Dieter Coppens opent 'Restaurant Misverstand': VRT-programma over jongdementie

zondag 5 februari 2023
Foto: Eén - © VRT 2023

Vanaf 6 februari opent Dieter Coppens, bekend van 'Down the Road', elke maandag de deuren van 'Restaurant Misverstand' op de Vlaamse tv-zender En: een restaurant waar het voltallige personeel de diagnose jongdementie heeft. Door hun ziekte krijgen mensen met jongdementie vaak te maken met onbegrip. Daarnaast moeten ze vaak verplicht stoppen met werken, waardoor hun zelfvertrouwen een deuk krijgt.

Daar wil 'Restaurant Misverstand' verandering in brengen: door de buitenwereld te tonen wat ze wél nog kunnen. Natuurlijk zal niet alles van een leien dakje lopen, want geen enkele medewerker heeft al ervaring in de horeca. Maar fouten maken kan in dit restaurant geen kwaad. Er is ook ruimte voor verdriet en bovenal vinden ze steun en begrip bij elkaar, bij Dieter, bij de bekende Belgische chef-kok Seppe Nobels.


'Als ik iets geleerd heb uit 'Restaurant Misverstand', is het wel dat mensen met de diagnose jongdementie nog zoveel kunnen mits de juiste ondersteuning. Ik houd ontzettend veel warme herinneringen over aan mijn collega’s uit de vorige reeks en ik weet dat er nog héél wat onvertelde verhalen zijn over leven met deze verschrikkelijke ziekte. Een nieuw restaurant met nieuwe medewerkers is dan ook iets waar ik enorm naar uitkijk', vertelt Dieter Coppens

Na een geslaagd eerste seizoen openen Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels binnenkort opnieuw 'Restaurant Misverstand', deze keer op een gloednieuwe locatie in Antwerpen en met acht nieuwe medewerkers: Noëlla, Suz, Ingrid, Marleen, Marc, Stefaan, Maurice en Eddy. De restaurantstaf is dezelfde als vorig seizoen.

Seppe Nobels won in 2021 met Een kookboek de Nederlandse prijs Het Gouden Kookboek. In zijn restaurants spelen groenten de hoofdrol. Hij heeft zijn sporen al verdiend als sociaal ondernemer met onder meer zijn project Instroom, een restaurant op het Antwerpse Eilandje waar de keukenbrigade bestaat uit anderstalige nieuwkomers. Seppes grootvader had ook dementie en de chef is dan ook trots dat hij aan het roer staat in 'Restaurant Misverstand'.

'In al mijn restaurants vind ik het belangrijk diversiteit in mijn teams te hebben. Lekker en gezond eten verbindt mensen van alle soorten. Als het personeel gemotiveerd is, doet het er niet toe wat hun achtergrond is. En deze mensen, met jongdementie, zijn supergemotiveerd. Ze zijn het kloppende hart van 'Restaurant Misverstand', zegt Seppe Nobels

De keuken en zaal van 'Restaurant Misverstand' worden aangepast zodat de acht medewerkers er in optimale omstandigheden kunnen werken. Zij worden daarnaast voor en achter de schermen begeleid door Anouck de Bruijn, coördinator van het Regionaal Expertisecentrum Dementie in Antwerpen.

In de eerste aflevering ontdekken Dieter en zijn vast team van medewerkers, acht mensen met de diagnose jongdementie, hun werkplek voor de komende weken. Ze leren chef-kok Seppe Nobels, de gerechten én elkaar kennen in hotelschool PIVA. Al snel moeten ze het restaurant ook echt doen draaien voor een proefpubliek, want de medewerkers van 'Restaurant Misverstand Mechelen' komen eten. Het enthousiasme is er, maar er zijn ook heel wat confronterende momenten tijdens de eerste service.

De acht medewerkers
De voltallige keukenbrigade en het bedieningspersoneel van 'Restaurant Misverstand' is tussen 52 en 66 jaar jong. Doordat ze allemaal symptomen hadden voor hun 65e verjaardag, kregen ze de diagnose van jongdementie. Alle acht medewerkers kregen de diagnose van Alzheimer, die zich bij verschillende onder hen op een andere manier manifesteert.

Noëlla (52) werkte haar hele leven als kinesiste en psychotherapeute. Ze heeft twee volwassen kinderen, haar ex-man Bart is haar mantelzorger. Na haar diagnose is Noëlla vrijwel meteen verhuisd naar een woonzorgcentrum met een speciale afdeling voor mensen met jongdementie.

Noëlla wil graag meedoen aan 'Restaurant Misverstand' omdat ze zich door haar diagnose en het feit dat ze niet meer mag werken, soms minder mens voelt. Opnieuw iets zinnig om handen hebben, zou haar een enorme boost geven.

