EO begonnen met opnames van nieuwe dramaserie 'De Joodse Raad'

donderdag 2 februari 2023
Foto: © EO/Mark de Blok 2023

Vanuit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog verhoudingsgewijs zoveel Joden gedeporteerd en vermoord als uit Nederland. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

De Nederlandse autoriteiten werkten vanaf het begin van de bezetting mee aan het afzonderen en registreren van de Joodse bevolking. Na de oprichting van de Joodsche Raad zorgde dit door de bezetter opgerichte orgaan voor de communicatie met de belaagde Joodse gemeenschap. Samen met productiemaatschappij Levitate werkt de EO aan een dramaserie waarin deze Joodsche Raad centraal staat.


In de EO-serie 'De Joodse Raad' worden de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter in beeld gebracht. De vijfdelige historische dramaserie vertelt het tragische oorlogsverhaal van een vader en een dochter die ieder vanuit hun eigen overtuiging proberen het juiste te doen, en daarbij steeds meer tegenover elkaar komen te staan.

Voorzitter van de Joodsche Raad David Cohen (Pierre Bokma) blijft tot het einde toe meebewegen met de Duitse bezetter ‘om erger te voorkomen.' Daarmee plaveit hij onbedoeld de weg voor het deporteren van meer dan 100.000 Joodse Nederlanders. Zijn dochter Virrie (Claire Bender) laat juist, met gevaar voor eigen leven honderden Joodse kinderen onderduiken en redt hen zo van deportatie. Een verhaal over een vader en een dochter die elkaar steeds meer kwijtraken in een wereld die alleen nog maar dood en verderf kent.

Perspectief
De vijf afleveringen vertellen zowel het perspectief van vader David als dochter Virrie. Ook is er in de serie een rol voor een aantal vrienden van Virrie waaronder de charismatische Piet Meerburg van het studentenverzet. Ook de flamboyante diamantair Abraham Asscher (Jack Wouterse), Davids mede-voorzitter van de Joodse Raad heeft een grote rol
Verder zien we belangrijke bij-personages binnen de Joodsche Raad, zoals de onafhankelijke medewerkster Gertrude van Tijn en Davids secretaresse Mirjam Levie.

Personalia
Schrijvers Roos Ouwehand ('Oogappels', 'Vlucht HS13') en Paul Jan Nelissen ('Riphagen', 'Thuisfront'), naar het boek ‘De Joodsche Raad’ van Hans Knoop. Regie Paula van der Oest Co-regie Matthijs van Heijningen en Alain de Levita.

Hoofdrollen door o.a.: Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Monique Hendrickx en Malou Gorter.

Geproduceerd door Levitate film in co-productie met de EO en Caviar.

Tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive en het vfonds.

TVvisie Extra

Ontvang onze dagelijkse nieuwsbrief in je mailbox.

Klik hier om je in te schrijven

Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Dossiers