Deze zomer vier nieuwe 'Marathoninterviews' bij VPRO

vrijdag 14 juni 2024

Een lang gesprek, twee microfoons en drie uur onafgebroken de tijd waarin interviewer en gast allebei op de proef worden gesteld.

Dat zijn de vaste ingrediënten voor het 'Marathoninterview'. Met dit jaar: psychiater Jim van Os, oud-diplomaat Robert Serry, schrijver/kunstenaar Marion Bloem en jurist/letterkundige Hans Ulrich d’Oliveira.


Zaterdag 15 juni - Jim van Os, interview: Eva Koreman
Sommigen noemen zijn ideeën omstreden of zelfs radicaal. Psychiater Jim van Os pleit voor afschaffing van de DSM-5 (het internationale classificatiesysteem voor psychiatrische aandoeningen) en daarmee eigenlijk voor een nieuwe inrichting van de geestelijke gezondheidszorg. En hij pleit voor de mogelijkheid van euthanasie bij mensen met geestesziekten. Hiermee zette hij het debat over ondraaglijk lijden ongewild op scherp. Van Os is hoogleraar en voorzitter van de Divisie Hersenen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Hij is meermalen benoemd tot ‘Psychiater van het jaar’.

Eva Koreman is VPRO radiomaker, presentator en interviewer en dol op eigenwijze mensen. In eerdere Marathoninterviews sprak zij met schrijver Manon Uphoff en politica Sylvana Simons.

Zaterdag 22 juni - Robert Serry, interview: Tim de Wit
Oud-diplomaat en VN-onderhandelaar Robert Serry was ooit Nederlands eerste ambassadeur in Oekraïne. De Russische invasie in Oekraïne raakte hem ook persoonlijk, omdat hij daar nog altijd een deel van de tijd woont. In de jaren 90 werd hij ook, als hoofd van de divisie Midden-Oosten op het ministerie van Buitenlandse Zaken, door Max van der Stoel meegenomen naar vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen. Serry gebruikt zijn ervaring in deze conflicten nu om een bijdrage te leveren aan het naar rustiger vaarwater dirigeren van de meest ingewikkelde dossiers van de internationale betrekkingen.

Tim de Wit is presentator van het VPRO’s 'Bureau Buitenland' en van de populaire podcast Europa draait door, die hij samen met Arend Jan Boekestijn maakt. Vorig jaar sprak hij in het 'Marathoninterview' met Rob de Wijk.

Zaterdag 29 juni - Marion Bloem, interview: Sophie Derkzen
Schrijver, dichter en kunstenaar Marion Bloem weet al vijftig jaar een groot publiek bereiken. Zij was ook vijftig jaar samen met schrijver, arts en hoogleraar Ivan Wolffers, die in 2022 overleed. Bloem onderzoekt haar rouwproces minutieus - de rouw is rauw. Op een ander persoonlijk terrein laat Marion Bloem ook nog steeds van zich horen. Sinds haar boek Geen gewoon Indisch meisje (1983) heeft ze duidelijke opvattingen over de verhoudingen tijdens het Nederlandse koloniale bewind in Indonesië. Haar boek Indo (2020) is een persoonlijke zoektocht naar haar identiteit en aan welke kant van de geschiedenis ze staat.

Sophie Derkzen is presentator van VPRO's 'Bureau Buitenland'. Eerder maakte ze Marathoninterviews met Amade M’charek, Boris Dittrich en Mathieu Segers.

Zaterdag 6 juli - Hans Ulrich Jessurun d'Oliveira, interview: Nadia Moussaïd
Jurist en letterkundige Hans Ulrich ‘Ulli’ Jessurun d’Oliveira (1933) is een alleskunner. Hij schrijft boeken, voor kranten, bedrijft politiek activisme en functioneert nog altijd als een pater familias voor zijn voormalige kantoorgenoten. d’Oliveira, zelf Holocaustoverlevende, kwam onlangs in het nieuws door zijn protestactie tijdens de toespraak van de Israëlische president Herzog bij de opening van het Holocaustmuseum. 'Een vertegenwoordiger van de genocidale staat Israël is de slechts denkbare gast om aanwezig te zijn bij de opening van dit museum' aldus d’Oliveira. In zijn recent verschenen boek Natiestaat en kolonialisme - een ongemakkelijk verbond: Ras en nationaliteit in de negentiende eeuw, levert hij een bijdrage aan het huidige debat over de Nederlandse dekolonisatie.

Nadia Moussaïd is programmamaker bij de VPRO en presenteert het muziekprogramma 'On Stage' en heeft in 2022 de documentaire serie 'Mijn vader de gelukszoeker' voor VPRO televisie gemaakt.

TVvisie ExtraOnze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

logo AVROTROS logo

Kustwachter Adrian Loya opent in een appartement in Cape Cod het vuur op het getrouwde koppel Lisa en Anna Trubnikova. Lisa sterft en haar partner raakt zwaargewond. Ook een agent wordt neergeschoten. Op zijn lichaam draagt de dader een camera waarmee hij alles filmt.

'CRIMEDOCS: Love & Hate', om 23.05 uur bij AVROTROS op NPO 3.

Dossiers