EO-dramaserie 'De Joodse Raad' vanaf zondag op NPO 1

zaterdag 9 maart 2024
Foto: EO - © Mark de Blok 2024

Voor welke dilemma's werd de Joodsche Raad gesteld? Waarom werkten de Joden vrijwel direct mee aan dit initiatief van de Duitse bezetter?

In de nieuwe vijfdelige historische dramaserie 'De Joodse Raad' brengt de EO de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter in beeld. Hoofdrollen in de serie zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx. Aanvullend komt de EO met een documentaire en een speciale YouTube serie rond 'De Joodse Raad'.


Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter de Joodsche Raad ingesteld als contactorgaan met de Amsterdamse joodse gemeenschap. Achteraf gezien werd deze raad verweten te meegaand te zijn geweest met de Duitsers. In de serie 'De Joodse Raad' worden de onmogelijke dilemma’s waar de Duitse overheerser de Joodse gemeenschap voor stelt op het scherpst van de snede voelbaar. Centraal in deze geschiedenis kom het indringende verhaal tot leven van vader en dochter Cohen. David Cohen was samen met Abraham Asscher voorzitter van de raad. David en zijn dochter Virrie Cohen proberen beiden op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt. Maar hierdoor dreigen ze elkaar juist te verliezen.


Meebewegen
Voorzitter van de Joodsche Raad David Cohen (Pierre Bokma) blijft tot het einde toe meebewegen met de Duitse bezetter ‘om erger te voorkomen'. Daarmee plaveit hij onbedoeld de weg voor het deporteren van meer dan 100.000 Joodse Nederlanders. Zijn dochter Virrie (Claire Bender) laat juist, met gevaar voor eigen leven, honderden vervolgde Joodse kinderen onderduiken en redt hen zo van deportatie. Daarmee is de vijfdelige serie naast een historisch drama, ook een verhaal over een vader en een dochter die elkaar steeds meer kwijtraken in een wereld die alleen nog maar dood en verderf kent.

Waakzaam blijven
Arnoud Bruinier, EO-eindredacteur drama: 'De serie grijpt je aan maar laat je ook nadenken: wat zou ik doen onder deze omstandigheden? Zonder de kennis van achteraf. Wat is de ‘juiste’ strategie? Hoever kun je meebewegen met het kwaad om erger te voorkomen? De serie laat daarbij zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids. Door stapje voor stapje de grenzen op te schuiven van wat men aanvaardbaar vindt. Ik denk dat we daar met zijn allen waakzaam op moeten blijven. Hopelijk maakt de serie dat invoelbaar voor de kijker. De Tweede Wereldoorlog is dan wel voorbij, discriminatie en buitensluiting van anderen is helaas van alle tijden.'

YouTube serie 'Oorlogsbrief'
'Oorlogsbrief' is een unieke en aangrijpende on-demand serie op YouTube waarin acteurs Pierre Bokma, Monic Hendrickx, Claire Bender en Malou Gorter authentieke brieven voorlezen van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. In elke aflevering worden de brieven visueel tot leven gebracht, waardoor een raam naar het verleden geopend wordt. De persoonlijke reflecties en levendige verslagen vanuit een tijdperk van moed en overleving zijn ook voor vandaag de dag nog even actueel. De serie is vanaf begin maart te zien op het YouTube kanaal van NPO Start.

Personalia
Schrijvers: Roos Ouwehand ('Oogappels', 'Vlucht HS13') en Paul Jan Nelissen ('Riphagen', 'Thuisfront'), naar het boek 'De Joodsche Raad' van Hans Knoop. Regie: Paula van der Oest. Co-regie: Matthijs van Heijningen en Alain de Levita.

Rolverdeling
Pierre Bokma als David Cohen
Claire Bender als Virrie Cohen
Monic Hendrickx als Cornelia Cohen
Jack Wouterse als Bram Asscher
Malou Gorter als Gertrude van Tijn
Tanya Zabarylo als Mirjam Levie
Victor IJdens als Piet Meerburg

Geproduceerd door Levitate film in co-productie met de EO en Caviar.

Tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive en het Vfonds.

'De Joodse Raad', vanaf zondag 10 maart om 21.20 uur bij de EO op NPO 1.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Jan Slagter ontvangt onder anderen Buddy Vedder en Aruna, de winnares van Heel Holland Bakt. Buddy Vedder vertelt over de vele ontmoetingen met koningin Máxima en andere leden van het koninklijk huis. Hij speelt de hoofdrol in de musical Saturday Night Fever en samen met de cast treedt hij op. Aruna is groot liefhebber van het koningshuis en maakt koninklijke lekkernijen. Etiquette- en protocolexpert Jan Jaap van Weering legt uit hoe je een tompouce eet en waarom je tegen de koning niet 'eet smakelijk' zegt. Marco Schuitmaker treedt op. April Darby speelt de hoofdrol in de musical Sister Act. Ze vertelt over de rol en treedt op met de cast.

'MAX Koningsdag vanaf Paleis Soestdijk', om 13.35 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers