Documentaireserie 'Gezichten van Dementie' bij MAX

maandag 8 augustus 2022

In de vierdelige serie 'Gezichten van Dementie' portretteren journalist Gijs Wanders en kunstenaar Herman van Hoogdalem mensen met dementie én hun geliefden. Het project bestaat uit geschilderde portretten (2,40 meter hoge aquarellen) van mensen met dementie (gemaakt door Herman) en gefilmde portretten van hun dierbaren (gemaakt door Gijs).

Deze verhalen vormen samen een serie. De korte documentaires worden dagelijks uitgezonden in de week rondom Wereld Alzheimerdag: 19 september tot en met 22 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2.


De makers verbinden hun eigen ervaring aan 'Gezichten van Dementie'. Het project begon als een eerbetoon aan de moeder van Herman, zij leed aan dementie, en leidde via diverse families uiteindelijk naar de vader van Gijs die ook werd getroffen door de ziekte. Aan de serie, die al eerder is uitgezonden door Omroep MAX, zijn enkele nieuwe portretten toegevoegd, onder meer van migranten en jonge mensen met dementie.

Aflevering 1 – Raymond Janssen
In de zomer kan Raymond Janssen (47) opeens de tent van zijn kinderen niet meer opzetten. Binnen enkele maanden raakt hij zijn spraak kwijt. De aftakeling gaat razendsnel. Als hij de diagnose dementie krijgt, reageert hij al niet meer. De situatie thuis wordt onhoudbaar. Hij verhuist naar een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Tijdens bezoek ervaren zijn vrouw Carola (40) en de kinderen Gisèle (9), Floràn (8) en Vayén (3) nauwelijks nog contact. Carola: 'Ik mis hem enorm, maar krijg niets meer terug. Hij is eigenlijk al weg. Ik voel me eenzaam.'

'Gezichten van Dementie', vanaf maandag 19 september om 22.10 uur bij MAX op NPO 2/

DOSSIER: Najaar 2022: alle plannen, alle zenders! (NL)

volledig dossier

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo RTL logo

Milo is een slaaf die droomt van zijn vrijheid en een huwelijk met de mooie Cassia, de dochter van zijn meester. Hij weet echter niet dat hij verkocht zal worden aan een nieuwe eigenaar in Napels. Wanneer de nabijgelegen vulkaan Vesuvius dreigt uit te barsten beseft Milo dat dit misschien wel de laatste keer is dat hij zijn geliefde zal zien en hij doet er dan ook alles aan om haar te redden.

'Pompeii', film uit 2014 met oa. Kit Harington, om 20.30 uur op RTL 7.

Dossiers