EO wint drie Gouden Kalveren tijdens Nederlands Film Festival

zaterdag 30 september 2023

Tijdens de slotavond van het 43e Nederlandse Film Festival in Utrecht heeft de EO maar liefst drie Gouden Kalveren gewonnen. De EOdocs 'Mijn Grote Broer' en 'Mijn Vader, Nour en Ik' wonnen een Gouden Kalf in de categorieŽn Lange en Korte Documentaire.

Minco Eggersman won de onderscheiding voor Beste Muziek voor zijn bijdrage aan de EO-film 'De Man uit Rome' van Jaap van Heusden.


In Utrecht zijn vanavond de Gouden Kalveren 2023 uitgereikt. Met maar liefst vijf genomineerde EOdocs was de EO ruim vertegenwoordigd in de twee documentairecategorieën. Uiteindelijk kreeg de EOdoc 'Mijn Grote Broer' van Mercedes Stalenhoef het Kalf voor beste Lange Documentaire en 'Mijn Vader, Nour en Ik' van Wiam Al-Zabari won de prijs voor de beste Korte Documentaire.

De door de EO gecoproduceerde film 'De Man uit Rome' was genomineerd in vier categorieën en verzilverde de nominatie in de categorie Beste Muziek.

Hoog in het vaandel
Hoofdredacteur Margit Balogh van EOdocs: 'Ik ben blij en ook trots op alle makers, producenten en het EOdocs team. De EO heeft het genre documentaires hoog in het vaandel staan en dat maakt dat we makers vleugels kunnen geven om te doen wat ze nu doen: knettergoede creatieve documentaires maken die inspireren, verbinden, verwonderen, confronteren en soms controversieel zijn.'

'Mijn Grote Broer'
Balogh: 'Mercedes Stalenhoef heeft een aangrijpende, dappere en taboedoorbrekende documentaire gemaakt over de enorme impact van zelfdoding op degenen die achterblijven. En ondanks het verdriet over de zelfdoding is het ook een hoopvolle film over mensen die het leven aangaan, ook al heeft hen dat flinke klappen gegeven. Dat heeft Mercedes heel integer gedaan, heel fijn dat deze film bekroond is met een Gouden Kalf.'

'Mijn Vader, Nour en Ik'
Balogh: 'Ik ben ontzettend blij voor Wiam! Het is een hele persoonlijke en waardevolle film omdat het ook laat zien hoe getraumatiseerd en ingewikkeld het leven van vluchtelingen in Nederland kan zijn. Hoe onthutsend en vernederend de asielprocedure kan uitwerken, mensen kan breken. Maar de film laat ook zien dat er een perspectief is, het is mogelijk om transgenerationele trauma’s te doorbreken. Dat is hoopgevend voor iedereen die hiermee worstelt.'

Beste muziek
Ook Arnoud Bruinier, eindredacteur drama van de EO is verguld met het Gouden Kalf voor de muziek in 'De Man uit Rome': 'Ik ben heel trots dat we als EO co-producent zijn in een bijzondere en eigenzinnige film als 'De Man uit Rome'. Jaap van Heusden roept met zijn film vragen op rond de waarde van waarheid en geloof en doet dat op artistiek hoogstaande wijze. Vier Gouden Kalfnominaties onderschrijven die kwaliteit. We feliciteren Minco Eggersman met de winst van het Gouden Kalf voor Beste Muziek. Ik ben blij dat de bezieling en het vakmanschap waarmee aan de film gewerkt is vanavond met dit Gouden Kalf is bekroond.'

'De Man uit Rome' wordt volgend jaar door de EO uitgezonden. 'Mijn Vader, Nour en Ik' en 'Mijn Grote Broer' zijn te zien via NPO Start.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo SBS9 logo SBS 9 logo

Jack Malik is een worstelende muzikant die geen erkenning krijgt, hoeveel moeite zijn manager en vriendin Ellie daar ook voor doet. Na een ongeluk tijdens een mysterieuze wereldwijde stroomstoring wordt Jack wakker en ontdekt hij dat niemand zich de Beatles nog kan herinneren. Jack ziet zijn kans schoon: met het complete oeuvre van de Beatles te zijner beschikking kan hij de wereld veroveren.

'Yesterday', film uit 2019 met oa. Ed Sheeran, om 20.30 uur op SBS 9.

Dossiers