'De Repair Shop België' vanaf dinsdag op Discovery

maandag 21 november 2022
Foto: Eén - © VRT 2022

'De Repair Shop' komt naar Vlaanderen! Het populaire Britse programma helpt nu ook Vlamingen met het herstellen van voorwerpen waar ze een speciale band mee hebben.

In een sfeervol atelier in het landelijke Bokrijk brengt een team van vakmensen de beschadigde items terug in hun oude glorie. Zoals de versleten fauteuil die al meer dan honderd jaar oud is en waar eigenaar Erik als klein jongetje bij zijn oma in zat. Van de stoel lijkt weinig meer over en de vulling van paardenhaar komt dwars door het verweerde leer heen. Kan stoffeerster Julie deze stoel weer zijn oude stijl en functie geven?


Een bijzondere herinnering heeft ook Laura aan de radio die van haar grootouders is geweest en die haar vader daarna in bezit heeft gehad. Haar vader overleed twee jaar geleden en de radio is haar voornaamste tastbare herinnering aan hem. Electrotechnicus Wolfgang duikt in het mechaniek van de naoorlogse radio, terwijl houtbewerkster Nathalie de omkasting weer zijn oude glans geeft. Laura raakt ontroerd als ze de favoriete Italiaanse muziek van haar vader eenmaal uit de radio hoort.

Maar de reparaties in 'De Repair Shop België' zijn niet alleen voor de eigenaren een emotioneel moment, ook voor de vakmensen zelf is het bijzonder om deze antieke voorwerpen te mogen repareren. Zo werkt keramiek-restaurateur Melissa vol overgave aan de porseleinen haan die dateert uit de 19e eeuw, maar die onder meer een gebroken staart heeft. Tijdens het minutieus restaureren bouwt ze zo’n bijzondere band op met de haan, dat ze er maar moeilijk weer afstand van kan doen. Het toont de ware passie van de bevlogen vakmensen die bijzondere voorwerpen tot leven brengen en zo dierbare herinneringen blijvend tastbaar maken voor de toekomst. Leuk detail: deze serie is volledig op groene stroom geproduceerd, door bij de opnames enkel gebruik te maken van een solar generator en zonnepanelen.

'De Repair Shop België', vanaf dinsdag 22 november om 20.30 uur op Discovery.

TVvisie Extra



Onze apps

Download onze app op de Google Play Store Download onze app in de App Store

Meest recente

Multimedia SPOTLIGHT

Kijktip van de dag

MAX is er elke dag! logo MAX logo

Kasteel Vosbergen bestaat 400 jaar en dat wordt de hele zomer gevierd. Vandaag staat de heropening van de oprijlaan op het programma. Jeanne vraagt zich af of haar 93-jarige moeder wel in de koets kan klimmen. Ook op landgoed Maarsbergen gaat het niet van een leien dakje en moet de 22-jarige Willem een moeilijke beslissing nemen. Over daken gesproken: de hoge dakrand van landgoed Wickenburgh krijgt een nieuw likje verf van Otto. Op het keurige, normaal zo rustieke landgoed Oolde staat een hippiefestival op het punt te beginnen.

'Liefde voor het Landgoed', om 21.30 uur bij Omroep MAX op NPO 1.

Dossiers