Documentaire 'The Queen: een leven lang op de troon' zondag bij Net5

vrijdag 9 september 2022

Ter nagedachtenis aan koningin Elizabeth zendt Net5 aankomende zondag om 21.30 uur de documentaire 'The Queen: een leven lang op de troon' uit. De Britse koningin overleed donderdag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse kasteel Balmoral.

'The Queen: een leven lang op de troon' vertelt het indrukwekkende levensverhaal van de iconische en langst regerende vorstin van het Verenigd Koninkrijk en staat stil bij de grote uitdagingen die op haar pad kwamen. Verschillende Nederlandse en Britse deskundigen komen aan het woord die terugblikken op het bijzondere en inspirerende leven van Elizabeth II, die als jonge vrouw in een mannenwereld regeerde en naast koningin ook een liefhebbende moeder en echtgenote was.


Zeventig jaar lang vormde koningin Elizabeth een stabiele factor in een maatschappij die veel veranderingen doormaakte. Ook in haar privéleven stond de koningin vaak voor moeilijke dilemma’s. Prins Philip was haar steun en toeverlaat. Alleen werd hij niet met open armen ontvangen door de koninklijke familie. De twee waren zo verliefd op elkaar dat het ze niet weerhield om te trouwen. Prins Philip gaf zijn baan op bij de marine om zijn vrouw te steunen, in een tijd waar dat verre van gebruikelijk was. De bijzondere liefdesband tussen deze twee wordt uitgebreid besproken.

De monarchie schudde op zijn grondvesten met de komst van de jonge prinses Diana. Koningin Elizabeth had moeite met het feit dat Diana haar rol anders invulde; ze ging tegen het draaiboek van de Queen in. Na de dood van prinses Diana leek het bijna alsof de koningin de grip verloor over haar ambt. Een keerpunt voor de monarchie: een moment om eens kritisch naar zichzelf te kijken.

Royalty verslaggever Sam Hoevenaar - die eerder voor Net5 in de levens van prinses Amalia, prins William en Kate en prinses Diana dook - vertelt meer over de uitdagingen die koningin Elizabeth voor haar kiezen kreeg en hoe ze haar verschillende rollen combineerden. Correspondent Verenigd Koninkrijk Lia van Bekhoven vertelt hoe de koningin over Camilla dacht. Ze zag haar als de vrouw die het huwelijk van haar oudste zoon opgeblazen had. De laatste jaren was Camilla bij alle belangrijke momenten en is nu, met goedkeuring van Elizabeth, als vrouw van koning Charles, koningin-gemalin. Ook wordt in deze documentaire teruggeblikt op de schandalen van Prins Andrew en het vertrek van Prins Harry en Meghan.

Koningin Elizabeth werd vooral gekenmerkt door een enorm groot plichtsbesef en werd gezien als de stabiele factor binnen het Verenigd Koninkrijk. Het meisje dat ooit zo ver van de troon afstond, was uitgegroeid tot de iconische en langst regerende monarch van het Verenigd Koninkrijk.

'The Queen: een leven lang op de troon' is geproduceerd door Silverlining en bewerkt door Sam Hoevenaar, verslaggever Koninklijk Huis bij LINDA. Uitzending op zondag 11 september om 21.30 uur bij Net5 en op KIJK.nl.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo PowNed logo

Documentairemaker Sahar Meradji verkent de schokkende realiteit van Nederlandse jongeren die tijdens de coronacrisis door verveling steeds vaker naar drugs grepen en dat nu nog steeds doen. Ze proberen doordeweeks nog enigszins normaal te functioneren na uitputtende drugsmarathons in het weekend. Hebben deze jongeren nog veelbelovende toekomstperspectieven, of wordt dat steeds meer verdrongen door de gevolgen van hun gebruik? De documentaire werpt een onthullende blik op de rauwe realiteit die tot nu toe grotendeels onzichtbaar is gebleven.

'PowNed of View', om 21.25 uur bij PowNed op NPO 3.

Dossiers