Emma Wortelboer neemt het XTC-beleid onder de loep in 'MDEMMA'

maandag 2 mei 2022
Foto: © BNNVARA 2022

In de vierdelige 'Spuiten en Slikken' documentaireserie 'MDEMMA' onderzoekt Emma of XTC wel of niet thuishoort op opiumlijst 1.

Hoe schadelijk is XTC? Welke wereld zit er op dit moment achter? En wat voor impact heeft dit op de samenleving? In het vierluik ‘MDEMMA’ duikt Emma Wortelboer in de wereld van XTC. In de eerste aflevering gaat ze het gesprek aan met drie drugsexperts die het unaniem eens zijn: XTC is bij lange na niet zo slecht voor je als een jointje, tabak of alcohol. Ook de de laatste cijfers geven dit beeld weer; zo overleden er in 2017 maar liefst 2.200 mensen door alcohol en tabak, terwijl er in datzelfde jaar zes mensen kwamen te overlijden door het gebruik van XTC. Waarom staat deze drug dan toch op lijst 1 van de Opiumwet? Wat maakt dat XTC wordt aangemerkt als harddrug? En kan een duurzame pil, zonder criminaliteit en giftige stoffen, hier verandering in brengen? Emma onderzoekt of ze zo’n pil kan maken. 'MDEMMA' is vanaf 3 mei elke dinsdag om 17.00 uur te zien op het YouTube-kanaal van 'Spuiten en Slikken'.


Emma: 'Ik ken XTC niet als de grote boosdoener zoals er doorgaans over gesproken wordt in de media of politiek. Hoe kan het dat XTC zo’n slecht imago heeft? En is dit imago eigenlijk wel een eerlijke weergave van de werkelijkheid?'

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers