelige documentaireserie is gebaseerd op een schat aan interviews met Britse, Amerikaanse en Duitse soldaten en Franse getuigen. De geacteerde oorlogsscenes en interviews worden afgewisseld door archiefbeelden

De originele opnames zijn afkomstig uit musea, universiteitsarchieven en privécollecties en bevatten materiaal dat nog niet eerder is gedigitaliseerd of publiekelijk is gehoord. De getuigen vertellen verhalen over moed en angst, strategie en chaos en voeren de kijker zo mee naar de invasie zoals deze tachtig jaar geleden gebeurde.

Mens achter militair
Marieke Gouka, eindredacteur bij de EO van het thema Vieren en herdenken: ''D-Day: The Unheard Tapes' is een uniek en rauw portret van een cruciaal moment in onze geschiedenis. De soldaten van toen zijn niet alleen de helden zoals wij ze meestal zien, maar ook jonge jongens die tegen wil en dank in een oorlog terechtkwamen. De serie laat op indrukwekkende wijze de mens achter de militair zien.'

Aflevering 1
De geallieerde soldaten vertrekken over zee en door de lucht richting Normandië en de grootste operatie over land en water uit de geschiedenis is begonnen. Zweefvliegtuigen en parachutisten landen bij het vallen van de duisternis en de Franse kust wordt gebombardeerd. Bij het aanbreken van de dag zijn Duitse verdedigers totaal overvallen door de grote hoeveelheid van oorlogsschepen die voor de kust liggen. Interviews met Franse burgers en Duitse soldaten nemen de kijker mee terug in de geschiedenis.

Aflevering 2
De invasie van D-Day is begonnen en tienduizenden geallieerde soldaten landen op vijf stranden langs de kust van Normandië. Indringende interviews met de mensen die erbij waren, leiden de kijker door hun verhaal over de invasie zoals deze zich om hen heen ontvouwt. Amerikaanse soldaten op Omaha Beach worden geconfronteerd met een bloedbad, terwijl commando's van de Royal Marine te maken krijgen met chaos op Sword Beach. Als de nacht aanbreekt, komen de troepen eindelijk uit het zand, maar de dreigingen die voor hen liggen zijn nog groter.

Aflevering 3
Soldaten aan beide kanten en Franse getuigen vertellen het verhaal van de bloedige strijd om Normandië die volgde op de D-Day-landingen. Ondanks de zwaarbevochten positie aan de kust staan de geallieerden nog steeds voor grote uitdagingen. Het doel voor de Britten is nu om Caen in te nemen, en voor de Amerikanen om Cherbourg in te nemen. Maar de nazi-troepen beginnen hun regime van tegenaanvallen, en de geallieerden komen vast te zitten in de dichte heggen van Normandië.

De drie delen van 'D-Day: The Unheard Tapes' zijn te zien op maandag 10 juni om 22.15 uur en op maandag 17 juni om 22.15 uur en om 23.15 uur bij de EO op NPO 2.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo Net5 logo

Miranda Priestly is de gevreesde en meedogenloze hoofdredactrice van het magazine Runway. Haar stemmingswisselingen maken of kraken carriŤres. Ze wil van het blad dť modebijbel maken en niets of niemand zal haar tegenhouden. Ze verslijt dan ook de ene assistente na de andere. Andy Sachs, een onzeker plattelandsmeisje, probeert zich in deze meedogenloze modewereld staande te houden terwijl de veeleisende Miranda het ene bevel na het andere op haar afvuurt.

'The Devil Wears Prada', film uit 2006 met oa. Meryl Streep, om 22.45 uur op Net5.

Dossiers