Suz (57) kent haar diagnose sinds 2021. Ze is alleenstaande en woont in een woonzorgcentrum tussen oudere mensen. Haar zus Conny is haar mantelzorger, maar ook zij kreeg in dezelfde periode exact dezelfde diagnose.

Suz wil graag deelnemen aan 'Restaurant Misverstand' om zich weer nuttig te voelen en opnieuw activiteiten te doen die aangepast zijn aan haar eigen leeftijd.

Ingrid (63) kreeg in 2016 de diagnose jongdementie. Ze is weduwe met twee volwassen kinderen, die nu haar mantelzorgers zijn. Bij Ingrid wordt vooral haar zicht aangetast. Voorlopig woont ze nog alleen thuis en gaat ze een aantal dagen per week naar een buddywerking. Ingrid heeft dus contact met redelijk veel lotgenoten. Ze staat positief in het leven.

Marleen (57) werkte haar hele leven als thuisverpleegster. Ze kreeg haar diagnose in 2021 en sindsdien is ze thuis met haar man Maurice. Marleen heeft drie zonen en een kersverse kleindochter. Marleen is gek op reizen, dus trekt ze vaak samen met Maurice en hun camper de wereld in.

Marleen is haar diagnose nog aan het aanvaarden. Ze heeft daarom voorlopig nauwelijks contact met lotgenoten. Ze hoopt dat 'Restaurant Misverstand' daarin voor haar een meerwaarde kan zijn.

Marc (63) werd in 2019 geconfronteerd met de diagnose van Alzheimer. Hij vormt samen met zijn vrouw Chris een nieuw samengesteld gezin met vier kinderen en drie kleinkinderen.

Marc werkte tot aan zijn diagnose als directeur van een zorginstelling voor mensen met een beperking.

Stefaan (61) heeft sinds 2021 de diagnose van Alzheimer, die zich bij hem vooral op zijn taalcentrum richt. Stefaan vormt met Angelique een nieuw samengesteld gezin.

Als enige van de groep is Stefaan vandaag nog steeds aan het werk in de drukkerij waar hij zijn carrière begon. Hij maakt er ontwerpen van doosjes en kreeg sinds zijn diagnose licht aangepast werk. De grote passie van Stefaan is koken en fotografie. Restaurant Misverstand is dus op zijn lijf geschreven.

Maurice (66) kent zijn diagnose sinds 2019. Hij heeft een zeldzame vorm van dementie waarbij de ziekte eerst zijn visuele vermogen aantast. Niet makkelijk, want Maurice was ​ binnenhuisinrichter waarbij meten en klussen helemaal zijn ding waren. Dat gaat nu veel moeilijker. Maurice vormt met Leen een nieuw samengesteld gezin waarvan alle kinderen ondertussen het huis uit zijn. ​

Maurice bekijkt zijn situatie met veel humor en hoopt met zijn deelname een extra duw te geven in de richting van meer onderzoek naar medicatie en behandelingen.

Eddy (62) werkte zijn hele leven als slager. Hij had tot 2020 zijn eigen zaak. Na zijn diagnose werkte hij nog even in een andere slagerij, maar dat werd al snel te moeilijk. Eddy is alleenstaand en woont in bij een van zijn dochters. Een warme omgeving, maar met ook drie kleinkinderen in huis niet altijd de rustige plek die Eddy zou willen. Er wordt dus uitgekeken om te verhuizen naar een woonzorgcentrum.

Eddy wil graag meedoen aan 'Restaurant Misverstand' om terug met zijn handen én met vlees te kunnen bezig zijn.

'Restaurant Misverstand' is een programma van Roses Are Blue voor Eén, in samenwerking met Alzheimer Liga Vlaanderen.

'Restaurant Misverstand', vanaf 6 februari elke maandag om 20.40 uur op Eén. Deze zender is in Nederland te zien via Ziggo-kanaal 51 en op KPN-kanaal 29.

Persbericht Talking Birds
https://een.be
Meer artikels over En

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

'Au Pairs' (BNNVARA)

De vierde au pair, Acha, vertrekt naar Hawa. Ze mist haar overstap en belandt in haar eentje in Los Angeles. Bibi trekt in bij de familie Aiwohi. Haar eerste nacht draait uit op een regelrechte nachtmerrie en zorgt voor flink wat twijfel. Ook Melanie ontmoet haar gastgezin. Wat doet het met haar wanneer blijkt dat ze voor vier jonge kinderen moet zorgen? Quincy probeert een band op te bouwen met de pubers in huis.

'Au Pairs', om 20.30 uur bij BNNVARA op NPO 3.

Dossiers