Documentaire 'De Weg naar de Special Olympics' op NPO 1

dinsdag 15 augustus 2023

'Meedoen is belangrijker dan winnen', maar voor judoka Joarmin, wielrenster Jolein, ruiter Nick en het Nederlandse hockeyteam is het een serieuze zaak. Ze nemen deel aan de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn.

Daar geven ze alles voor een zo goed mogelijk resultaat. Sporten op het grootste inclusie-evenement ter wereld is een ervaring die hun leven voor altijd zal veranderen. Lukt het ze de felbegeerde gouden medailles binnen te slepen?


De Special Olympics World Games zijn hét wereldwijde sportevenement voor sporters met een verstandelijke beperking. 7.000 atleten uit 190 landen nemen er aan deel in 26 sporten. Ze worden ondersteund door 3.000 coaches en 20.000 vrijwilligers. Het is een plek waar mensen met en zonder handicap van over heel de wereld elkaar ontmoeten en vooroordelen overwinnen door middel van de kracht van sport.

In Nederland hebben ongeveer 440.000 mensen een verstandelijke beperking, van wie ongeveer 70.000 een ernstige beperking. Naar schatting heeft 3,5% van de kinderen en jongeren tot 18 jaar een beperking. De Special Olympics geven de sporters met een verstandelijke beperking een kans om te stralen op een podium, waardoor ze meer zelfrespect en zelfvertrouwen krijgen. De atleten worden mondiger, zelfstandiger, en leren opkomen voor hun eigen belangen. Daarmee verbetert sporten niet alleen hun gezondheid, maar ook hun geluk en kwaliteit van leven.

In 'De Weg naar de Special Olympics' volgt Jacco Groen drie individuele sporters en de Nederlandse hockeyploeg in aanloop naar de Special Olympics van afgelopen juni in Berlijn. Het resultaat is een inspirerende sportdocumentaire over de universele kracht van sport die beperkingen overstijgt.

Regisseur: Jacco Groen
Producent: Springfilm & JaJa Film Productions

'De Weg naar de Special Olympics', zaterdag 26 augustus om 19.05 uur bij de NTR op NPO 1.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Boerderij van Dorst' (BNNVARA)

Roxeanne Hazes en Nikkie de Jager komen Raven helpen. Ze maken samen een hügelbed en plukken appels om cider te maken. Terwijl ze de handen uit de mouwen steken, vraagt Raven ze het hemd van het lijf.

'Boerderij van Dorst', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers